PÉCSI HÍRHATÁR - Világklasszisok oktatják a jövő zenészeit

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2020.04.05.
 Vasárnap
Ma Vince napja van.
Holnap Vilmos, Bíborka napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2019. 01. 13. 22:52     


Világklasszisok oktatják a jövő zenészeit
Világhírű művészekkel működik együtt a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Kara Zeneművészeti Intézete.

Címzetes professzori címeket adományoz és egyedülálló szakmai együttműködés keretében támogatja az egyetemi felsőfokú zenei képzést a Pécsi Tudományegyetem Zeneművészeti Intézete.

Mint  Vas Bence, a Pécsi Tudományegyetem Zeneművészeti Intézetének igazgatója elmondta, a címet elnyert művészek - Baráti Kristóf  Kossuth- és Liszt-díjas hegedűművész és Várdai István Liszt-díjas csellóművész, mint  címzetes egyetemi tanár, Szőke Zoltán kürtművész és Szűcs Máté brácsaművész, mint egyetemi docens - a jövőben tovább fejlesztik szakmai kapcsolatukat az egyetemmel. Szőke Zoltán szeptembertől az intézetben oktatóként kezdi meg munkáját. A Kamara Akadémia Egyesület pedig Várdai István elnökletével egyesületi programjait hozza Pécsre,  szintén ennek  keretében, valamint kurzusok tartásával támogatja az intézet munkáját Baráti Kristóf és Szűcs Máté. Az együttműködés pontos tartalmát a tavaszig megkötendő megállapodás tartalmazza majd.


Baráti Kristóf hegedűművész többek között ennek kapcsán arról szólt, hogy  megtisztelő számára a tiszteletbeli professzori cím.  Kitért arra is, hogy kapcsolata Pécsi Tudományegyetemmel hosszú múltra tekint vissza, s mindig is fontos volt számára, hogy tanácsaival segítse az egyetemet.


A csellóművész Várdai Istvánnak pedig azért  is jelen sokat az egyetemi tanár cím megszerzése, mert maga is Pécsről, az egyetem falai közül indult. Mint elmondta, ugyan az  élete úgy alakult, hogy az év jelentős időszakát külföldön tölti, így nem tud részt venni a mindennapi pedagógiai munkában, azonban nagy örömére az egyetem Művészeti Kara nyitott volt a Magyarországon elnökletével működő Kamara Akadémia Egyesülettel való gyakorlati együttműködésre, amelynek eredményeként számos a hallgatók tudását fejlesztő és gazdagító programok születhetnek..
 
Szűcs Máté brácsaművész nagyon fontosnak tartja a hazai tehetségek segítését, támogatását. Feleségével és kisfiával Berlinből hazaköltözött Magyarországra, emellett Genfben tanít. Mint elárulta, a Kamara Akadémia Egyesület és a Pécsi Tudományegyetem között a közeljövőben létrejövő együttműködési megállapodás reményei szerint lehetővé teszi majd, hogy kurzusokat tartson, amelyek zárásaként koncertet ad az egyetem hallgatóinak.
 
A kürtművész Szőke Zoltán nagy örömmel fogadta a kinevezést. Kapcsolata a Zeneművészeti Intézet rézfúvós tanszakával nem új keletű, néhány oktatóhoz – Farkas István Péter, Bazsinka József – évtizedek óta szoros munkakapcsolat fűzi. A kürt tanszakkal nemcsak Kreka László meghívására találkozott, hanem  A BFZ bekopog! program kapcsán az egyetemi hallgatókkal közös produkciót  is létre hoztak az elmúlt esztendőben. Szólt arról is, hogy nagy izgalommal várja a következő iskolai tanévet, aminek induló kürt évfolyama a tervek szerint hozzá felvételizhet majd. Hosszú távú elképzelései között elsősorban a zenekari kürtös utánpótlás nevelése… és a hangszer szeretetét gyerekeknek átadni képes tanárok képzése szerepel.


További hírek

  Az időjárás márciusi játéka
2020. 04. 04. 20:57 pecsi-hirhatar.hu
  A koronavírus hat az építőiparra is
2020. 04. 03. 20:37 pecsi-hirhatar.hu
  Legfontosabb az életek mentése, a megélhetés támogatása
2020. 04. 02. 21:02 pecsi-hirhatar.hu
  Elhunyt Peskó Zoltán
2020. 04. 01. 18:14 pecsi-hirhatar.hu
  Bázisintézmény lett a Gandhi
2020. 04. 01. 18:04 pecsi-hirhatar.hu
  Az intézkedések lassítják a járvány terjedését
2020. 03. 30. 20:44 pecsi-hirhatar.hu
  Korlátozások a hulladékudvarokban
2020. 03. 29. 03:13 pecsi-hirhatar.hu
  Vasárnap indul a nyári időszámítás
2020. 03. 28. 03:01 pecsi-hirhatar.hu
  Szombattól kijárási korlátozás lép életbe
2020. 03. 27. 20:44 pecsi-hirhatar.hu
  Esténként „tapsol” a TV-torony Pécsett
2020. 03. 26. 17:59 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport