. Ma Ervin napja van.
A halottak napjától az éhes szellemekig
2021-10-31 15:04:11
A halottak napjától az éhes szellemekig

A halottak napjától az éhes szellemekig

A halál és a halottak ünneplése a világ szinte minden kultúrájának része, évszázadok, ha nem évezredek óta követett hagyomány.

A német protestánsok ünnepe hasonlít talán leginkább a mienkéhez. A Totensonntag - a halottak vasárnapja - az emlékezés napja, ilyenkor a temetőbe látogatva emlékeznek meg az elhunytakról. Ez egy csendes és komoly ünnep, a hagyományok szerint ilyenkor tilos táncolni, énekelni és nyilvános helyen zenélni.

A halloweent hagyományosan mindenszentek előestéjeként ünneplik, eredetileg azonban a kelta szüreti ünnep, a samhain töltötte be ezt a szerepet. Érdekes módon a halloweenre jellemző külsőségek, mint a jelmezek vagy az édességek ajándékozása már a keltáknál is megjelentek. Egészen pontosan, a samhain előestéjéről az emberek azt tartották, hogy őseik szellemei ilyenkor térnek vissza a Földre, hogy a téli időszakra „előkészítsék”, azaz „lekapcsolják” a természetet és a termőföldet. Mivel ártó szellemek is lehetnek köztük, az emberek ilyenkor maszkokat, jelmezeket húztak és ételt készítettek ki a túlvilágról visszajáró lelkeknek.

A töklámpások faragása is innen ered, igaz, Írországban eredetileg hatalmas fehér retkeket használtak erre a célra. A szerepük is többféle volt. Az ablakpárkányra helyezve ezzel tartották távol a gonosz szellemeket, míg más nézetek szerint a lámpások a visszatérő lelkek fényét szimbolizálták.

A kínai taoisták és buddhisták nyár vége felé ünneplik az éhes szellemeket, akik ilyenkor feljönnek az alvilágból. Ez egy úgynevezett mozgó ünnep, ami a kínai holdnaptár szerinti hetedik hónap 15.– Kína egyes tartományaiban a 14. – napján tartanak, de ilyenkor az egész hónapot a szellemek hónapjának nyilvánítják. Az ünnep során sok papírt égetnek el, ami egyszerre áldozat a holtaknak, illetve a szeretteiket elvesztő családok az ezekre írt üzeneteiket is ilyen módon juttatják el az elhunytakhoz. Ilyenkor emelkednek az égbe papírlampionok, amelyek az a szellemeknek mutatják a hazavezető utat.

Az Obon, vagy rövidebben Bon ünnep voltaképpen a kínai éhes szellem fesztivál japán megfelelője. Korábban egy időben is rendezték mindkettőt, azonban az elmúlt évtizedekben Japánban a dátuma kevésbé „mozog”, valamikor augusztus közepén ülik meg. Ilyenkor gyakran előadják a Bon Odori nevű táncot, valamint papírlampionokat is eregetnek. Emellett máglyákat is raknak, amit körülállnak. Újabban a temetőket is meglátogatják.

Koreában a Chuseok-ot (vagy cshuszok) a kínai és a japánnal ellentétben szigorúan a nyolcadik holdhónapban, nagyjából szeptember és október fordulóján tartják. A félszigeten ilyenkor három napig tart a dáridó. Táncolnak, mulatságokat tartanak,  hagyományos ételeket és italokat készítenek, fogyasztanak. Egyesítve a halottak napi szertartások és a szüreti mulatságok elemeit. Szongmjónak nevezik az elhunyt rokonok előtti tisztelgést, ami része a cshuszoknak. Ilyenkor a családok már az ünnep előtti hetekben kilátogatnak a temetőkbe és rendbe teszik a sírokat, a cshuszok napjának reggelén pedig egy külön szertartás keretében látogatnak ki a temetőkbe. Emellett a még élő rokonok is meglátogatják egymást. A családok ilyenkor speciális ételeket-italokat készítenek, amelyek közül a legjellegzetesebb a szongphjon nevű, rizslisztből készült töltött gombóc (általában mogyoróval, gesztenyével, szezámmaggal töltik). Az abban az évben betakarított rizsből készült borból áldozatot mutatnak be a szellemeknek, hogy a jövő évi betakarítás is jól sikerüljön. A cshuszok során hagyományos játékokat is játszanak, kedvelt szórakozás ilyenkor az íjászat, vagy a koreai birkózás, illetve a nolttügi nevű, a libikókához hasonló játék.

Bolíviában egészen sajátos módon emlékeznek meg a halottakról. A Día de las ratitas nevű ünnep során az Aymara bennszülöttek leszármazottai minden novemberben összegyűltek a temetőkben, a megemlékezéshez azonban magukkal vitték – vagy a sírokból elővették – elhunyt szeretteik koponyáit. A koponyákat ilyenkor díszes dobozokban állítják ki és gyakran virágokkal díszítik. A holtak számára ilyenkor ételt és italt ajánlanak fel, hogy megköszönjék nekik, amiért a túlvilágról egész éven át őrködtek evilági rokonaik sorsa felett.

Meglepő módon az ázsiai országban a teheneknek is fontos szerep jut a halottakról való megemlékezés során. Az augusztus végén, szeptember elején megrendezett Gai Jatra nevű ünnep neve ugyanis annyit jelent, a tehenek fesztiválja. Ilyenkor nyolc napon át ünneplik elhunyt rokonaikat.

A nepáli kultúrában a patások kísérik át a halottakat az alvilágba. Ilyenkor azok a családok, amelyek nemrég vesztették el  rokonukat, egy tehenet hajtanak végig az utcákon, hogy tisztelegjenek az emlékük előtt és segítsék a túlvilágra való megérkezésüket. Ha a családnak nincsen tehene, az egyik fiúgyereket öltöztetik tehénjelmezbe, és ő testesíti meg a holtak segítőjét. Utóbbit azért nehéz lehet komoly arccal szemlélni.

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátad...
Bővebben >>