PÉCSI HÍRHATÁR - Véglegessé vált történések

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2024.06.20.
 Csütörtök
Ma Rafael napja van.
Holnap Alajos napja lesz.
   EUR árfolyam
   </R Ft
   CHF árfolyam
   </R Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2023. 08. 31. 02:01     


Véglegessé vált történések
Kismányoky Károly több mint kétszáz alkotását felvonultató kiállítás nyílik Pécsen augusztus 31-én a Janus Pannonius Múzeum Modern Magyar Képtárában. .

Több mint kétszáz  alkotását felvonultató  kiállítás -  köztük olyan későiek is, amelyek még sosem voltak láthatók -  nyílik Kismányoky Károly műveiből Pécsen.

„Szándékosan törekedtem arra, hogy a munkáimat ne lehessen kiállítani. Nem akartam művészetet csinálni. Most is az a véleményem, hogy a munkák a legritkább esetben jók, ha megrögzülnek. Persze az így felfogott mű nem zárja ki, hogy az állandó mozgásból ne fixálódjanak helyzetek.”  - Kismányoky Károly

 

Kismányoky Károlynál ez az avantgárd mentalitás a határozott szerénység csendes habitusához társult, ami önmagának, a világhoz és a művészethez való cselekvő viszonyának teoretikus támasztékot talált a kortárs nemzetközi törekvésekben. Az alkotás folyamatai, a változó kifejezési formák és technikák történései – s ebben Martyn Ferenc művészete is inspirálta – mindig fontosabbak voltak számára, mint a kész művek. Nem véletlen, hogy – miközben a Pécsi Műhely tagjaként munkái rendszeresen jelen voltak a különböző csoportos kiállításokon – önálló kiállítása alig volt.

 
 Ez az életmű tágas teret teremtett, folyton kilépve egy-egy művészeti irányzat szűkös formáiból, átnyúlva a nyilvános társadalmi, politika terekbe, miközben az alkotás újabb és újabb tettei folyamatosan elillantak a már befejezett művek elől. Kismányoky Károly nem lett műveinek az a rabszolgája, akiről Paul Valéry így ír: „A megalkotott alkotó. Az alkotó, létrehozva művét, olyan lénynek látja azt a végén, akit nem akart, akit nem ő talált ki, de akit ő hordott ki, és éreznie kell azt a borzalmas megaláztatást, hogy művének fia ő lett, visszautasíthatatlan jegyekkel lett felruházva, hasonlóságokkal, hóbortokkal és korlátokkal, éreznie kell azt, hogy tükör lett, és ebben a tükörben az a legrosszabb, hogy korlátaival együtt látja benne meg magát.”

A posztumusz kiállítás a művész több mint kétszáz, már életében „hátrahagyott” alkotását vonultatja fel, köztük olyan késői, a hagyatékban fellelteket is, amelyek még sosem szerepeltek kiállításon. A sokféle művészi és gondolati irány, izmus és formakísérlet a cselekvő szabadság és a teremtő erő mozgásának nyoma, melyen egyetlen rögzített mű sem tudott úrrá lenni, hogy fiává kényszerítse az alkotót, úgy, hogy a mű manírrá, valami egyéni motívum vagy ábrázolási mód áruvédjegyévé váljon.


További hírek

  Luxus Mercedesre is tellett a haszonból
2024. 06. 20. 11:18 pecsi-hirhatar.hu
  Nagy csata várható a bajnoki pontokért
2024. 06. 13. 21:24 pecsi-hirhatar.hu
  A pontosabb diagnózist segítik
2024. 06. 13. 02:51 pecsi-hirhatar.hu
  Három futballpályányi napelemet kapcsoltak be
2024. 06. 12. 20:42 pecsi-hirhatar.hu
  Trianon – egy magyar táncelégia
2024. 06. 10. 22:05 pecsi-hirhatar.hu
  Íme a meglepetés...
2024. 06. 10. 21:44 pecsi-hirhatar.hu
  Felavatják a Boros Misi Zeneligetet a Bőköz Fesztiválon
2024. 06. 09. 20:46 pecsi-hirhatar.hu
  Körbejárható lesz a Pécsi-tó
2024. 06. 08. 21:03 pecsi-hirhatar.hu
  Graffititől a street artig
2024. 06. 04. 02:47 pecsi-hirhatar.hu
  Letartóztatás pénzmosás bűntette miatt
2024. 06. 03. 21:20 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport