PÉCSI HÍRHATÁR - Újabb gyógyszert fejlesztenek a PTE-n

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2019.02.18.
 Hétfő
Ma Bernadett napja van.
Holnap Zsuzsanna napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2018. 06. 30. 01:40     


Újabb gyógyszert fejlesztenek a PTE-n
Jelenleg nem gyógyítható mitokondriális betegségekre ható gyógyszer fejlesztése zajlik a pécsi egyetemen.

Új projekt zajlik az egyetemen, amelynek keretében  a jelenleg nem gyógyítható mitokondriális betegségeket gyógyító  gyógyszerjelölt szintetikus és természetes vegyületek biológiai, fizikai és kémiai vizsgálata, kifejlesztése folyik.

 

A Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal által kiírt, az unió által támogatott projekt a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program keretében a PTE Természettudományi és Általános Orvostudományi Karai, valamint a Pannon Egyetem Mérnöki Kara új szintetikus kismolekulák tervezését és vizsgálatát végzi.


A projekt megvalósítása során kifejlesztett hatóanyagok a sejtek energiatermeléséért felelős sejtalkotóelem  - mitokondrium - adekvát működésének megtartását célozzák különféle stressz szituációk esetén. A legígéretesebb molekulák hatását szívelégtelenség és a kontrollálatlan gyulladásos folyamatok  - szeptikus sokk - során fogják tesztelni. A mitokondriumot célzó gyógyszeres kezelés rendkívül ígéretes lehetőség lehet a szívelégtelenség, szeptikus sokk gyógyításában, jelentősen csökkentheti az ezek miatt  bekövetkező magas halálozási arányt is.


A fejlesztés kiindulási pontját képező egyes vegyületek, amelyek már maguk is rendelkeznek bizonyos mitokondriális védő hatásokkal, szívelégtelenségben szenvedő betegek esetében előnyös hatásúnak bizonyultak a projektben résztvevő intézetek által végzett, jelenleg publikálás alatt álló vizsgálatok eredményei alapján. Ezen vizsgálatok során a szakemberek előállítottak egy olyan szintetikus kismolekulát, amely állatkísérletben nemcsak megállítja, de bizonyos paraméterek tekintetében vissza is fordítja a szívelégtelenség folyamatát, ami az eddig vizsgált hatóanyagokkal összehasonlítva egyedülálló hatásnak mondható.  


Emellett a rezveratrol, amely egy, a szőlőben és vörösborban megtalálható vegyület -természetes polifenol -  és számos hatása mellett a mitokondriumok védelmében is szerepet játszik, humán klinikai vizsgálatban javította szívbetegeknél a test motorjának állapotát.
A projekt keretében azonban ezeknél a hatóanyagoknál célzottabb és hatékonyabb mitokondrium védő hatással  rendelkező vegyületek kifejlesztése a cél., amelynek eredményeként nemcsak új gyógyszer-jelölt molekulák jöhetnek létre, hanem egy olyan, több tudományterületet érintő stratégiai műhely is kialakulhat, ami a  hazai és  a nemzetközi pályázatokban sikeresen szerepelhet, és lehetőséget teremt a nemzetközi kutatási hálózatokhoz történő csatlakozásra is.


További hírek

  Csibészek a Csibészekért
2019. 02. 17. 21:07 pecsi-hirhatar.hu
  Hármas ünnep a Bóbitában
2019. 02. 16. 22:45 pecsi-hirhatar.hu
  Kortárs mentorok segítik a diákokat
2019. 02. 15. 20:55 pecsi-hirhatar.hu
  Végső búcsút vettek Sárkány Józseftől
2019. 02. 14. 23:03 pecsi-hirhatar.hu
  Tovább növelhetők a hozamok
2019. 02. 13. 21:54 pecsi-hirhatar.hu
  Megújuló város, megújuló energia,
2019. 02. 12. 22:42 pecsi-hirhatar.hu
  Kísérleti nyulaknak nézte a kollégáit
2019. 02. 11. 20:22 pecsi-hirhatar.hu
  Henri Matisse tanítvány a Modern Magyar Képtárban
2019. 02. 08. 23:39 pecsi-hirhatar.hu
  Édes élvezeteké a főszerep
2019. 02. 07. 23:19 pecsi-hirhatar.hu
  Negyven, hatvan, hetven
2019. 02. 07. 22:58 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport