PÉCSI HÍRHATÁR - Vizes VB:Úszás-Hosszú Katinka világbajnoki csúccsal győz

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2019.01.19.
 Szombat
Ma Sára napja van.
Holnap Sebestyén napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2017. 07. 31. 10:15     


Vizes VB:Úszás-Hosszú Katinka világbajnoki csúccsal győz
A budapesti vizes világbajnokság az utolsó napján már csak az úszók álltak rajthoz.

A vizes világbajnokság az utolsó napján már csak az úszók álltak rajthoz.


Már csak medencés úszóversenyek zajlottak a Duna Arénában az utolsó nap. A délelőtti négy versenyszám selejtezőjében magyar versenyzők is érdekeltek voltak,  a női 400 méteres vegyes úszásban ketten is. A második körbe kapcsolódunk be, Jakabos Zsuzsa az egyes pályán úszott. A pillangóúszás után a japán Ohashi vezet, az amerikai Smith a második, a brazil Maranhao Melo a harmadik. Zsuzsi sajnos a mezőny végén úszik, hatodikként fordul a mellúszásra. Ohashi továbbra is vezet. Jön a gyorsúszás, a kanadai Pickrem megnyeri a futamot 4:36.25-tel, Smith a második. Ohashi a harmadik, Zsuzsi 4:41.40-nel a hatodik. Az utolsó körben úszott Hosszú Katinka a négyes pályán. Kifejezetten jól rajtolt. A pillangót követően a japán Simizu vezetett, a második, a spanyol Belmonte a harmadik. Katinka nagyon vezet, messze a világcsúcs, nem érdekes! A mellúszást Katinka másodikként zárja, a japán Simizu vezet a fordulónál, de ez sem akadályozza meg abban, hogy 4:33.90-nel nyerje a futamot, az amerikai Beisel és a spanyol Belmonte előtt. Hosszú Katinka tehát a legjobb idővel döntős, Jakabos Zsuzsi a tizenkettedik helyen zár.

A férfi 400 méteres vegyes úszás selejtezőjében 4 futamot rendeztek, Gyurta Gergely a harmadik körben a kettes pályáján úszott, míg Verrasztó Dávid a negyedik körben, az ötös pályára került. Az ecuadori Avila nyeri meg a második futamot az osztrák Staber és a dél-afrikai Sweeney előtt. És már jön is Gyurta Gergő futama. A japán Szeto vezet a pillangóúszás után, az amerikai Kalisz a második, a brit Litchfield pedig a harmadik. Gergő a mezőny végén úszik. a mellúszásra a hetedik helyen fordul, közben elöl Litcsfield vezet. Mellen Kalisz veszi át a vezetést Litchfieldtől és meg is nyeri a futamot 4:09.79-cel, Szeto a harmadik, Gyurta Gergő a nyolcadik 4:19.90-nel. Az utolsó selejtező ötös pályáján tehát Verrasztó Dávid úszik. A pillangót Hagino fejezi be az élen, Dávid a második. Aztán átveszi a vezetést, az amerikai Litherland a harmadik a hátúszás után. A sorrend nem változik a mellúszás végén, Dávid gyorson is vezet és megnyeri a futamát 4:11.89-cel, ami a harmadik helyre jó összetettben. Gyurta Gergő a 18. helyen végzett ebben a számban.

A női 4x100 méteres vegyes úszó váltóversenyében a kettes pályára került  a magyar egység, Burián Katával kezdünk hátúszásban. Kanada vezet, Ausztrália a második, Nagy Britannia a harmadik, a mieink a negyedik helyen. Sztankovics Anna úszik mellen a magyar csapatban. Ötödik helyen váltunk, az élen nincs változás. Szilágyi Lilu következik, a harmadik helyen adja át a csapatot Molnár Flórának, Kanada nyer 3:57.17-tel, Ausztrália a második, Nagy Britannia a harmadik, a magyar csapat a negyedik helyen végez 4:03.08-cal. A második selejtezőt Amerika nyeri 3:55.95-tel, Kína a második, Oroszország a harmadik. Sajnos a döntő nincs meg a magyar lányoknak, a tízedik helyen zár a csapatunk.

A férfi 4x100 méteres vegyes úszó váltóversenyének selejtezője zárta a délelőtti programot. Magyar csapat itt is indul, méghozzá a háromból az utolsó selejtező körben. Az oroszok 3:32.12-vel nyerik a második futamot a britek és a kínaiak előtt. Kozma Dominik, Bohus Richárd, Gyurta Dániel és Milák Kristóf úszik a mieinknél. Ricsi kezd, Amerika vezet, Japán és Magyarország előtt. A csapatunkat mellen többen is megelőzték, hatodikként adja a váltót Milák Kristófnak Gyurta Dani. Kozma Dominik következi, ő is hatodik, Amerika nyer 3:29.66-tal, Japán a második, Brazília a harmadik, Magyarország a negyedik helyen zár 3:33.35-tel. Ez azt jelenti, hogy a magyar 4x100-as vegyes úszó válogatott a hatodik idővel került a döntőbe.

A délután a döntőké volt, amelyben három számban voltak ott a magyar versenyzők. Kezdésként itt van mindjárt a női 50 méteres mellúszás fináléja. Az egyes pályára került ebben a futamban az olasz Arianna Castiglioni. A kettesen úszik a svéd Jennie Johansson, a hármason az amerikai Katie Meili, a négyesen honfitársa, Lily King. Az ötösre került az orosz Julija Jefimova, a hatoson úszik a litván Ruta Meilutyte, a hetesen a brit Sarah Vasey és a nyolcason a kanadai Rachel Nicol. King 29.40-es világcsúccsal nyer Jefimova az ezüstérmes és Meili a bronzérmes.

A férfi 400 méteres vegyes úszás döntőjében a hármas pályán úszott Verrasztó Dávid. Az egyesre a japán Koszuke Hagino, a kettesen úszik a brazil Brandon Almeida, a négyesen az amerikai Chase Kalisz, az ötösön a brit Max Litchfield, a hatoson a japán Daiya Szeto, a hetesen az amerikai Jay Litherland és a nyolcasra került a felvidéki magyar, szlovák színekben versenyző Nagy Richárd. Kalisz, Szeto, Hagino a sorrend a pillangóúszást követően, Dávid hatodik. Kalisz és Litchfield mögé Háton Verrasztó kapaszkodik fel. Mellen is Kalisz vezet, Dávid a második, Szeto a harmadik, jön a vége, a gyorsúszás, Kalisz nyeri a világbajnokságot 4:05.90-nel, világbajnoki csúccsal, DÁVID EZÜSTÉRMES!!! 4:06.38! Szeto kapja majd a bronzérmet! Verrasztó Dávidról leszedtem a keresztvizet az olimpia után, erre iderak nekem egy ezüstöt. Meg az országnak!

A női 50 méteres gyorsúszás döntőjébe a kínai Liu Hsziang, az ausztrál Bronte Cambell, az amerikai Simone Manuel, a svéd Sarah Sjöström, a dán Pernille Blume, a holland Ranomi Kromowidjojo, a francia Anna Santamans és a fehérorosz Alexandra Herasimenia került. Sjöström 23.69-cel nyert, Manuel a második, Kormowidjojo a bronzérmes.

A férfi 50 méteres hátúszás döntőjében a francia Jeremy Stravius,  az amerikai Justin Ress és Matt Grevers, a francia Camille Lacourt, a japán Junya Koga, a kínai Jia Ju Hszu, a fehérorosz Pavel Sankovich és az izraeli Jonatan Kopeljev vívott csatát  a győzelemért. Lacourt a világbajnok 24:35-ös idővel, Koga az ezüstérmes, Grevers pedig bronzot kap.

A női 400 méteres vegyes úszás döntőjére a négyes pályán Hosszú Katinkával került sor. Az egyesen a japán Jui Ohasi, mellette úszik a honfitárs, Szakiko Simizu. A hármason megy majd az amerikai Elizabeth Beisel, az ötösön a spanyol Mireia Belmonte, a hatoson a kanadai Sydney Pickrem, a hetesen az amerikai Leah Smith, a nyolcasra pedig a brit Hannah Miley került. Katinka máris vezet a rajtnál, tisztán odaér első helyen a váltáshoz, Belmonte és Ohasi mögötte! Háton Katinka félelmetesen erős! Vezet Ohasi és Belmonte előtt, 35 századra a saját Riói világcsúcsától. Három teathossz előnnyel érkezi az utolsó váltáshoz Katinka, Pickrem és Ohasi mögötte! Hétszeres világbajnok lesz Hosszú Katinka 4:29.33-mal! Világbajnoki csúcs! Bravó, Katka! Belmonte az ezüstérmes, Pickrem a bronzérmes!

A férfi 1500 méteres gyorsúszás fináléjában nem volt magyar  a mezőnyben. Az egyes pályára került az ausztrál Mack Horton. A kettesen úszik a lengyel Wojciech Wojdak, a hármason az olasz Gabriele Detti, a négyesen az ukrán meglepetésember, Mihajlo Romacsuk, az ötösön az olasz Gregorio Paltrinieri, a hatoson a cseh Jan Micka, a hetesen a norvég Henrik Christiansen, a nyolcason pedig az ukrán Szerhij Frolov. A táv harmadánál, 500 méternél Paltrinieri vezet, Romancsuk halad a második helyen, Mack Horton a harmadikon. Érdekesség, Romancsuk nem fárad, stabilan megy az olasszal. Egy kilométerhez érkezünk, továbbra is ez az olasz-ukrán duó vezeti a mezőnyt, Horton még mindig a harmadik. Paltrinieri 1350-nél ritmust vált és leszakítja az ukránt, nyerni fogja a futamot 14:35-85-tel, Romancsuk az ezüstérmes, az Ausztrál Mack Horton kapja a bronzot.

A női 4x100 méteres vegyes úszó váltóversenyének döntőjébe Svédország, Ausztrália, Kanada, az Amerikai Egyesült Államok, Kína, Oroszország, Olaszország és Nagy Britannia került. A mellúszó résztávba kapcsolódunk be, ennek végén Oroszország, Amerika, Ausztrália a sorrend, Simone Manuel fejezi be az amerikai csapatban a versenyt. 3:51.55-ös világcsúccsal nyernek az amerikaiak, Oroszország a második, Ausztrália kap bronzérmet. Kathleen Baker, Lily King Kelsi Worrell és Simone Manuel aranyérmes. Az oroszok a Feszikova, Jefimova, Kimrova, Popova összeállításban úsztak. Az ausztráloknál Emily Seebohm, Taylor McKeown, Emma McKeon és Bronte Campbell úszott a váltóban.

A férfi 4x100 méteres vegyes úszó váltóverseny döntője zárta a Budapesten rendezett 17. vizes világbajnokság programját. A magyar válogatott Bohus Richárd, Gyurta Dániel, Milák Kristóf, Kozma Dominik összeállításban a hetes pályán úszott majd. Az egyesen Kína, a kettesen Brazília, a hármason Oroszország, a négyesen az Amerikai Egyesült Államok, az ötösön Japán, a hatoson Nagy Britannia, a nyolcason pedig Fehéroroszország csapata lesz. Na, nézzük, srácok! Alulról a második pálya a mienk! Mehet! Bohus kezd, Amerika vezet az első váltásnál, Japán és Kína előtt, mi az ötödik hatodik helyen. A mellúszást a britek váltják elsőként, mi a nyolcadik helyen vagyunk. Amerika visszaveszi a vezetést, a britek a második helyen, a japánok a harmadikon, mi a nyolcadikon.  Az amerikai csapat nyer 3:27.91-gyel, Matt Grevers-Kevin Cordes-Caeleb Dressel-Nathan Adrian összeállításban, a britek a második helyen, Chris Walker-Hebborn, Adam Peaty, James Guy és Duncan Scott úszott náluk. Az oroszok jönnek be a harmadik helyre, Jevgenyij Rilov, Kirill Prigoda, Alexandr Popkov és Vlagyimir Morozov kap bronzérmet. A magyar csapat a hetedik helyen végez 3:32.13-mal.

Ezzel befejeződött a 17. vizes világbajnokság érdemi része. Úszócsapatunk két arany négy ezüst és két bronzérmet szerzett ezen a világbajnokságon. Az elmúlt 17 napban fantasztikus élményekkel gazdagodott mindenki, a FINA, a versenyzők, az ide látogató turisták egyaránt. A magam részéről csak abban tudok reménykedni, hogy lesz még alkalom arra, hogy hasonló kaliberű magyarországi sporteseményről számoljak be naponta.
(Haász Rudolf)


További hírek

  Csaknem kétmilliót csalt ki telefonon
2019. 01. 17. 23:21 pecsi-hirhatar.hu
  Nyilvános adatbázis
2019. 01. 16. 23:08 pecsi-hirhatar.hu
  Szimulációs bemutatót is tartottak
2019. 01. 15. 22:39 pecsi-hirhatar.hu
  Rács mögé került évekre
2019. 01. 14. 12:43 pecsi-hirhatar.hu
  Világklasszisok oktatják a jövő zenészeit
2019. 01. 13. 22:52 pecsi-hirhatar.hu
  Magyarországi Német Önkormányzatok Napja immár huszonharmadszor
2019. 01. 13. 22:19 pecsi-hirhatar.hu
  Ahol a mesék életre kelnek
2019. 01. 11. 02:17 pecsi-hirhatar.hu
  Az európai polgárok aktív szerepet vállalnának
2019. 01. 10. 02:18 pecsi-hirhatar.hu
  Európa Kulturális Fővárosai - Plovdiv és Matera
2019. 01. 09. 02:39 pecsi-hirhatar.hu
  Életfogytig tartó fegyház a túronyi gyilkosnak
2019. 01. 08. 20:53 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport