. Ma Ervin napja van.
A cél a gazdag élővilág megőrzése
2019-11-12 02:54:22
A cél a gazdag élővilág megőrzése

A cél a gazdag élővilág megőrzése

A Duna egykori árterén védett madaraknak otthont adó vizes élőhelyek újulnak meg.


Hamarosan megkezdődnek a dávodi Földvári-tó és a Karapancsai erdei tavak rehabilitációjának kivitelezési munkái. A projekt két helyszínén műtárgyak felújításával, a csatornák és tavak kotrásával és bioremediácóval valósul meg az élőhely-fejlesztés.

 

A két kiemelkedő jelentőségű természetvédelmi terület a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság  által pályázati úton elnyert 301,88 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatás felhasználásával újul meg.  A beruházás a Széchenyi 2020 program keretében, a KEHOP – Élőhelyek és fajok természetvédelmi helyzetének javítása, a természetvédelmi kezelés és bemutatás infrastruktúrájának fejlesztése nevet viselő program keretében belül valósul meg.

A dávodi Földvári-tó Magyarország déli részén helyezkedik el. A Dunáról egykor lefűződött folyókanyar, medermaradvány, amely jelenleg egy öt tóegységből álló élőhely-rendszert alkot. Nagy számban fészkel itt vörösgém, törpegém, kis kócsag és nagy kócsag, a közelben fészkelő rétisasok és barna kányák táplálkozó-területe. Védett természeti értékei közé tartozik a sulyom, a tavirózsa, a tündérfátyol és még számos növény- és állatfaj. A Földvári-tónál vidra is előfordul.

A közeli Hercegszántó mellett található Karapancsai erdei-tavak térsége természetvédelmi értékekben ugyancsak gazdag terület. A különálló tóegységek itt is korábban lefűződött morotvatavak, holtág-maradványok, de a legnagyobb nyílt vízfelület emberi beavatkozás eredményeképpen jött létre. A gazdag madárvilág mellett említést érdemelnek az olyan közösségi jelentőségű (Natura 2000) fajok, mint a tavi denevér, a mocsári teknős, a vidra. A karapancsai erdőtömbben található erdei tavak rendszerének jelentőségét az adja, hogy ilyen nagy vízfelületek zárt erdőtömbben igen ritkák.

Mindkét tórendszert hasonló természetvédelmi problémák sújtják; az elmúlt évtizedekben a medrekben az üledékréteg megvastagodott, a víztér csökkent, illetve egyes tóegységek időnként ki is száradtak. Jelentős probléma továbbá, hogy a vízutánpótlást biztosító műtárgyak leromlott állapotúak, ezért a vízáteresztő képességük csökkent, az összekötő vízkormányzó árkok, csatornák helyenként feltöltődtek, illetve számos helyen benőtte azokat a növényzet.

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem véletlen, hogy elődeink igen sok színes és érdekes szokással ünnepelték a húsvétot.
Bővebben >>