. Ma Sára napja van.
A nimfomániáról dióhéjban
2020-12-09 11:08:34
A nimfomániáról dióhéjban

A nimfomániáról dióhéjban

Nimfománia akkor és most

 

A nimfomániára nem úgy kell gondolni, mint egy mai kori dologra, hiszen már a viktoriánus korban is ismerték az állapotot. Úgy tartották, hogy az a nő, aki könyvet olvas, esetleg megkíván egy férfit, ne adj’ Isten maszturbál, akkor az már nimfomániás. 


Szerencsére ez a kor előrehaladtával kicsit csillapodott, és csak azokat nevezik nimfománnak, akik kórosan keresik a szexuális kapcsolatokat. 


Bár ettől függetlenül a mindennapokban is előszeretettel használják a fogalmat, de az igazi jelentése a már kóros mértékre utal. 

 

Ahogy a bevezetőben utaltunk rá, ez az állapot korántsem vicces, és közel sem mindig kellemes. Többnyire nőkre használják ezt a meghatározást, a férfiaknál a szatiriázis a megfelelője. 

 

A jelei leginkább a túlzott mértékű önkielégítés, a fokozott pornófogyasztás, a túlságosan sok szexuális partner és a bűntudat érzése szex után. Sőt az érzelmi kötődés hiánya is gyakran utal nimfomániára. A biztonságos szex figyelmen kívül hagyása, a védekezés hiánya is rendszeres ebben az esetben. 

 

Amikor kórossá válik

 

Vannak helyzetek, amikor nem nimfomániáról beszélünk, csak valaki túlzottan szereti a szexet. De amikor teljes kontrollvesztést tapasztalunk és azt, hogy az alapvető biztonságról megfeledkezik valaki a szexet illetően, akkor azért érdemes elgondolkodni az okokon. Mivel ilyenkor minden háttérbe szorul, így ez nem csak fizikálisan is megterhelő, hanem az egészségre is káros lehet. Például ha alapvető fordulat áll be a szexuális igényekben, az könnyen kifordíthatja magából a személyt.

 

Persze az esetek jelentős részében szó sincs káros szenvedélyről a szexualitás terén. Mielőtt diagnosztizálnád magad, mint nimfománt, jobb, ha tudod, hogy az, ha szereted a szexet, korántsem tartozik a kóros kategóriába. 

 

Nem vagy nimfomán, ha nem végtelen számú szexuális kapcsolatod volt, azaz tudod a partnereid számát. Ha nem a szex irányítja az életedet, és másra is tudsz koncentrálni, akkor jó eséllyel messze vagy a függőségtől. Fizettél már az aktusért, csak mert hirtelen rád tört a vágy, és nem tudtad kodában tartani? Ha nem, akkor jó eséllyel nincs probléma. 

 

Megnyugodtál, hogy nincs alapvetően problémád azzal, hogy szereted a szexet? Jól érzed magad a bőrödben, és nem okoz gondot a mindennapokban a folyamatos vágyakozás? A szex az élet természetes része, akárcsak az evés, az ivás vagy épp az alvás, nem kell neki nagyobb feneket keríteni, mint ami szükséges. 

 

(x)

További híreink
Ez a cikk segíteni fog, ha félsz az autóvezetéstől
Ebben a cikkben nem titkolt szándékunk feloldozni akkor, hogyha az autóvezetéssel szemben érzett félelem ezidáig megakadályozott a jogosítványod megszerzésében. Vagyis me...
2021-01-15 21:46:07, Hírek, Fókuszban Bővebben
Melyek a legfontosabb grilleszközök?
A grillezéshez nyilvánvalóan a grillsütő a leginkább nélkülözhetetlen eszköz, viszont emellett még vannak olyan kellékek, melyek igencsak meg tudják könnyíteni a grillen ...
2020-12-09 11:06:27, Hírek, Fókuszban Bővebben
Mivel játszik egy tengerimalac?
Te is gondolkodtál már azon, hogy tengerimalacot tarts? Kicsit mégis félsz, hogy unalmas állat, és nem igazán lehet mit kezdeni vele? Csak eszik és alszik, meg néha kicsi...
2020-12-09 11:04:03, Hírek, Fókuszban Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Megkezdte működését az országosan is egyedülálló Pécs-Kelet Közbiztonsági Centrum.
Bővebben >>