PÉCSI HÍRHATÁR - Új út épült Pécsett

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2019.01.19.
 Szombat
Ma Sára napja van.
Holnap Sebestyén napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 12. 27. 02:12     


Új út épült Pécsett
Megindult a forgalom Pécs új útján, ami a Mecsek-oldalt a belvárossal köti össze.

Elkészült a Bálicsi utat és a Petőfi utcai körforgalmat összekötő mintegy 400 méteres út, a következő lépésben  zajvédő falat is építenek mellé.


Újabb mérföldkőhöz érkezett a pécsi Mecsek-oldal útjainak fejlesztésével kapcsolatos önkormányzati program, amelynek során azok teljes körű felújításán túl, egy új is épült. A pécsi belvárost északról elkerülő teljes, közel 3000 méter hosszú úthálózat fejlesztése 2019-ben fejeződik be, s ezzel a Mecsek-oldalon élők könnyebben juthatnak  el a város minden egyes pontjára.


A déli városrészben élőknek is nagy könnyebbséget jelent, hogy szintén megszűnik a  Maléter Pál út túlterheltsége az M60-as végpontját és a délnyugati elkerülő utat összekötő, a malomvölgyi tavak mellett elvezető szakasz felújítása miatt. A munkálatok befejeződtek, ismét a megszokott úton járnak a kamionok, a teherautók, kikerülve a kertvárost. E mellett befejeződött  a Siklósi úti felüljáró több mint 1 milliárd forintba kerülő teljes rekonstrukciója is.


Pécs legmagasabban fekvő nyugat-keleti gyűjtő útjának  teljes körű felújítása - Magaslati-, Surányi-, Angster út rekonstrukciója -, valamint az új útszakasz  megépítése  komoly előrelépést jelent a város közlekedésében., ugyanis olyan új útvonal jött létre, ami alternatívát jelent a belvárost északról elkerülő Kodály,Aradi, Kálvária, illetve a belvárost délről elkerülő 6-os úti szakaszok mellett. A támogatásból megvalósuló útépítésekkel egy időben több, mint félmilliárd forint értékben közmű-rekonstrukciókra is sor került.


Az autók, valamint a Mecsek-oldalon épülő ingatlanok számának növekedését nem tudta követni a környék úthálózata. A városrészben ugyanis minden ezer emberre 500-600 gépjármű  jut. Ez a tény is mutatja, hogy szükség volt az úthálózat fejlesztésére, új útszakasz építésére.  A tervezés során fontos szempont volt, hogy  az ne veszélyeztesse a Rókus-domb rekreációban betöltött szerepét, s a Pécsi Tudományegyetem strandja is tovább működhessen, valamint megmaradjon a kutyafuttató is.


A hét méter széles, mindkét oldalán járdával szegélyezett összekötő út mentén 69 fát, valamint jövő év tavaszán 3500 tő cserjét ültetnek ki. E mellett kiépítették a  csapadékvíz elvezető rendszert és kandelábereket is kihelyeztek. Két helyen gyalogátkelőhely is létesült, egy a körforgalom északi ágán, a másik a Damjanich utca kereszteződésénél.  


A közlekedést segítendő a Bálicsi út régi nyomvonala megmarad így a hegyoldal forgalma megoszlik a régi, elsősorban a nyugati városrészek felé és az új, belváros irányába vezető szakaszok között. A közel 450 millió forintba kerülő új szakasz forgalomba helyezésével a Rókusalja utcában megszűnik a tranzitforgalom, ugyanis a Bálicsi út felé felvezető szakaszon nem lehet majd gépkocsival közlekedni.
 
A további három útszakasz közül elsőként a Magaslati út készült el. Az mintegy 1,2 km-es szakaszon az útburkolat felújítását megelőzően gázvezeték, szennyvízvezeték és ivóvízvezetékek cseréjére került sor. A Hunyadi úti kereszteződésben levő kritikus szélességű csomópont kiszélesítésre került. A másodiknak megindult Surányi Miklós utcai szakasz felújításának részeként idén elkészül a szennyvíz- és az ivóvízhálózat cseréje, illetve az a Hunyadi és Vilmos utcák közötti több mint 400 méteres szakasz aszfaltozása is. Az időjárási feltételektől függően, jövő év  tavaszán a hátralevő 220 méteres szakasz aszfaltozására is sor kerül.


Jövőre kezdődik meg az Angster utca felújítása. Hasonlóan az előző kettőhöz, itt is a közművek rekonstrukciójával indulnak a munkálatok, várhatóan márciusában.  A tervek szerint ősszel már átadásra kerül a több mint 1 kilométer hosszú szakasz, s ezzel teljessé válik az összesen 3,5 kilométeres, a Mecsek-oldalt átszelő út felújítása.


További hírek

  Csaknem kétmilliót csalt ki telefonon
2019. 01. 17. 23:21 pecsi-hirhatar.hu
  Nyilvános adatbázis
2019. 01. 16. 23:08 pecsi-hirhatar.hu
  Szimulációs bemutatót is tartottak
2019. 01. 15. 22:39 pecsi-hirhatar.hu
  Rács mögé került évekre
2019. 01. 14. 12:43 pecsi-hirhatar.hu
  Világklasszisok oktatják a jövő zenészeit
2019. 01. 13. 22:52 pecsi-hirhatar.hu
  Magyarországi Német Önkormányzatok Napja immár huszonharmadszor
2019. 01. 13. 22:19 pecsi-hirhatar.hu
  Ahol a mesék életre kelnek
2019. 01. 11. 02:17 pecsi-hirhatar.hu
  Az európai polgárok aktív szerepet vállalnának
2019. 01. 10. 02:18 pecsi-hirhatar.hu
  Európa Kulturális Fővárosai - Plovdiv és Matera
2019. 01. 09. 02:39 pecsi-hirhatar.hu
  Életfogytig tartó fegyház a túronyi gyilkosnak
2019. 01. 08. 20:53 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport