. Ma Stefánia napja van.
A mohácsi csatához köthető kulcslelet került elő
2022-10-26 21:27:54
A mohácsi csatához köthető kulcslelet került elő

A mohácsi csatához köthető kulcslelet került elő

Majs határában október közepén újabb nagyszabású fémkeresős csatatérkutatás zajlott.

Sok más lelet mellett egy a múlt év őszén talált 16. század eleji taplólakatos puskacsőhöz teljes mértékben illő kakas is előkerült. A 1526-os mohácsi ütközet központi helyszínének keresésében ez azért nagyon jelentős, mert megerősíti azt a feltevést, hogy ekkoriban a térségben tűzfegyverekkel is támogatott gyalogsági összecsapás zajlott.

Mint Bertók Gábor, a Janus Pannonius Múzeum igazgatója, a Mohács 500 kutatás vezetője a történelmi hátteret megvilágítva elmondta, annak idején Brodarics István, II. Lajos király ütközetben is részt vevő kancellárja hadi jelentésében írt arról, hogy a csata legjelentősebb része egy általa Földvárnak nevezett faluban és annak környékén a török ágyúállások előtt folyt. Mikor a magyar lovasság támadása kifulladt, a megmaradt 4-6 ezer fős keresztény gyalogság – mivel nem tudott kitörni – ezen a helyen nagy védelmi négyszögbe rendeződött. Az oszmán lovasság nem is tudta megtörni őket, a janicsár lövészek azonban a sortüzeikkel már igen.

„A megtalált lövedékeket térképre rögzítettük, ezek szóródási képe pedig behatárolja azt a területet, ahol a tűzfegyverek használata történt. Eddigi ismereteink szerint ez döntötte el véglegesen a csatát. Ezt támasztják alá a további leletek is, golyóöntő forma, a korban használt sarkantyútípus töredékei, fokos, buzogánytöredékek, lópatkók, nyílhegyek, Szulejmán aranypénzek.” - olvasható a hadijelentésben.

Mindehhez Bertók Gábor még hozzátette, a több ezer halottat azon a helyen temethették el, ahol elestek, így a közösségi régészeti kutatások egyik célja ezeknek a tömegsíroknak a felderítése.

„Ez eddig is nagyrészt civil összefogásból valósult meg, amely évek óta töretlen és nagyon sokat köszönhetünk neki. Ennek egyik legszebb példája, az ausztrál haditengerészetnél szolgáló magyar barátunk, aki az összegyűjtött pénzéből talajradart vásárolt, hogy a hosszú szabadsága alatt segítsen nekünk felmérni a területet.” - emelte ki milyen széles körű összefogásnak köszönhetően kerültek elő a páratlan leletek.

Utoljára frissítve: 2022-10-26 21:32:45

További híreink
Villányi Franc ünnep hetedszer
Ismét két álló napig Villány a cabernet franc világvárosa.
2022-11-26 09:20:17, Hírek, Környezetünk Bővebben
Lesz fényfestés, rénszarvasszán és ünnepi koncert is a pécsi Adventen
Pécsett a Dzsámi látványos fényfestése koronázza meg a XI. Adventi Kézműves és Mesevásárt november 25. - december 24. között.
2022-11-25 01:34:10, Hírek, Környezetünk Bővebben
Baranyai méz jár a véradásért
Csütörtökön „Mézes Véradást” tartanak Pécsen a Vérellátó Központban.
2022-11-24 01:33:30, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi szentmise keretében adták át a csaknem két évvel ezelőtti horvátországi földrengés következtében megron...
Bővebben >>