PÉCSI HÍRHATÁR - Valamennyi áldozat támogatást érdemel

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2024.06.20.
 Csütörtök
Ma Rafael napja van.
Holnap Alajos napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2023. 07. 19. 22:21     


Valamennyi áldozat támogatást érdemel
Terítéken a bűncselekmények áldozatainak jogai.

Az Európai Unióban a bűncselekmények valamennyi áldozata támogatást érdemel.


Az Európai Bizottság célja, hogy unió-szerte megerősítse a bűncselekmények áldozatainak jogait annak érdekében, hogy  hozzáférjenek az információkhoz, jogorvoslatért folyamodjanak és kártérítést kapjanak.

 

A hatályos irányelv aktualizálása olyan minimumszabályokat állapít meg, amelyek túlmutatnak a 2012-ben elfogadottakon, és hatékonyan kezelik a társadalmi igényeket, valamint a technológiai fejlesztéseket és igazságszolgáltatásban bekövetkezett változásokat.


A reform  kiterjed annak biztosítására, hogy a bűncselekmények áldozatai jól tájékozottak legyenek a jogaikról, és rendelkezzenek a bűncselekmények bejelentéséhez szükséges erőforrásokkal.  Mindezt a bűncselekmények áldozatai számára biztosított, az EU egész területén hívható általános segélyvonal - 116 006 -, valamint egy átfogó weboldal létrehozásával, amelynek köszönhetően az áldozatok chaten és e-mailben is kérhetnek segítséget.


Ezen kívül a veszélyeztetett sértettek  - például gyermekek, idősek, fogyatékossággal élő személyek, gyűlölet-bűncselekmények áldozatai vagy fogva tartott sértettek - sajátos igényeihez igazított biztonsági intézkedések javítására. Javaslatot tartalmaz arra is, hogy , : az áldozatok védelme személyre szabott legyen – annak előírásával, hogy azt a hatóságokkal való első kapcsolatfelvételkor kell megkezdeni –, valamint a rendelkezésre álló védelmi intézkedések – például védelmi határozatok vagy a bűnüldöző hatóságok jelenlétének biztosítása – sorának bővítésére.


A speciális támogatási szolgáltatásokhoz való hozzáférés a veszélyeztetett sértetteknek - például ingyenes pszichológiai támogatás biztosítása -  a bűncselekmények áldozatainak egyéni igényekhez igazodva,  a szükséges ideig legyen elérhető.
Az igazságszolgáltatáshoz való hozzáférés megkönnyítése annak érdekében, hogy a bűncselekmények áldozatai megfelelő segítséget kapjanak a bíróságon, és megtámadhassák a büntetőeljárás során az őket érintő határozatokat, függetlenül attól, hogy az eljárás során milyen jogállással rendelkeznek.


A kártérítéshez való tényleges hozzáférés lehetővé tétele, hogy a bűncselekmények áldozatai  közvetlenül az ítélethozatalt követően kártérítést kapjanak.  E mellett biztosítani kell számukra a jogot arra, hogy a bíróság a büntetőeljárás részeként - másik eljárás igénybevétele nélkül - hozzon határozatot az elkövető által történő kártérítésről. Az államnak pedig közvetlenül ki kelljen fizetnie a kártérítést a sértett számára, amit az eljárás lezárulta után az elkövető megtérít.

Ezek a felülvizsgálatok és javasolt intézkedések a bűncselekmények áldozatainak jogairól szóló 2012. évi irányelv és az áldozatok jogairól szóló uniós stratégia (2020–2025) értékelésére épülnek, tükrözve az Európai Unió azon kötelezettségvállalását, hogy folyamatosan javítja a bűncselekmények áldozatainak nyújtott védelmet és támogatást a tagállamokban.


Az Európai  Bizottság javaslatát még el kell fogadnia az Európai Parlamentnek és az Európai Tanácsnak. A tagállamoknak pedig  két évük lenne arra, hogy az irányelvet átültessék nemzeti jogukba. Kivételt képez az elektronikus kommunikációs eszközök használata, amelyek esetében a tagállamoknak négy évük lenne a szükséges struktúrák kialakítására.


További hírek

  Luxus Mercedesre is tellett a haszonból
2024. 06. 20. 11:18 pecsi-hirhatar.hu
  Nagy csata várható a bajnoki pontokért
2024. 06. 13. 21:24 pecsi-hirhatar.hu
  A pontosabb diagnózist segítik
2024. 06. 13. 02:51 pecsi-hirhatar.hu
  Három futballpályányi napelemet kapcsoltak be
2024. 06. 12. 20:42 pecsi-hirhatar.hu
  Trianon – egy magyar táncelégia
2024. 06. 10. 22:05 pecsi-hirhatar.hu
  Íme a meglepetés...
2024. 06. 10. 21:44 pecsi-hirhatar.hu
  Felavatják a Boros Misi Zeneligetet a Bőköz Fesztiválon
2024. 06. 09. 20:46 pecsi-hirhatar.hu
  Körbejárható lesz a Pécsi-tó
2024. 06. 08. 21:03 pecsi-hirhatar.hu
  Graffititől a street artig
2024. 06. 04. 02:47 pecsi-hirhatar.hu
  Letartóztatás pénzmosás bűntette miatt
2024. 06. 03. 21:20 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport