. Ma Ervin napja van.
A Bartók Férfikar a Kórusok Eurovíziós Fesztiváljára megy
2017-03-23 14:08:34
A Bartók Férfikar a Kórusok Eurovíziós Fesztiváljára megy

A Bartók Férfikar a Kórusok Eurovíziós Fesztiváljára megy

Az amatőr kórusoknak első alkalommal megrendezésre kerülő Eurovíziós versenyén Rigában, a pécsi Bartók Béla Férfikar képviseli hazánkat.

A Lakner Tamás vezette pécsi kar az Eurovíziós műsorcsalád vadonatúj, amatőr énekkaroknak szervezett, az Év Eurovíziós Kórusa (Eurovision Choir of the Year) nevet viselő televíziós megmérettetésén lép majd fel július 22-én, a Kórusolimpia kistestvérének számító European Choir Games ideje alatt. Az együtteseket a nemzeti  közszolgálati televíziók nevezik be a megmérettetésre.

Jelenleg nyolc indulója van a Lettországban megrendezésre kerülő nemes vetélkedésnek. A 120 perces élő tévéadásban Ausztriából a Hardchor Linz, Belgiumból a Les Pastoreaux, Dániából az Akademisk Kor Århus, Észtországból az ETV Tütarlastekoor, Németországból a Jazzchor Freiburg, Szlovéniából Carmen Manet szerepel a pécsi kórus mellett, valamint a Lett Televízió jelöltje, akit majd később választanak ki.

A 8000 nézőt befogadó  Aréna Rigában megrendezésre kerülő versenyen minden egyes kar hat perces műsorral lép színpadra, amelyet az adott országra és az együttesre jellemző „videó-képeslap“ vezet fel. E mellett számos produkció is színesíti majd a kórusok produkcióit. A szabályok szerint a fellépő énekkarok használhatnak hangszeres kíséretet, de csak olyat, amit a kórustagok szólaltatnak meg. Szólisták is felléphetnek velük, de nem vonhatják el a figyelmet a kórusról.

Az énekkarok teljesítményét értékelő szakmai zsűribe már sikerült megnyerni az John Rutter kortárs zeneszerző-karnagyot és Elīna Garanča lett operaénekest. Az angol nyelvű, Magyarországon is sugárzott tévéközvetítést Eric Whitacre amerikai zeneszerző-karmester és Eva Ikstena lett tévés műsorvezető vezeti majd.

A  verseny július 22-én, magyar idő szerint 20 órakor kezdődik majd és  az interneten keresztül is látható lesz, így  világszerte várhatóan tévénézők millióihoz jut majd el a pécsiek üzenete.

Utoljára frissítve: 2017-03-23 14:11:01

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A mesterséges megtermékenyítés hatásfokának növelése és az embriók maximális védelme érdekében csökkentették a...
Bővebben >>