. Ma Zita napja van.
A Horvát Színház új élete
2014-04-02 19:38:29
 A Horvát Színház új élete

A Horvát Színház új élete

Több mint 550 millió forintból újul meg és bővül egy új épülettel Pécsett  Horvát Színház.

 

A fejlesztéseknek köszönhetően akadálymentesítik a teátrumot.  A beruházás  eredményeként a színház melletti telken az  új épületben nagyobb színházteremet alakítanak ki. A régi is megújul, valamint kellék- és díszlettár, több próbaterem is létesül, s a technikai feltételek is jelentősen javulnak.

Hölvényi György, az Emberi Erőforrások Minisztériumának (Emmi) egyházi, nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára az alapkő elhelyezését megelőző sajtótájékoztatón egyebek mellett arra hívta fel a megjelentek figyelmét, hogy a nemzetiségeknek jelentős szerepük van a közösség építésében. A pécsi Horvát Színház a  horvát kultúra és nyelv őrzésében játszik fontos szerepet, miközben megalakulása óta fontos helyet foglal el hazánk művészeti életében.

Európa egyetlen Horvátországon kívüli horvát nyelven játszó színháza fennállásak huszonkét éves történetének legnagyobb beruházását hajthatja végre Pécsett az Anna utcában. Állami támogatás felhasználásával, 560 millióból építik  át a jelenlegi épületet, épül új színházterem, s jelentősen javulnak a technikai feltételek.

A kivitelezési munkák napokon belül megkezdődnek, s a tervek szerint őszig be is fejeződnek. Az Anna utcai színház közvetlen szomszédságában található, a horvát állam által megvásárolt Szent Mór utcai telken új színházterem épül, amely közvetlenül csatlakozik majd a régi épülethez. A fejlesztés viszonzásaként a horvát állam Zágrábban magyar színházat hoz majd létre.

A Pécsi Horvát Színház 1992-ben nyitotta meg kapuit, s lett a hazai horvát kisebbség egyik legfontosabb kulturális helyszíne. Rendszeresen érkeznek nézők Horvátországból, s a társulat is számos alkalommal lép fel a határon túli településeken.

A több mint két évtized alatt 140 bemutatót, több mint 2000 előadást tartottak, amelyet csaknem negyed millióan láttak.  Többek között itt került sor Miroslav Krleza Szentistvánnapi búcsú című darabjának első magyarországi horvát nyelvű bemutatójára, de nagy siker volt Mujicic-Senker-Juranic A kadét című darabja is, vagy Göncz Árpád Magyar Médeia című művének horvát és magyar nyelvű előadása.

Az állam által Pécsnek nyújtott 600 millió forint vissza nem térítendő egyedi támogatással nemcsak a Pécsi Horvát Színház újul meg. A fennmaradó 40 millió forintból lehetőség nyílik a Pécsi Szerb Egyházi Gyűjtemény kialakítására, a Miroslav Krleza Horvát Intézmény sportudvara felújításának befejezésére és a Zlatko i Vesna Prica Művésztelep Közhasznú Alapítvány támogatására is.

Utoljára frissítve: 2014-04-02 19:39:17

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
Bővebben >>