PÉCSI HÍRHATÁR - Üres tér és Fordulj rá a B oldalra!

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2020.09.24.
 Csütörtök
Ma Gellért napja van.
Holnap Eufrozina napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 08. 14. 23:29     


Üres tér és Fordulj rá a B oldalra!
Egy nap alatt két kiállítás is nyílt Pécsett, közel egymáshoz a Pécsi Galériában és a Művészetek és Irodalom Házában.

Nincs szomorúbb, mint egy üres kiállítótér: magányosan, üresen, bezártan, ezeket töltötték meg élettel  két helyen is az alkotók.
 
Nincs nagyszerűbb, mint egy üres kiállítótér: lehetőségekkel, titkokkal, új célokkal,  ez a Pécsi Galéria karantén utáni első kiállításának mottója, amelyen tíz művész installációja látható.


A Pécsi Galéria a karantén hónapjai alatt üresen állt. Az Utak című kiállítás bezárt, újabb nem épülhetett. Mígnem a Zsolnay Örökségkezelő NKft. munkatársai kitaláltak egy módszert: meghívtak hetente egy-egy művészt, hogy a rendelkezésre álló térben és az elérhető alapanyagok, eszközök felhasználásával hozzon létre a galériában egy-egy installációt. Így az alkotók egymástól elszigetelve, a járványügyi előírások maximális betartásával, de mégis dolgozhattak, és épülhetett egy új kiállítás.

Közben véget ért a karantén, de a kiállítás alapötlete nem változott, 10 művész – Burkus Judit, Doboviczki Attila, Ecsedi Zsolt, Fekete Dénes, Freund Éva, Ficzek Ferenc, Hizsnyik Dénes, Kovács Balázs, Miklya Gábor, Szabó Klarissza Médea – közreműködésével az augusztus 14-i megnyitóig folyamatosan épültek a térinstallációk és intermediális alkotáso és éppen  úgy reflektálnak az elmúlt karantén-időszak sok szempontból szimbolikus üres tereire, mint a Pécsi Galéria térbeli adottságaira.

Ugyanezen a napon egy másik kiállítás is megnyitotta kapuit, amelynek apropóját az adta, hogy a két alkotó, Doboviczki Attila és Hizsnyik Dénes idén tölti be az ötvenedik életévét.

Doboviczki Attila és Hizsnyik Dénes egyidőben, a kilencvenes évek elején kezdték meg tanulmányaikat a Pécsi Tudományegyetem jogelőd intézményében. Míg Doboviczki bölcsészként végzett, Hizsnyik a Művészeti Karon folytatta tanulmányait. Pályájuk, barátságuk töretlen maradt az idők során: számos művészeti akciót valósítottak meg együtt, de külön-külön is aktív művészeti munkásságot tudhatnak magukénak. A két alkotó idén tölti be az ötvenedik életévét, s ez az alkalom időszerűvé teszi a visszapillantást az elmúlt közel három évtized áttekintésére.

Az  elsősorban dokumentatív jellegű tárlat számos videó, fotó s egyéb dokumentum segítségével  idézi meg a különféle művészeti “korszakok” aktivitásait. Úgy mint a performanszokat, akciófestészeti munkákat, public artos eseményeket, audiovizuális kísérleteket, hangművészeti alkotásokat, látványvetítési produkcióka. Mindezek  egyaránt láthatók.

A kiállítás ideje alatt több kísérőprogramot valósítanak meg, amelyekre minden alkalommal más-más technikai-tartalmi kompozíciókkal, látvánnyal készülnek.

Üres tér - Posztkarantén tárlat a Pécsi Galériában szeptember 13-ig, míg a B oldal című a Művészetek és Irodalom Házában  szeptember 25-ig  látható.      


További hírek

  Pécsi Tanuló Fesztivál, immár negyedszer
2020. 09. 23. 21:38 pecsi-hirhatar.hu
  A közös örökség vidéki útvonalai
2020. 09. 22. 14:04 pecsi-hirhatar.hu
  Válaszd a táncot – válassz egy táncot!
2020. 09. 20. 01:47 pecsi-hirhatar.hu
  Megidézik az ókori Pécsett
2020. 09. 19. 02:50 pecsi-hirhatar.hu
  Különleges élmények és újabb műtárgyak
2020. 09. 18. 21:29 pecsi-hirhatar.hu
  Néhány perc alatt fény derül a bajra
2020. 09. 17. 13:38 pecsi-hirhatar.hu
  Az égi Parnasszusra költözött
2020. 09. 16. 12:59 pecsi-hirhatar.hu
  Fegyverrel fenyegetőzött, letartóztatták
2020. 09. 15. 14:22 pecsi-hirhatar.hu
  Jó Ember Díjas lett Balogh Enikő orvos
2020. 09. 14. 20:20 pecsi-hirhatar.hu
  A Recirquel indítja a XIV. Tánctalálkozót
2020. 09. 12. 14:35 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport