PÉCSI HÍRHATÁR - Újszerű kezdeményezés-szakmunkástanulókat fogad az egyetem tanműhelye

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2021.09.17.
 Péntek
Ma Zsófia napja van.
Holnap Diána napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2021. 05. 10. 20:09     


Újszerű kezdeményezés-szakmunkástanulókat fogad az egyetem tanműhelye
Szakmunkástanulók tanulhatnak a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának tanműhelyében.

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Karának tanműhelyében szakmunkástanulók tanulhatnak.

Az teljesen megszokott, hogy egy felsőoktatási intézmény hallgatói az intézménnyel együttműködő vállalatnál, cégnél szerezhetnek, tapasztalatot, tölthetik szakmai  gyakorlatukat, arra viszont kevés példa van, hogy a középfokú szakképzésben tanuló diákok gyakorlati képzése folyjon egy egyetem tanműhelyében.

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara Gépészmérnök Tanszéke többek között erről kötött stratégiai együttműködési keretmegállapodást a Dél-Dunántúl egyik meghatározó autóipari beszállítójával, a MATRO Kft.-vel. Az évek óta szoros kapcsolatot ápoló, a duális képzésben is partnerként együttműködő két fél a jövőben az oktatás mellett  kutatás-fejlesztési és az innovációs  projektekben is közösen vesznek részt, ennek első lépéseként egy fémnyomtató fejlesztéséhez szükséges speciális forgácsolt alkatrészek gyártásában nyújt segítséget az egyetemnek a cég.

A pécsi egyetemnek, mint nemzetközi intézmény egyebek mellett célul tűzte ki, hogy hasznosítja az oktatás, a kutatás és a fejlesztések során elért eredményeket, ezzel a tudásalapú, egyben pragmatikus megközelítéssel segítse a magyar ipar és gazdaság hosszú távú és folyamatos fejlő-dését. Ebbe a koncepcióba illeszkedik az ipari szereplőkkel, így a forgácsolással előállított alkatré-szek és szerszámgépekhez szerszámbefogó egységek, gépalkatrészek gyártásával foglalkozó pécsi MATRO Kft.-vel való együttműködés, amelyet az oktatás mellett kiterjesztettek a kutatás-fejlesztésre és innovációra is. Ennek keretében a két fél egyebek mellett rendszeres részt vesz kö-zöd kutatás-fejlesztési projektekben, oktatási-képzési programokban, amelynek eredményeként számos új, egyedi az autóiparban és a gépiparban hasznosítható technológiát hoznak létre.

Már hosszú évek óta gyümölcsöző a kar és a cég együttműködése. A  MATRO rendszeresen fogad a duális képzésben résztvevő hallgatókat, de 21. századi technológiát használó szakemberei az egye-temi kutatásokhoz elengedhetetlen egyedi alkatrészeket is rendszeresen elkészítik. A kapcsolat új oldala, hogy a vállalkozásnál szakmai gyakorlatukat töltő szakmunkástanulók az egyetem gépész tanműhelyében tölthetnek el hetente két napot, ahol korszerű gépekenl sajátíthatják el szakmájuk alapfogásait. „

Mint Vasvári Gyula megbízott tanszékvezető elmondta, egy cégnél a termelés az elsődleges, nem a szakember-utánpótlás gyakorlati képzéséhez rendezik be a gyártócsarnokot, addig az egyetem gépész műhelyében az eszterga- és marógépek, CNC-ék kifejezetten az oktatást, valamint a kutatást szolgálják A MATRO-val kötött együttműködés keretében a jövőben a helyszínen szeretnék bemutatni a hallgatóknak a legkorszerűbb technológiákat, amelyek a vállalatnál rendelkezésre állnak, illetve igénybe venni a kar kutatásait támogató magas szintű szaktudást. A továbbiakban a vállalat és a kar a tanműhelyben közösen hajt végre fejlesztéseket. A tervek között sze-repelnek még olyan innovációs projektek is, amelyek egyaránt kiterjednek mind a  két fél műszaki-technológiai eszközparkjának fejlesztésére, ezáltal kölcsönösen profitálhatnak a felhalmozott szellemi tőkéből.

Mindehhez a következőket fűzte hozzá, a MATRO Kft. tulajdonos-ügyvezetője, Kleisz Zoltán, már évek óta fogadják az egyetem műszaki és informatikai karán duális képzésében résztvevő mérnök-hallgatókat, van már a munkatársaik között  olyan, aki diploma megszerzését követően náluk he-lyezkedett el.  Kitért arra is, a vállalatnál gyakorlatukat töltő szakmunkástanulók, illetve a CNC-s képzésben résztvevő hallgatók is éltek már az egyetemi tanműhely nyújtotta lehetőséggel, ami jelentős segítséget jelent a szakember-utánpótlásuk képzésében.


További hírek

  Háromdimenziós fényalkotások a székesegyház homlokzatán
2021. 09. 17. 02:53 pecsi-hirhatar.hu
  Öt nap a tánc jegyében
2021. 09. 16. 02:55 pecsi-hirhatar.hu
  Fiesta-hangulat költözik a Pécsi Galériába
2021. 09. 15. 21:33 pecsi-hirhatar.hu
  Példaértékű pécsi összefogás a rákgyógyításért
2021. 09. 13. 20:58 pecsi-hirhatar.hu
  Jubileumi Coop Rally
2021. 09. 10. 21:37 pecsi-hirhatar.hu
  Flashmobokkal indul a Zeneszüret Fesztivál
2021. 09. 08. 11:28 pecsi-hirhatar.hu
  Jó ember-díj Enyedy Ágota Margitnak
2021. 09. 08. 11:06 pecsi-hirhatar.hu
  Új épületszárny, megújult park
2021. 09. 07. 21:00 pecsi-hirhatar.hu
  Középpontban az M6-M60-as út fejlesztése
2021. 09. 06. 20:08 pecsi-hirhatar.hu
  Új honlap Pécs szerb megszállásáról
2021. 09. 05. 22:07 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport