PÉCSI HÍRHATÁR - Újra együtt

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2019.05.26.
 Vasárnap
Ma Fülöp napja van.
Holnap Hella napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 04. 03. 20:48     


Újra együtt
Jubileumi rendezvénysorozattal ünnepli meg fennállásának negyedszázados évfordulóját a pécsi Gandhi Gimnázium.

Nyitott tantermek, iskolatörténeti kiállítás, 25 órás cigánymese-olvasás – csak néhány program azok közül a pécsi Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola negyedszázados fennállása alkalmából megrendezésre kerülő ünnepi héten.

 

Éppen negyed évszázada annak, hogy  létrejött  Európa első cigány/roma nemzetiségi, érettségit adó intézménye  a Gandhi. Ebből az alkalomból április 8 és 13  között ünnepi rendezvénysorozatra kerül sor Gandhi 25 – Újra együtt! címmel.


Mint Ignácz István az iskola igazgatója elmondta, azt szeretnék megmutatni, hogy stabil, fejlődő és nyitott intézmény a Gandhi, ami büszke a múltjára, az eredményeire és habár természetesen nem tökéletes, de folyamatosan dolgozik azon, hogy a pedagógiai tevékenységét még színvonalasabban végezze.


Az elmúlt néhány év sikerei, így például a cigány/roma hagyományőrző, értéktovábbító munkájukat méltató UNESCO-díj, az elismert hátránykiegyenlítő erőfeszítéseik, a tavaly már nagyobb diáklétszámuk, valamint az intézmény iránt – bel- és külföldről egyaránt megnyilvánuló – egyre növekvő érdeklődés mind azt támasztják alá, hogy a Gandhi jó úton jár. Az érdeklődőknek ezt az utat is szeretnék megmutatni most, egészen a kezdetekig visszanyúlva az időben.


Ami az ünnepi hét konkrét eseményeit illeti, április 8-án a Gandhi első igazgatójáról , Bogdán Jánosról emlékeznek meg, akinek szívügye volt a cigányság felemelkedése és meghatározó szerepet játszott a gimnázium létrehozásában, amelyet azután egészen az 1999-ben bekövetkezett haláláig vezetett. Emlékét a Gandhiban azóta is szeretettel őrzik, s elévülhetetlen érdemei előtt tisztelegve az emlékművét most áthelyezik, s az iskolában új, központi helyszínen avatják fel.


A gandhis diákok – éppen úgy, ahogy azt az iskola 15, valamint 20 éves fennállása kapcsán is tették – élőképet alkotva is megemlékeznek a jubileumról. A gimnáziumban iskolatörténeti és interaktív kiállítás nyílik, amelyen fotók, naplók, vendégkönyvek és egyéb emlékek segítségével az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a Gandhi Gimnázium életébe, múltjába.


A szakmai nap keretében nyitott órákat, művészeti és kollégiumi foglalkozások adnak lehetőséget az intézményben folyó pedagógiai tevékenység megismerésére. Többek között képet kaphatnak arról,  hogyan folyik  a beás és a lovári nyelv oktatása, vagy épp a cigány népismeretet.


Nemes Gábor, az iskola gitártanára is  koncertet ad, ami mintegy felvezetése a főeseménynek, a Gandhi jubileumi ünnepségének, amelyen rangos vendégek mondanak köszöntőt, s különböző műsorszámokkal az intézmény diákjai és művésztanárai is színpadra lépnek. Az intézmény erre az eseményre is várja az alapítóit, korábbi tanárait, dolgozóit és tanulóit. Ugyanezen a napon aztán két másik érdekes programra is sor kerül. Ekkor mérik össze az általános iskolák felső tagozatos diákjai tudásukat a cigány népismereti vetélkedőn, valamint a negyed évszázados jubileumhoz kapcsolódva 25 órás cigánymese-olvasást  is tartanak. Ez utóbbi élőben  is közvetítik, az interneten végig követhető lesz. E mellett 25 órás kihívással a spinninget (zenés kerékpáros tekerés) kedvelőket is várják.


Az ünnepi eseménysor zárásaként Gandhis találkozót tartanak, amelynek programjában időkapszula-elhelyezés és jubileumi faültetés is szerepel, ez a kötetlen beszélgetések napja lesz. Lesz zenés műsor, táncház, közös ebéd is, és aki szeretné bejárni a gimnáziumot és a kollégiumot mint élete korábbi színtereit, annak „Gandhi-túra” keretében erre is lehetősége nyílik.


További hírek

  Bozsik Yvett Csipkerózsikája
2019. 05. 25. 02:56 pecsi-hirhatar.hu
  Gamerek irány a Zsolnay Negyed
2019. 05. 25. 02:00 pecsi-hirhatar.hu
  Garantáltan jó buli lesz a városi gyereknap
2019. 05. 24. 21:45 pecsi-hirhatar.hu
  Autóversenyzés bűnszervezetben
2019. 05. 23. 22:04 pecsi-hirhatar.hu
  Szabad gravitáció
2019. 05. 22. 21:43 pecsi-hirhatar.hu
  Közösségi múzeum cím a JPM-nek
2019. 05. 22. 21:34 pecsi-hirhatar.hu
  Kulturális kapcsolatok másként
2019. 05. 20. 21:33 pecsi-hirhatar.hu
  A Danone Focikupa régió győztese a PMFC
2019. 05. 19. 20:50 pecsi-hirhatar.hu
  Együtt piknikezik a család
2019. 05. 18. 14:22 pecsi-hirhatar.hu
  Munkácsy a Zsolnay Negyedben
2019. 05. 17. 02:41 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport