PÉCSI HÍRHATÁR - Vallási turisztikai hálózat épül ki a régióban

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2017.12.16.
 Szombat
Ma Etelka napja van.
Holnap Lázár napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 09. 17. 14:58     


Vallási turisztikai hálózat épül ki a régióban
Pretiosus Sanguis: A bátai Szent vér kegyhelytől a bátaszéki molyhos tölgyig – A bátai szent vér kegyhely komplex turisztikai fejlesztése projekt megvalósítására mintegy másfél milliárdot nyert a Pécsi Egyházmegye.

A Pécsi Egyházmegye mintegy másfél milliárdos forrást nyert a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében A bátai  Szent vér kegyhelytől a bátaszéki molyhos tölgyig – A bátai szent vér kegyhely komplex turisztikai fejlesztések címet viselő projekt megvalósítására.


 A projekt átfogó célja egy olyan vallási turisztikai hálózat, egyedi vallásturisztikai termék létrehozása Báta, Bátaszék, Mohács és Szekszárd között, amely innovatív eszközökkel, elsősorban a kulturális és vallási turisták igényeinek megfelelően járul hozzá a magyarországi kulturális értékek bemutatásához, figyelembe véve a helyszínek közötti kulturális és vallási kapcsolatot. A  fejlesztések négy települést és öt helyszínt érintenek, úgy mint Bátát, Szekszárdot, Mohácsot és Bátaszéket.

 

A mintegy másfél milliárdos projekt keretében  sor kerül Bátán a Szent Vér Kegytemplom felújítására,  amelynek keretében a homlokzat és a templom belsejének felújítása mellett,  megújulnak a  nyílászárók, sor kerül a padlástéri zárófödém hőszigetelésére, a belső oltár átépítésére is. E mellett épül egy szabadtéri oltár,  valamint az egykori apátsági templom falait és dimenzióit bemutató falrekonstrukció készül.  A meglévő plébánia épülete is   jelentősen átalakul, annak érdekében, hogy alkalmassá váljon zarándokok fogadására, valamint turisztikai célokra, az emeletén 14 fő elhelyezésére alkalmas szálláshelyet alakítanak ki, az épületben pedig 50-50 főnek megfelelő vizesblokk, plusz akadálymentesített és szociális blokk is épül. A plébánia átalakításával létrejövő fogadó- és szállás épület mellett 10 férőhelyes plusz 1 férőhely akadálymentesített parkoló is létesül.


A Szent Vér Kegyhelyeket Európa-szerte nagy érdeklődés övezi, különös tekintettel a vallási turisztikai céllal a helyszínre érkezők között.  Udvardy György megyéspüspök felismerve a lelki, vallási hely hiánypótlóan fontos szerepét, újra indította a kegyhelyre irányuló gyalogos zarándoklat évszázados hagyományát


Bátaszéken a Szent Orbán kápolna felújítására kerül sor, úgy, hogy közben a helyszín értékét, vonzerejét adó molyhos tölgyet (Év európai fája – 2016) megóvják és csak a legszükségesebb mértékben változtatnak a meglévő épített környezeten.


Szekszárdon a belvárosi templom felújítása során  megújul a homlokzat,  valamint a nyílászárók, e mellett sor kerül a kőfelületek és kőkeretek átcsiszolására, újra gyártására, a templom déli főlépcsőjének újra gyártására, a toronysisak felújítására, javítására, a faanyagok védelmi réteggel való bevonására. A templomtérben található leromlott állapotú freskók restaurálása is a projekt részét képezi. E mellett a Remete kápolna  is megújul  külsőleg, belsőleg egyaránt. Sor kerül a külső oltár nézőterének átépítésére, az oltárépítmény átfestésére, szerelhető padsorok beépítésére. A templom freskóit is  restaurálják.

Mohácson a Fogadalmi Emléktemplom teljes körű építészeti felújítására kerül sor, ami magában foglalja a lapos tetők szigetelésének cseréjét, új csapadékvíz elvezető rendszer kiépítését, a homlokzati kőburkolat javítását, a homlokzati nyílászárók cseréjét.


További hírek

  Az utolsó megmérettetés
2017. 12. 15. 02:29 pecsi-hirhatar.hu
  Kassákot belülről érzi, érti
2017. 12. 14. 23:27 pecsi-hirhatar.hu
  Somágon már ráköthetnek
2017. 12. 13. 22:33 pecsi-hirhatar.hu
  Biztonsági unió
2017. 12. 12. 23:51 pecsi-hirhatar.hu
  Valódi nyelvünnep lett a háromnyelvű szótár bemutatója
2017. 12. 11. 21:43 pecsi-hirhatar.hu
  Barlangtól a királyi palotáig
2017. 12. 10. 02:56 pecsi-hirhatar.hu
  Lickl-díj másodszor
2017. 12. 09. 21:41 pecsi-hirhatar.hu
  A pécsi egyetem tiszteletbeli díszdoktora lett Donald Tusk
2017. 12. 08. 23:19 pecsi-hirhatar.hu
  Turistaszállással gazdagodik az Ormánság
2017. 12. 07. 11:23 pecsi-hirhatar.hu
  Színház a múzeumban
2017. 12. 06. 02:15 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport