PÉCSI HÍRHATÁR - Vizes VB:Úszás-Hosszú Katinka világbajnoki csúccsal győz

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2018.08.14.
 Kedd
Ma Marcell napja van.
Holnap Mária napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 07. 31. 10:15     


Vizes VB:Úszás-Hosszú Katinka világbajnoki csúccsal győz
A budapesti vizes világbajnokság az utolsó napján már csak az úszók álltak rajthoz.

A vizes világbajnokság az utolsó napján már csak az úszók álltak rajthoz.


Már csak medencés úszóversenyek zajlottak a Duna Arénában az utolsó nap. A délelőtti négy versenyszám selejtezőjében magyar versenyzők is érdekeltek voltak,  a női 400 méteres vegyes úszásban ketten is. A második körbe kapcsolódunk be, Jakabos Zsuzsa az egyes pályán úszott. A pillangóúszás után a japán Ohashi vezet, az amerikai Smith a második, a brazil Maranhao Melo a harmadik. Zsuzsi sajnos a mezőny végén úszik, hatodikként fordul a mellúszásra. Ohashi továbbra is vezet. Jön a gyorsúszás, a kanadai Pickrem megnyeri a futamot 4:36.25-tel, Smith a második. Ohashi a harmadik, Zsuzsi 4:41.40-nel a hatodik. Az utolsó körben úszott Hosszú Katinka a négyes pályán. Kifejezetten jól rajtolt. A pillangót követően a japán Simizu vezetett, a második, a spanyol Belmonte a harmadik. Katinka nagyon vezet, messze a világcsúcs, nem érdekes! A mellúszást Katinka másodikként zárja, a japán Simizu vezet a fordulónál, de ez sem akadályozza meg abban, hogy 4:33.90-nel nyerje a futamot, az amerikai Beisel és a spanyol Belmonte előtt. Hosszú Katinka tehát a legjobb idővel döntős, Jakabos Zsuzsi a tizenkettedik helyen zár.

A férfi 400 méteres vegyes úszás selejtezőjében 4 futamot rendeztek, Gyurta Gergely a harmadik körben a kettes pályáján úszott, míg Verrasztó Dávid a negyedik körben, az ötös pályára került. Az ecuadori Avila nyeri meg a második futamot az osztrák Staber és a dél-afrikai Sweeney előtt. És már jön is Gyurta Gergő futama. A japán Szeto vezet a pillangóúszás után, az amerikai Kalisz a második, a brit Litchfield pedig a harmadik. Gergő a mezőny végén úszik. a mellúszásra a hetedik helyen fordul, közben elöl Litcsfield vezet. Mellen Kalisz veszi át a vezetést Litchfieldtől és meg is nyeri a futamot 4:09.79-cel, Szeto a harmadik, Gyurta Gergő a nyolcadik 4:19.90-nel. Az utolsó selejtező ötös pályáján tehát Verrasztó Dávid úszik. A pillangót Hagino fejezi be az élen, Dávid a második. Aztán átveszi a vezetést, az amerikai Litherland a harmadik a hátúszás után. A sorrend nem változik a mellúszás végén, Dávid gyorson is vezet és megnyeri a futamát 4:11.89-cel, ami a harmadik helyre jó összetettben. Gyurta Gergő a 18. helyen végzett ebben a számban.

A női 4x100 méteres vegyes úszó váltóversenyében a kettes pályára került  a magyar egység, Burián Katával kezdünk hátúszásban. Kanada vezet, Ausztrália a második, Nagy Britannia a harmadik, a mieink a negyedik helyen. Sztankovics Anna úszik mellen a magyar csapatban. Ötödik helyen váltunk, az élen nincs változás. Szilágyi Lilu következik, a harmadik helyen adja át a csapatot Molnár Flórának, Kanada nyer 3:57.17-tel, Ausztrália a második, Nagy Britannia a harmadik, a magyar csapat a negyedik helyen végez 4:03.08-cal. A második selejtezőt Amerika nyeri 3:55.95-tel, Kína a második, Oroszország a harmadik. Sajnos a döntő nincs meg a magyar lányoknak, a tízedik helyen zár a csapatunk.

A férfi 4x100 méteres vegyes úszó váltóversenyének selejtezője zárta a délelőtti programot. Magyar csapat itt is indul, méghozzá a háromból az utolsó selejtező körben. Az oroszok 3:32.12-vel nyerik a második futamot a britek és a kínaiak előtt. Kozma Dominik, Bohus Richárd, Gyurta Dániel és Milák Kristóf úszik a mieinknél. Ricsi kezd, Amerika vezet, Japán és Magyarország előtt. A csapatunkat mellen többen is megelőzték, hatodikként adja a váltót Milák Kristófnak Gyurta Dani. Kozma Dominik következi, ő is hatodik, Amerika nyer 3:29.66-tal, Japán a második, Brazília a harmadik, Magyarország a negyedik helyen zár 3:33.35-tel. Ez azt jelenti, hogy a magyar 4x100-as vegyes úszó válogatott a hatodik idővel került a döntőbe.

A délután a döntőké volt, amelyben három számban voltak ott a magyar versenyzők. Kezdésként itt van mindjárt a női 50 méteres mellúszás fináléja. Az egyes pályára került ebben a futamban az olasz Arianna Castiglioni. A kettesen úszik a svéd Jennie Johansson, a hármason az amerikai Katie Meili, a négyesen honfitársa, Lily King. Az ötösre került az orosz Julija Jefimova, a hatoson úszik a litván Ruta Meilutyte, a hetesen a brit Sarah Vasey és a nyolcason a kanadai Rachel Nicol. King 29.40-es világcsúccsal nyer Jefimova az ezüstérmes és Meili a bronzérmes.

A férfi 400 méteres vegyes úszás döntőjében a hármas pályán úszott Verrasztó Dávid. Az egyesre a japán Koszuke Hagino, a kettesen úszik a brazil Brandon Almeida, a négyesen az amerikai Chase Kalisz, az ötösön a brit Max Litchfield, a hatoson a japán Daiya Szeto, a hetesen az amerikai Jay Litherland és a nyolcasra került a felvidéki magyar, szlovák színekben versenyző Nagy Richárd. Kalisz, Szeto, Hagino a sorrend a pillangóúszást követően, Dávid hatodik. Kalisz és Litchfield mögé Háton Verrasztó kapaszkodik fel. Mellen is Kalisz vezet, Dávid a második, Szeto a harmadik, jön a vége, a gyorsúszás, Kalisz nyeri a világbajnokságot 4:05.90-nel, világbajnoki csúccsal, DÁVID EZÜSTÉRMES!!! 4:06.38! Szeto kapja majd a bronzérmet! Verrasztó Dávidról leszedtem a keresztvizet az olimpia után, erre iderak nekem egy ezüstöt. Meg az országnak!

A női 50 méteres gyorsúszás döntőjébe a kínai Liu Hsziang, az ausztrál Bronte Cambell, az amerikai Simone Manuel, a svéd Sarah Sjöström, a dán Pernille Blume, a holland Ranomi Kromowidjojo, a francia Anna Santamans és a fehérorosz Alexandra Herasimenia került. Sjöström 23.69-cel nyert, Manuel a második, Kormowidjojo a bronzérmes.

A férfi 50 méteres hátúszás döntőjében a francia Jeremy Stravius,  az amerikai Justin Ress és Matt Grevers, a francia Camille Lacourt, a japán Junya Koga, a kínai Jia Ju Hszu, a fehérorosz Pavel Sankovich és az izraeli Jonatan Kopeljev vívott csatát  a győzelemért. Lacourt a világbajnok 24:35-ös idővel, Koga az ezüstérmes, Grevers pedig bronzot kap.

A női 400 méteres vegyes úszás döntőjére a négyes pályán Hosszú Katinkával került sor. Az egyesen a japán Jui Ohasi, mellette úszik a honfitárs, Szakiko Simizu. A hármason megy majd az amerikai Elizabeth Beisel, az ötösön a spanyol Mireia Belmonte, a hatoson a kanadai Sydney Pickrem, a hetesen az amerikai Leah Smith, a nyolcasra pedig a brit Hannah Miley került. Katinka máris vezet a rajtnál, tisztán odaér első helyen a váltáshoz, Belmonte és Ohasi mögötte! Háton Katinka félelmetesen erős! Vezet Ohasi és Belmonte előtt, 35 századra a saját Riói világcsúcsától. Három teathossz előnnyel érkezi az utolsó váltáshoz Katinka, Pickrem és Ohasi mögötte! Hétszeres világbajnok lesz Hosszú Katinka 4:29.33-mal! Világbajnoki csúcs! Bravó, Katka! Belmonte az ezüstérmes, Pickrem a bronzérmes!

A férfi 1500 méteres gyorsúszás fináléjában nem volt magyar  a mezőnyben. Az egyes pályára került az ausztrál Mack Horton. A kettesen úszik a lengyel Wojciech Wojdak, a hármason az olasz Gabriele Detti, a négyesen az ukrán meglepetésember, Mihajlo Romacsuk, az ötösön az olasz Gregorio Paltrinieri, a hatoson a cseh Jan Micka, a hetesen a norvég Henrik Christiansen, a nyolcason pedig az ukrán Szerhij Frolov. A táv harmadánál, 500 méternél Paltrinieri vezet, Romancsuk halad a második helyen, Mack Horton a harmadikon. Érdekesség, Romancsuk nem fárad, stabilan megy az olasszal. Egy kilométerhez érkezünk, továbbra is ez az olasz-ukrán duó vezeti a mezőnyt, Horton még mindig a harmadik. Paltrinieri 1350-nél ritmust vált és leszakítja az ukránt, nyerni fogja a futamot 14:35-85-tel, Romancsuk az ezüstérmes, az Ausztrál Mack Horton kapja a bronzot.

A női 4x100 méteres vegyes úszó váltóversenyének döntőjébe Svédország, Ausztrália, Kanada, az Amerikai Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Olaszország és Nagy Britannia került. A mellúszó résztávba kapcsolódunk be, ennek végén Oroszország, Amerika, Ausztrália a sorrend, Simone Manuel fejezi be az amerikai csapatban a versenyt. 3:51.55-ös világcsúccsal nyernek az amerikaiak, Oroszország a második, Ausztrália kap bronzérmet. Kathleen Baker, Lily King Kelsi Worrell és Simone Manuel aranyérmes. Az oroszok a Feszikova, Jefimova, Kimrova, Popova összeállításban úsztak. Az ausztráloknál Emily Seebohm, Taylor McKeown, Emma McKeon és Bronte Campbell úszott a váltóban.

A férfi 4x100 méteres vegyes úszó váltóverseny döntője zárta a Budapesten rendezett 17. vizes világbajnokság programját. A magyar válogatott Bohus Richárd, Gyurta Dániel, Milák Kristóf, Kozma Dominik összeállításban a hetes pályán úszott majd. Az egyesen Kína, a kettesen Brazília, a hármason Oroszország, a négyesen az Amerikai Egyesült Államok, az ötösön Japán, a hatoson Nagy Britannia, a nyolcason pedig Fehéroroszország csapata lesz. Na, nézzük, srácok! Alulról a második pálya a mienk! Mehet! Bohus kezd, Amerika vezet az első váltásnál, Japán és Kína előtt, mi az ötödik hatodik helyen. A mellúszást a britek váltják elsőként, mi a nyolcadik helyen vagyunk. Amerika visszaveszi a vezetést, a britek a második helyen, a japánok a harmadikon, mi a nyolcadikon.  Az amerikai csapat nyer 3:27.91-gyel, Matt Grevers-Kevin Cordes-Caeleb Dressel-Nathan Adrian összeállításban, a britek a második helyen, Chris Walker-Hebborn, Adam Peaty, James Guy és Duncan Scott úszott náluk. Az oroszok jönnek be a harmadik helyre, Jevgenyij Rilov, Kirill Prigoda, Alexandr Popkov és Vlagyimir Morozov kap bronzérmet. A magyar csapat a hetedik helyen végez 3:32.13-mal.

Ezzel befejeződött a 17. vizes világbajnokság érdemi része. Úszócsapatunk két arany négy ezüst és két bronzérmet szerzett ezen a világbajnokságon. Az elmúlt 17 napban fantasztikus élményekkel gazdagodott mindenki, a FINA, a versenyzők, az ide látogató turisták egyaránt. A magam részéről csak abban tudok reménykedni, hogy lesz még alkalom arra, hogy hasonló kaliberű magyarországi sporteseményről számoljak be naponta.
(Haász Rudolf)


További hírek

  Látogatható a szivarszoba
2018. 08. 13. 23:17 pecsi-hirhatar.hu
  Visszavonul az aktív versenyzéstől Czukor Zoltán
2018. 08. 12. 14:45 pecsi-hirhatar.hu
  Őshonos juhokat tereltek
2018. 08. 11. 18:15 pecsi-hirhatar.hu
  Kiemelt partner Horvátország
2018. 08. 10. 22:30 pecsi-hirhatar.hu
  Napelemmel működő okospad a pécsi egyetemen
2018. 08. 09. 23:30 pecsi-hirhatar.hu
  Rabszolgákról, vevőkről, üzletről
2018. 08. 08. 02:29 pecsi-hirhatar.hu
  Enyhén emelkedhet a kalászos vetőmagok ára
2018. 08. 07. 02:31 pecsi-hirhatar.hu
  Huszonöt fát ültetnek a jubileumi vásáron
2018. 08. 06. 02:35 pecsi-hirhatar.hu
  Korábban kezdődhet a szüret
2018. 08. 05. 02:12 pecsi-hirhatar.hu
  Stadionok királyegyházi cementből
2018. 08. 04. 02:32 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport