PÉCSI HÍRHATÁR - Világhírű keramikusművész szobrai Pécsen

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2024.02.27.
 Kedd
Ma Ákos, Bátor napja van.
Holnap Elemér napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2022. 10. 26. 21:32     


Világhírű keramikusművész szobrai Pécsen
Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának új épületszárnyában kapott helyet Jun Kaneko világhírű keramikusművész két szobra.

Két szobrot ajándékozott Jun Kaneko világhírű keramikusművész, a Pécsi Tudományegyetem díszdoktora a felsőoktatási intézmények.
 
Jun Kaneko az Egyesült Államokban (Omaha, Nebraska) élő, japán származású keramikusművész, az egyetem Művészeti Karának díszdoktora. A rendkívül termékeny, világszerte elismert művész nagy hangsúlyt helyez a fiatal tehetségek támogatására. Díszdoktorrá avatására 2018-ban rendhagyó módon nem Pécsett, hanem a művész amerikai otthonában került sor, mivel egészségi állapota akkor nem engedte meg az utazást. Ezen alkalommal ajánlotta fel a művész a kettő darabból álló - fejeket formázó -  szoborcsoportját az egyetemnek számára. A szobrokat Általános Orvostudományi Kar új elméleti tömbjében állították fel.

"Nagyon szép hagyomány a honoris causa cím odaítélése egyetemünkön, amit azok érdemelnek ki, akik aktív kapcsolatban vannak az egyetem valamelyik karával. Az viszont nem mindennap történik meg, hogy  az elismerésben részesülő  ilyen jelentős értékű alkotást adományozzon az intézménynek. A két szobor jól illeszkedik a szép, modern épülethez is." - emelte ki Miseta Attila, a rektor.

"Ha Jun Kaneko életének adatairól infografikát készítenénk, az bizonyosan egy rendkívül érdekes és szép képet mutatna. Olyan szép és okos kép lenne ez, mint amilyen produktív, eredményes, sikeres és tartalmas az életműve. Művészi tevékenysége széles skálán mozog. Akár fest, akár agyagot gyúr, bronzot vagy üveget önt, akár nagy méretben készít közterekre szánt munkákat, vagy kisméretű darabokat készít. Vagy éppen varázslatos díszleteket és jelmezeket tervez operákhoz, mint Mozart Varázsfuvolája, a Fidelio, vagy Puccini Pillangókisasszonya. Mindig és minden alkotásával közelebb visz minket világunk teljességének és összetettségének megértéséhez"- méltatta a művész életművét Nagy Márta keramikusművész, a Művészeti Kar professor emeritája.

Mindezt a következőkkel egészítette ki,  Jun Kaneko saját karrierje  építése mellett kiemelt figyelmet fordít a kreativitás és a magas színvonalú művészet segítésére. Hitvallása és célkitűzése az Open Space, ami többféleképpen értelmezhető, de mindenképpen a szárnyaló elméről és az annak számára fontos terek megnyitásáról szól. Kiállításokon, előadásokon és oktatási tevékenységen keresztül teljesíti küldetését, hogy ösztönözze és felfedezze a kreativitást. Feleségével együtt társalapítója egy olyan művészeti központnak, ami évről évre fantasztikus lehetőségeket kínál a világ minden tájáról érkező művészeknek.  Kitért arra is, a  Pécsi Tudományegyetem küldetésének szerves része és fontos feladata, hogy a legjobb művészeken keresztül valódi példát mutasson hallgatóinak. Azzal, hogy a Jun Kanekot díszdoktorrá avatta, egy kivételes, sokrétű, a lehető legmagasabb színvonalon alkotó kiváló művésszel gazdagodott.

A művésznek Omahában hatalmas műhelyei vannak, amelyek kétszer akkorák, mint a Művészeti Kar teljes alapterülete. Hat méteres szobor kiégetésére alkalmas kemencével is rendelkezik. Megrendült egészsége miatt sokszor kényszerű vendég egy, a lakhelyéhez közeli klinikának, ami előtt 15 méteres szobra áll, és a belső terekben is számos kisebb tárlat látható alkotásaiból.


További hírek

  Az idegrendszeri zavarok okait kutatják
2024. 02. 26. 21:34 pecsi-hirhatar.hu
  A WordSkillsen és az EuroSkillsen is képviseli Pécset
2024. 02. 25. 22:07 pecsi-hirhatar.hu
  Száz éve született Grastyán Endre
2024. 02. 23. 16:30 pecsi-hirhatar.hu
  Legjobb hazai jazz zenészek érkeznek Pécsre
2024. 02. 20. 22:13 pecsi-hirhatar.hu
  Speciális mesterkurzus énekművészeknek
2024. 02. 19. 21:27 pecsi-hirhatar.hu
  Pécsi Galériák - műfaji sokszínűség
2024. 02. 18. 20:22 pecsi-hirhatar.hu
  Lendületben a pécsi Z Elektronika
2024. 02. 17. 22:26 pecsi-hirhatar.hu
  Új pszichiátriai gondozó
2024. 02. 15. 16:16 pecsi-hirhatar.hu
  A kábítószer kereskedők a rács mögé kerültek
2024. 02. 13. 21:14 pecsi-hirhatar.hu
  Ötleteikkel formálják a város
2024. 02. 11. 21:35 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport