PÉCSI HÍRHATÁR - Új út épült Pécsett

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2019.05.19.
 Vasárnap
Ma Ivó, Milán napja van.
Holnap Bernát, Felícia napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 12. 27. 02:12     


Új út épült Pécsett
Megindult a forgalom Pécs új útján, ami a Mecsek-oldalt a belvárossal köti össze.

Elkészült a Bálicsi utat és a Petőfi utcai körforgalmat összekötő mintegy 400 méteres út, a következő lépésben  zajvédő falat is építenek mellé.


Újabb mérföldkőhöz érkezett a pécsi Mecsek-oldal útjainak fejlesztésével kapcsolatos önkormányzati program, amelynek során azok teljes körű felújításán túl, egy új is épült. A pécsi belvárost északról elkerülő teljes, közel 3000 méter hosszú úthálózat fejlesztése 2019-ben fejeződik be, s ezzel a Mecsek-oldalon élők könnyebben juthatnak  el a város minden egyes pontjára.


A déli városrészben élőknek is nagy könnyebbséget jelent, hogy szintén megszűnik a  Maléter Pál út túlterheltsége az M60-as végpontját és a délnyugati elkerülő utat összekötő, a malomvölgyi tavak mellett elvezető szakasz felújítása miatt. A munkálatok befejeződtek, ismét a megszokott úton járnak a kamionok, a teherautók, kikerülve a kertvárost. E mellett befejeződött  a Siklósi úti felüljáró több mint 1 milliárd forintba kerülő teljes rekonstrukciója is.


Pécs legmagasabban fekvő nyugat-keleti gyűjtő útjának  teljes körű felújítása - Magaslati-, Surányi-, Angster út rekonstrukciója -, valamint az új útszakasz  megépítése  komoly előrelépést jelent a város közlekedésében., ugyanis olyan új útvonal jött létre, ami alternatívát jelent a belvárost északról elkerülő Kodály,Aradi, Kálvária, illetve a belvárost délről elkerülő 6-os úti szakaszok mellett. A támogatásból megvalósuló útépítésekkel egy időben több, mint félmilliárd forint értékben közmű-rekonstrukciókra is sor került.


Az autók, valamint a Mecsek-oldalon épülő ingatlanok számának növekedését nem tudta követni a környék úthálózata. A városrészben ugyanis minden ezer emberre 500-600 gépjármű  jut. Ez a tény is mutatja, hogy szükség volt az úthálózat fejlesztésére, új útszakasz építésére.  A tervezés során fontos szempont volt, hogy  az ne veszélyeztesse a Rókus-domb rekreációban betöltött szerepét, s a Pécsi Tudományegyetem strandja is tovább működhessen, valamint megmaradjon a kutyafuttató is.


A hét méter széles, mindkét oldalán járdával szegélyezett összekötő út mentén 69 fát, valamint jövő év tavaszán 3500 tő cserjét ültetnek ki. E mellett kiépítették a  csapadékvíz elvezető rendszert és kandelábereket is kihelyeztek. Két helyen gyalogátkelőhely is létesült, egy a körforgalom északi ágán, a másik a Damjanich utca kereszteződésénél.  


A közlekedést segítendő a Bálicsi út régi nyomvonala megmarad így a hegyoldal forgalma megoszlik a régi, elsősorban a nyugati városrészek felé és az új, belváros irányába vezető szakaszok között. A közel 450 millió forintba kerülő új szakasz forgalomba helyezésével a Rókusalja utcában megszűnik a tranzitforgalom, ugyanis a Bálicsi út felé felvezető szakaszon nem lehet majd gépkocsival közlekedni.
 
A további három útszakasz közül elsőként a Magaslati út készült el. Az mintegy 1,2 km-es szakaszon az útburkolat felújítását megelőzően gázvezeték, szennyvízvezeték és ivóvízvezetékek cseréjére került sor. A Hunyadi úti kereszteződésben levő kritikus szélességű csomópont kiszélesítésre került. A másodiknak megindult Surányi Miklós utcai szakasz felújításának részeként idén elkészül a szennyvíz- és az ivóvízhálózat cseréje, illetve az a Hunyadi és Vilmos utcák közötti több mint 400 méteres szakasz aszfaltozása is. Az időjárási feltételektől függően, jövő év  tavaszán a hátralevő 220 méteres szakasz aszfaltozására is sor kerül.


Jövőre kezdődik meg az Angster utca felújítása. Hasonlóan az előző kettőhöz, itt is a közművek rekonstrukciójával indulnak a munkálatok, várhatóan márciusában.  A tervek szerint ősszel már átadásra kerül a több mint 1 kilométer hosszú szakasz, s ezzel teljessé válik az összesen 3,5 kilométeres, a Mecsek-oldalt átszelő út felújítása.


További hírek

  Együtt piknikezik a család
2019. 05. 18. 14:22 pecsi-hirhatar.hu
  Munkácsy a Zsolnay Negyedben
2019. 05. 17. 02:41 pecsi-hirhatar.hu
  Jótékonysági koncert Miklósa Erikával
2019. 05. 16. 02:32 pecsi-hirhatar.hu
  Középpontban a képregény
2019. 05. 15. 02:57 pecsi-hirhatar.hu
  Atomerőművi üzemeltetési szakmérnököket képeznek Pécsett
2019. 05. 14. 21:35 pecsi-hirhatar.hu
  Megkezdődött a bérletezés
2019. 05. 13. 21:55 pecsi-hirhatar.hu
  Magyarok a Selyemúton
2019. 05. 12. 13:19 pecsi-hirhatar.hu
  Az iMapp Bukarest résztvevője lesz az idei győztes
2019. 05. 11. 02:44 pecsi-hirhatar.hu
  Tovább szépül a harkányi gyógyfürdő
2019. 05. 10. 21:28 pecsi-hirhatar.hu
  Erő és optimizmus
2019. 05. 09. 03:29 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport