PÉCSI HÍRHATÁR - Újabb gyógyszert fejlesztenek a PTE-n

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2018.09.20.
 Csütörtök
Ma Friderika napja van.
Holnap Máté napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 06. 30. 01:40     


Újabb gyógyszert fejlesztenek a PTE-n
Jelenleg nem gyógyítható mitokondriális betegségekre ható gyógyszer fejlesztése zajlik a pécsi egyetemen.

Új projekt zajlik az egyetemen, amelynek keretében  a jelenleg nem gyógyítható mitokondriális betegségeket gyógyító  gyógyszerjelölt szintetikus és természetes vegyületek biológiai, fizikai és kémiai vizsgálata, kifejlesztése folyik.

 

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által kiírt, az unió által támogatott projekt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében a PTE Természettudományi és Általános Orvostudományi Karai, valamint a Pannon Egyetem Mérnöki Kara új szintetikus kismolekulák tervezését és vizsgálatát végzi.


A projekt megvalósítása során kifejlesztett hatóanyagok a sejtek energiatermeléséért felelős sejtalkotóelem  - mitokondrium - adekvát működésének megtartását célozzák különféle stressz szituációk esetén. A legígéretesebb molekulák hatását szívelégtelenség és a kontrollálatlan gyulladásos folyamatok  - szeptikus sokk - során fogják tesztelni. A mitokondriumot célzó gyógyszeres kezelés rendkívül ígéretes lehetőség lehet a szívelégtelenség, szeptikus sokk gyógyításában, jelentősen csökkentheti az ezek miatt  bekövetkező magas halálozási arányt is.


A fejlesztés kiindulási pontját képező egyes vegyületek, amelyek már maguk is rendelkeznek bizonyos mitokondriális védő hatásokkal, szívelégtelenségben szenvedő betegek esetében előnyös hatásúnak bizonyultak a projektben résztvevő intézetek által végzett, jelenleg publikálás alatt álló vizsgálatok eredményei alapján. Ezen vizsgálatok során a szakemberek előállítottak egy olyan szintetikus kismolekulát, amely állatkísérletben nemcsak megállítja, de bizonyos paraméterek tekintetében vissza is fordítja a szívelégtelenség folyamatát, ami az eddig vizsgált hatóanyagokkal összehasonlítva egyedülálló hatásnak mondható.  


Emellett a rezveratrol, amely egy, a szőlőben és vörösborban megtalálható vegyület -természetes polifenol -  és számos hatása mellett a mitokondriumok védelmében is szerepet játszik, humán klinikai vizsgálatban javította szívbetegeknél a test motorjának állapotát.
A projekt keretében azonban ezeknél a hatóanyagoknál célzottabb és hatékonyabb mitokondrium védő hatással  rendelkező vegyületek kifejlesztése a cél., amelynek eredményeként nemcsak új gyógyszer-jelölt molekulák jöhetnek létre, hanem egy olyan, több tudományterületet érintő stratégiai műhely is kialakulhat, ami a  hazai és  a nemzetközi pályázatokban sikeresen szerepelhet, és lehetőséget teremt a nemzetközi kutatási hálózatokhoz történő csatlakozásra is.


További hírek

  Elítélték a játszótéri gyerekmolesztáló férfit
2018. 09. 19. 15:25 pecsi-hirhatar.hu
  A ma helyett a holnapután legyen a cél
2018. 09. 18. 23:51 pecsi-hirhatar.hu
  Száz új kollégiumi hely Pécsett
2018. 09. 18. 23:03 pecsi-hirhatar.hu
  Szabadszínház-sorozattal indul az évad a Harmadikban
2018. 09. 16. 19:19 pecsi-hirhatar.hu
  Hétszázan dolgoznak a vágóhídon
2018. 09. 16. 19:02 pecsi-hirhatar.hu
  A Rómeó és Júliával indul az évad és a tánctalálkozó
2018. 09. 14. 02:04 pecsi-hirhatar.hu
  A kisvállalatok és a szólásszabadság védelmét erősítették
2018. 09. 13. 01:46 pecsi-hirhatar.hu
  Történelmi döntés született Strasbourgban
2018. 09. 12. 16:57 pecsi-hirhatar.hu
  „Tolmácsolnak” a felek között
2018. 09. 11. 14:36 pecsi-hirhatar.hu
  Negyedszázados fennállását ünnepli a Gandhi
2018. 09. 11. 11:40 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport