PÉCSI HÍRHATÁR - Újra együtt

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2020.05.29.
 Péntek
Ma Magdolna napja van.
Holnap Zsanett, Janka napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 04. 03. 20:48     


Újra együtt
Jubileumi rendezvénysorozattal ünnepli meg fennállásának negyedszázados évfordulóját a pécsi Gandhi Gimnázium.

Nyitott tantermek, iskolatörténeti kiállítás, 25 órás cigánymese-olvasás – csak néhány program azok közül a pécsi Gandhi Gimnázium, Kollégium és Alapfokú Művészeti Iskola negyedszázados fennállása alkalmából megrendezésre kerülő ünnepi héten.

 

Éppen negyed évszázada annak, hogy  létrejött  Európa első cigány/roma nemzetiségi, érettségit adó intézménye  a Gandhi. Ebből az alkalomból április 8 és 13  között ünnepi rendezvénysorozatra kerül sor Gandhi 25 – Újra együtt! címmel.


Mint Ignácz István az iskola igazgatója elmondta, azt szeretnék megmutatni, hogy stabil, fejlődő és nyitott intézmény a Gandhi, ami büszke a múltjára, az eredményeire és habár természetesen nem tökéletes, de folyamatosan dolgozik azon, hogy a pedagógiai tevékenységét még színvonalasabban végezze.


Az elmúlt néhány év sikerei, így például a cigány/roma hagyományőrző, értéktovábbító munkájukat méltató UNESCO-díj, az elismert hátránykiegyenlítő erőfeszítéseik, a tavaly már nagyobb diáklétszámuk, valamint az intézmény iránt – bel- és külföldről egyaránt megnyilvánuló – egyre növekvő érdeklődés mind azt támasztják alá, hogy a Gandhi jó úton jár. Az érdeklődőknek ezt az utat is szeretnék megmutatni most, egészen a kezdetekig visszanyúlva az időben.


Ami az ünnepi hét konkrét eseményeit illeti, április 8-án a Gandhi első igazgatójáról , Bogdán Jánosról emlékeznek meg, akinek szívügye volt a cigányság felemelkedése és meghatározó szerepet játszott a gimnázium létrehozásában, amelyet azután egészen az 1999-ben bekövetkezett haláláig vezetett. Emlékét a Gandhiban azóta is szeretettel őrzik, s elévülhetetlen érdemei előtt tisztelegve az emlékművét most áthelyezik, s az iskolában új, központi helyszínen avatják fel.


A gandhis diákok – éppen úgy, ahogy azt az iskola 15, valamint 20 éves fennállása kapcsán is tették – élőképet alkotva is megemlékeznek a jubileumról. A gimnáziumban iskolatörténeti és interaktív kiállítás nyílik, amelyen fotók, naplók, vendégkönyvek és egyéb emlékek segítségével az érdeklődők bepillantást nyerhetnek a Gandhi Gimnázium életébe, múltjába.


A szakmai nap keretében nyitott órákat, művészeti és kollégiumi foglalkozások adnak lehetőséget az intézményben folyó pedagógiai tevékenység megismerésére. Többek között képet kaphatnak arról,  hogyan folyik  a beás és a lovári nyelv oktatása, vagy épp a cigány népismeretet.


Nemes Gábor, az iskola gitártanára is  koncertet ad, ami mintegy felvezetése a főeseménynek, a Gandhi jubileumi ünnepségének, amelyen rangos vendégek mondanak köszöntőt, s különböző műsorszámokkal az intézmény diákjai és művésztanárai is színpadra lépnek. Az intézmény erre az eseményre is várja az alapítóit, korábbi tanárait, dolgozóit és tanulóit. Ugyanezen a napon aztán két másik érdekes programra is sor kerül. Ekkor mérik össze az általános iskolák felső tagozatos diákjai tudásukat a cigány népismereti vetélkedőn, valamint a negyed évszázados jubileumhoz kapcsolódva 25 órás cigánymese-olvasást  is tartanak. Ez utóbbi élőben  is közvetítik, az interneten végig követhető lesz. E mellett 25 órás kihívással a spinninget (zenés kerékpáros tekerés) kedvelőket is várják.


Az ünnepi eseménysor zárásaként Gandhis találkozót tartanak, amelynek programjában időkapszula-elhelyezés és jubileumi faültetés is szerepel, ez a kötetlen beszélgetések napja lesz. Lesz zenés műsor, táncház, közös ebéd is, és aki szeretné bejárni a gimnáziumot és a kollégiumot mint élete korábbi színtereit, annak „Gandhi-túra” keretében erre is lehetősége nyílik.


További hírek

  Rács mögött a visszaeső szójás áfa-csalók
2020. 05. 28. 11:08 pecsi-hirhatar.hu
  Vállalkozói szemlélet, folyamatos alkalmazkodás
2020. 05. 27. 21:19 pecsi-hirhatar.hu
  Száz beteg gyógyulását segítheti
2020. 05. 25. 21:27 pecsi-hirhatar.hu
  A kábítószert nemcsak a hátizsákjában vitte....
2020. 05. 24. 20:39 pecsi-hirhatar.hu
  Vasarely ihlette ruhákat terveznek
2020. 05. 22. 21:50 pecsi-hirhatar.hu
  Egymillió a nyomravezetőnek
2020. 05. 21. 21:16 pecsi-hirhatar.hu
  Emberölés miatt ismét perbe fogják a túronyi gyilkost
2020. 05. 20. 20:17 pecsi-hirhatar.hu
  A cél, mindenki számára elérhető és megfizethető védelem
2020. 05. 19. 21:49 pecsi-hirhatar.hu
  Tudományos Diákköri Konferencia online
2020. 05. 17. 21:35 pecsi-hirhatar.hu
  Megoldották a digitális gyakorlati képzést
2020. 05. 15. 20:56 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport