PÉCSI HÍRHATÁR - Üres tér és Fordulj rá a B oldalra!

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2021.07.30.
 Péntek
Ma Judit napja van.
Holnap Oszkár napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2020. 08. 14. 23:29     


Üres tér és Fordulj rá a B oldalra!
Egy nap alatt két kiállítás is nyílt Pécsett, közel egymáshoz a Pécsi Galériában és a Művészetek és Irodalom Házában.

Nincs szomorúbb, mint egy üres kiállítótér: magányosan, üresen, bezártan, ezeket töltötték meg élettel  két helyen is az alkotók.
 
Nincs nagyszerűbb, mint egy üres kiállítótér: lehetőségekkel, titkokkal, új célokkal,  ez a Pécsi Galéria karantén utáni első kiállításának mottója, amelyen tíz művész installációja látható.


A Pécsi Galéria a karantén hónapjai alatt üresen állt. Az Utak című kiállítás bezárt, újabb nem épülhetett. Mígnem a Zsolnay Örökségkezelő NKft. munkatársai kitaláltak egy módszert: meghívtak hetente egy-egy művészt, hogy a rendelkezésre álló térben és az elérhető alapanyagok, eszközök felhasználásával hozzon létre a galériában egy-egy installációt. Így az alkotók egymástól elszigetelve, a járványügyi előírások maximális betartásával, de mégis dolgozhattak, és épülhetett egy új kiállítás.

Közben véget ért a karantén, de a kiállítás alapötlete nem változott, 10 művész – Burkus Judit, Doboviczki Attila, Ecsedi Zsolt, Fekete Dénes, Freund Éva, Ficzek Ferenc, Hizsnyik Dénes, Kovács Balázs, Miklya Gábor, Szabó Klarissza Médea – közreműködésével az augusztus 14-i megnyitóig folyamatosan épültek a térinstallációk és intermediális alkotáso és éppen  úgy reflektálnak az elmúlt karantén-időszak sok szempontból szimbolikus üres tereire, mint a Pécsi Galéria térbeli adottságaira.

Ugyanezen a napon egy másik kiállítás is megnyitotta kapuit, amelynek apropóját az adta, hogy a két alkotó, Doboviczki Attila és Hizsnyik Dénes idén tölti be az ötvenedik életévét.

Doboviczki Attila és Hizsnyik Dénes egyidőben, a kilencvenes évek elején kezdték meg tanulmányaikat a Pécsi Tudományegyetem jogelőd intézményében. Míg Doboviczki bölcsészként végzett, Hizsnyik a Művészeti Karon folytatta tanulmányait. Pályájuk, barátságuk töretlen maradt az idők során: számos művészeti akciót valósítottak meg együtt, de külön-külön is aktív művészeti munkásságot tudhatnak magukénak. A két alkotó idén tölti be az ötvenedik életévét, s ez az alkalom időszerűvé teszi a visszapillantást az elmúlt közel három évtized áttekintésére.

Az  elsősorban dokumentatív jellegű tárlat számos videó, fotó s egyéb dokumentum segítségével  idézi meg a különféle művészeti “korszakok” aktivitásait. Úgy mint a performanszokat, akciófestészeti munkákat, public artos eseményeket, audiovizuális kísérleteket, hangművészeti alkotásokat, látványvetítési produkcióka. Mindezek  egyaránt láthatók.

A kiállítás ideje alatt több kísérőprogramot valósítanak meg, amelyekre minden alkalommal más-más technikai-tartalmi kompozíciókkal, látvánnyal készülnek.

Üres tér - Posztkarantén tárlat a Pécsi Galériában szeptember 13-ig, míg a B oldal című a Művészetek és Irodalom Házában  szeptember 25-ig  látható.      


További hírek

  Az országban elsőként képeznek homlokzattervező szakmérnököket
2021. 07. 29. 21:06 pecsi-hirhatar.hu
  Minden negyedik ember
2021. 07. 27. 21:24 pecsi-hirhatar.hu
  Op-art térbeli átirata
2021. 07. 27. 20:52 pecsi-hirhatar.hu
  Az uniós jog érvényesítése az együttműködésen alapul
2021. 07. 25. 20:25 pecsi-hirhatar.hu
  Speciális képzések is indunak ősztől
2021. 07. 24. 20:38 pecsi-hirhatar.hu
  Diagnosztizálás high-tech módon
2021. 07. 24. 20:19 pecsi-hirhatar.hu
  A több évtizedes hagyományokat éltetik tovább Véménden
2021. 07. 22. 22:09 pecsi-hirhatar.hu
  Újabb pécsi ovik fogadnak hallgatókat
2021. 07. 21. 21:56 pecsi-hirhatar.hu
  Tudja-e, mit eszik?
2021. 07. 20. 03:03 pecsi-hirhatar.hu
  Megújulnak a világörökségi helyszínek
2021. 07. 19. 02:58 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport