PÉCSI HÍRHATÁR - Újabb esély a stroke utáni felépülésre

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2022.08.14.
 Vasárnap
Ma Marcell napja van.
Holnap Mária napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2021. 08. 21. 02:48     


Újabb esély a stroke utáni felépülésre
A Széchenyi 2020 Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében elnyert vissza nem térítendő, 650 millió forintos európai uniós támogatás felhasználásával jött létre neurorehabilitációs és ember-gép kapcsolat kutatási központ a Pécsi Tudományegyetemen.

A Debreceni Egyetemmel  és az Országos Orvosi Rehabilitációs Intézettel közösen, a PTE koordinációjával megvalósult projekt eredményeként nemzetközi színvonalú egészségügyi kutatás-fejlesztési és szolgáltatási rehabilitáció, s ezen belül a neurorehabilitáció centrum jött  létre Pécsen.

Kiemelt célok között szerepelt, hogy a centrum több szervezetre és kutatási területre kiterjedően teremtse rehabilitációs klinikai munka  eredményessége növeléséhez a kutatás-fejlesztés-innováció hármasához  pályázati feltételeket, amelyek a betegellátásban és az oktatásban is hosszútávon kamatoztatható. Az idegrendszert ért károsodások következtében kialakult fogyatékosság és rokkantság a legnagyobb egészséggazdasági terhet jelenti a társadalom és az érintett családok számára, így rendkívül fontos, hogy a betegek minél gyorsabban felépüljenek. Ebben a gyógyítási folyamatban jelenthet komoly előrelépést a most lezárult projekt.

A  pályázat források felhasználásával létrejött Biomechanikai Labor, amelyben egy összetett mozgásanalizáló rendszerrel a kutatási eredmények pontosan monitorozhatók, és a betegek kórtörténetének felállítása is még pontosabbá válik. A kutatási területek között ma még egyedinek számít az a lehetőség, hogy  robotikus eszközök (exoskeleton) segítségével rehabilitálják a stroke (szélütés) következtében lebénult betegeket, mozgásba hozzák a bénult testrészeiket. A támogatásnak köszönhetően megkezdődött az Országos Mozgásszervi Intézettel közösen végzett kutatás keretében gerincvelő-sérülés következtében lebénult betegek helyváltoztatását segítő robotikus járógép első hazai klinikai kipróbálása is.

A projekt révén megalakult az Anyagtechnológiai Kutatócsoport, ami számos interdiszciplináris projektben vett részt. Egyik fő kutatási területük a 3D nyomtatásban felhasználható polimerek és fémek mechanikai és strukturális jellemzőinek vizsgálata, amelynek eredményei közvetlenül hasznosulnak orvos-technológiai fejlesztésekben. Az ezekre épülő termékfejlesztések közül a legjelentősebb egy egyetemi spin-off cég keretein belül  elkészült, felső végtagi, additív gyártástechnológiával készült, intelligens, EMG vezérelt felső végtagi protézis, az „Ember Arm”, illetve a Phoenix Smart Orthesis, ami a stroke-on átesettek rehabilitációját segítheti a jövőben.

Szintén a pályázat forrásából szereztek be egy 256 csatornás EEG készüléket, mely nélkülözhetetlen egy új technológia, a gyógyszerrel rohammentessé nem tehető epilepsziás betegek ellátásában. Ennek a lényege, hogy a koponyaűrön belülre elhelyezett elektródák használatával az epilepsziás rohamot kiváltó fókusz azonosíthatóvá válhat akár olyan betegeknél is, akiknél a koponya MRI vizsgálat nem mutat ki szerkezeti eltérést.  

A pályázat résztámogatásának is köszönhetően  egy hazánkban egyedülálló, a képalkotás (MR) által navigált mágneses stimulációs rendszert (Nexstim) is kiépítettek, ami non-invazív módon segíti az agyi funkciók feltérképezését, lehetővé teszi az agyműtétek nagy pontossággal történő elvégzését. A módszer lehetőséget teremt a gyógyszerrel nem befolyásolható depressziós állapotok kezelésére is.


További hírek

  Próbaüzem a pécsi pumpapályán
2022. 08. 08. 02:58 pecsi-hirhatar.hu
  Augusztus 8-tól már az új fogászati klinikán fogadják a betegeket
2022. 08. 08. 02:28 pecsi-hirhatar.hu
  Fél évszázada képeznek gépészmérnököket Pécsen
2022. 08. 06. 02:32 pecsi-hirhatar.hu
  Útipatika-útmutató
2022. 08. 06. 02:32 pecsi-hirhatar.hu
  A források hatékonyabb felhasználása a cél
2022. 08. 05. 02:26 pecsi-hirhatar.hu
  Különleges baktériumok ellen védő textilia
2022. 08. 04. 02:58 pecsi-hirhatar.hu
  Ha augusztus, akkor orgona!
2022. 08. 03. 02:26 pecsi-hirhatar.hu
  Több mint hatszáz program az Ördögkatlanon
2022. 08. 02. 20:29 pecsi-hirhatar.hu
  Tovább fejlődik a Virológiai Nemzeti Laboratórium
2022. 07. 28. 20:32 pecsi-hirhatar.hu
  Hidak építése és bővítése
2022. 07. 28. 20:21 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport