PÉCSI HÍRHATÁR - Workshopokkal, szakkönyvekkel a megkésett fejlődésű gyermekekért

PÉCSI HÍRHATÁR
   
 2021.11.29.
 Hétfő
Ma Taksony napja van.
Holnap András, Andor napja lesz.
   EUR árfolyam
   ;/Rate Ft
   CHF árfolyam
   ;/Rate Ft
   
   
   
   
   
   

 

MINDEN HÍR | AKTUÁLIS | SZÍNES | VÉLEMÉNY | RENDŐRSÉGI HÍREK | SPORT | KULTÚRA | TÖBB HÍRHATÁR | HELYBEN VAGYUNK!

    
2021. 11. 15. 20:49     


Workshopokkal, szakkönyvekkel a megkésett fejlődésű gyermekekért
Az iskoláskor előtti eltérő, megkésett fejlődésű gyermekek és családjaik hatékonyabb ellátását szolgálja a Családbarát Magyarország Központ európai uniós finanszírozású Gyermekút projektje, a Kora gyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztése.

Az európai unió által támogatott Gyermekút projektj keretében a kora gyermekkori intervenció ágazatközi fejlesztését szolgáló kiadványokat kapott a Pécsi Tudományegyetem.


A kisgyermekes szülők gyakran aggódnak amiatt, hogy vajon gyermekük megfelelően fejlődik-e. Nem tudják, mi tekinthető „normálisnak”, és mikor kell szólni egy szakembernek, illetve kihez fordulhatnak adott esetben. Az aggodalom természetes, de gyakran nem indokolt, hiszen a gyermekek fejlődése, bár nagyjából azonos utat jár be, nem azonos ütemben halad. Máskor azonban rendkívül fontos, hogy a kicsik fejlődési eltéréseit időben észrevegyük és a megfelelő szakemberhez forduljunk. A Gyermekút e szakembereket segíti abban, hogy a lehető legjobb válaszokkal, tanácsokkal láthassák el a hozzájuk forduló szülőket.


A Családbarát Magyarország Központ munkatársai az eltérő, megkésett fejlődésű gyermekek ellátását segítő projekt keretein belül eddig 23 módszertani anyagot, kézikönyvet fejlesztettek ki, valamint olyan protokollokat és irányelveket határoztak meg, mint a koraszülöttek utógondozása, az iskolába lépést megelőző komplex vizsgálat és az óvodai fejlődéskövető szűrővizsgálatok rendszere és a mozgásterápiás fejlesztés.


Fontos lépést jelent a kora gyermekkori intervenció területén a hazai fejlesztésű, egységes vizsgáló- és szűrési módszerek kidolgozása is, többek között az óvodapedagógusok által használt, a kisgyermekek fejlődését nyomon követő kérdőív, akár az iskolaérettségi vizsgálat.
A fejlesztés eredményeként egy hatékonyabban működő ellátórendszer, átlátható gyermekút jön létre, színvonalasabb és mindenki számára elérhető szolgáltatásokkal.  A kora gyermekkori intervenció több ágazat munkamegosztásában zajlik, az egészségügyi, a köznevelési, a szociális, gyermekjóléti és gyermekvédelmi területet egyaránt érinti. A különböző ágazati irányítás alá tartozó intézményeket nem köti össze egy egyértelműen szabályozott gyermekút. Kevéssé alakulnak ki stabil kapcsolatok az intézmények és szakemberek között, hiányosan működnek a kommunikációs csatornák, nem láthatók egymás számára a szakmai tevékenységek.


A cél egy rendszerszemléletű, az interdiszciplináris együttműködésekre és a családközpontú ellátásra fókuszáló s egyben a hétköznapi gyakorlat során is hasznos információkkal szolgáló egységes tudásbázis átadása, ami segítséget nyújt a különféle ágazatokhoz, szakterületekhez tartozó szakembereknek a teljes ellátórendszerben való eligazodásban, a továbbküldési, jelzési utak feltérképezésében. E mellett az is, hogy tisztában legyenek a gyermekút ellátórendszerének speciális feladataival, működésével, egymáshoz való kapcsolódásukkal az egészségügyi, a szociális és a pedagógiai ellátási területeken.


A projekt lehetőséget nyújt arra is, hogy a benne részt vevők megismerik a 0–6 éves gyermekek és családjaik szükséglet alapú ellátásának lehetőségeit az átlagtól eltérő fejlődés, a sérülés specifikus, valamint a pszicho-szociális okok miatti veszélyeztetettség esetében. Ismereteket szerezzenek  az autizmus spektrum zavar, a tanulási, viselkedési nehézségek, valamint a stresszel, traumával összefüggő zavarokat jellemző tüneteiről. Képoet kapnak a  különböző jogosultság csoportok esetében pedig  a továbbküldési, jelzési utakat annak függvényében, hogy milyen szakembertől, szervezettől, mikor érkezett az első jelzés. Képessé válnak a probléma észlelésére, az esetek komplex megközelítésre, a különböző életkorokban és súlyosságú állapotokban adekvát ellátórendszeri útvonal megtervezésére.


Az elkészült szakmai  anyagok lehetőséget adtak arra, hogy a Családbarát Magyarország Központ közvetlenül is hozzájáruljon az érintett gyermekek fejlesztéséhez, valamint a velük foglalkozó szakemberek tudásának bővítéséhez, minderre építve stratégiai és együttműködési megállapodást kötöttek a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karával.


További hírek

  Önvallomás a kitartásról
2021. 11. 29. 02:44 pecsi-hirhatar.hu
  Advent - a várakozás időszaka
2021. 11. 28. 21:54 pecsi-hirhatar.hu
  Megújult élőhelyek a Mohácsi-szigeten
2021. 11. 25. 16:17 pecsi-hirhatar.hu
  Háryra még kicsit várni kell
2021. 11. 25. 16:08 pecsi-hirhatar.hu
  Egy estére az opera fellegvára lesz Pécs
2021. 11. 23. 03:02 pecsi-hirhatar.hu
  Ultramodern szimulációs oktatási központtal bővül a PTE orvoskara
2021. 11. 22. 21:52 pecsi-hirhatar.hu
  Vanda után jöhet Bella
2021. 11. 21. 19:56 pecsi-hirhatar.hu
  Megújul a pécsi advent
2021. 11. 20. 19:43 pecsi-hirhatar.hu
  Egység a minőségben - Villányi Borvidék helyi termék védjegy
2021. 11. 19. 02:52 pecsi-hirhatar.hu
  Új koncertsorozat indult novemberben
2021. 11. 18. 20:06 pecsi-hirhatar.hu

IMPRESSZUM | MÉDIAAJÁNLAT | SZABÁLYZAT | HÍRLEVÉL

(c)2o15 Hírhatár Lapcsoport