PÉCSI HÍRHATÁR - Vallási turisztikai hálózat épül ki a régióban

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2018.07.20.
 Péntek
Ma Illés napja van.
Holnap Dániel napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 09. 17. 14:58     


Vallási turisztikai hálózat épül ki a régióban
Pretiosus Sanguis: A bátai Szent vér kegyhelytől a bátaszéki molyhos tölgyig – A bátai szent vér kegyhely komplex turisztikai fejlesztése projekt megvalósítására mintegy másfél milliárdot nyert a Pécsi Egyházmegye.

A Pécsi Egyházmegye mintegy másfél milliárdos forrást nyert a Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program (GINOP) keretében A bátai  Szent vér kegyhelytől a bátaszéki molyhos tölgyig – A bátai szent vér kegyhely komplex turisztikai fejlesztések címet viselő projekt megvalósítására.


 A projekt átfogó célja egy olyan vallási turisztikai hálózat, egyedi vallásturisztikai termék létrehozása Báta, Bátaszék, Mohács és Szekszárd között, amely innovatív eszközökkel, elsősorban a kulturális és vallási turisták igényeinek megfelelően járul hozzá a magyarországi kulturális értékek bemutatásához, figyelembe véve a helyszínek közötti kulturális és vallási kapcsolatot. A  fejlesztések négy települést és öt helyszínt érintenek, úgy mint Bátát, Szekszárdot, Mohácsot és Bátaszéket.

 

A mintegy másfél milliárdos projekt keretében  sor kerül Bátán a Szent Vér Kegytemplom felújítására,  amelynek keretében a homlokzat és a templom belsejének felújítása mellett,  megújulnak a  nyílászárók, sor kerül a padlástéri zárófödém hőszigetelésére, a belső oltár átépítésére is. E mellett épül egy szabadtéri oltár,  valamint az egykori apátsági templom falait és dimenzióit bemutató falrekonstrukció készül.  A meglévő plébánia épülete is   jelentősen átalakul, annak érdekében, hogy alkalmassá váljon zarándokok fogadására, valamint turisztikai célokra, az emeletén 14 fő elhelyezésére alkalmas szálláshelyet alakítanak ki, az épületben pedig 50-50 főnek megfelelő vizesblokk, plusz akadálymentesített és szociális blokk is épül. A plébánia átalakításával létrejövő fogadó- és szállás épület mellett 10 férőhelyes plusz 1 férőhely akadálymentesített parkoló is létesül.


A Szent Vér Kegyhelyeket Európa-szerte nagy érdeklődés övezi, különös tekintettel a vallási turisztikai céllal a helyszínre érkezők között.  Udvardy György megyéspüspök felismerve a lelki, vallási hely hiánypótlóan fontos szerepét, újra indította a kegyhelyre irányuló gyalogos zarándoklat évszázados hagyományát


Bátaszéken a Szent Orbán kápolna felújítására kerül sor, úgy, hogy közben a helyszín értékét, vonzerejét adó molyhos tölgyet (Év európai fája – 2016) megóvják és csak a legszükségesebb mértékben változtatnak a meglévő épített környezeten.


Szekszárdon a belvárosi templom felújítása során  megújul a homlokzat,  valamint a nyílászárók, e mellett sor kerül a kőfelületek és kőkeretek átcsiszolására, újra gyártására, a templom déli főlépcsőjének újra gyártására, a toronysisak felújítására, javítására, a faanyagok védelmi réteggel való bevonására. A templomtérben található leromlott állapotú freskók restaurálása is a projekt részét képezi. E mellett a Remete kápolna  is megújul  külsőleg, belsőleg egyaránt. Sor kerül a külső oltár nézőterének átépítésére, az oltárépítmény átfestésére, szerelhető padsorok beépítésére. A templom freskóit is  restaurálják.

Mohácson a Fogadalmi Emléktemplom teljes körű építészeti felújítására kerül sor, ami magában foglalja a lapos tetők szigetelésének cseréjét, új csapadékvíz elvezető rendszer kiépítését, a homlokzati kőburkolat javítását, a homlokzati nyílászárók cseréjét.


További hírek

  Vasarely virágai, Magyar múzsák, Rocklegendák
2018. 07. 20. 01:08 pecsi-hirhatar.hu
  Ökoturisztikai fejlesztések Tamásiban
2018. 07. 19. 01:10 pecsi-hirhatar.hu
  Én a megbélyegzett
2018. 07. 18. 01:08 pecsi-hirhatar.hu
  Vezetőváltás Tudásközpont élén
2018. 07. 17. 01:10 pecsi-hirhatar.hu
  Oda és vissza áramló energia
2018. 07. 16. 02:14 pecsi-hirhatar.hu
  Az utolsó meccs - a franciák a világbajnokok
2018. 07. 15. 21:35 pecsi-hirhatar.hu
  A jobb és kombinatívabb játék bronzot ért
2018. 07. 14. 22:12 pecsi-hirhatar.hu
  Országosan egyedülálló turisztikai nap
2018. 07. 14. 02:34 pecsi-hirhatar.hu
  Az ország legrózsaszínűbb rozé-ünnepe
2018. 07. 13. 02:32 pecsi-hirhatar.hu
  Fejlesztések a minőség emelésének jegyében
2018. 07. 12. 23:26 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport