. Ma Zita napja van.
A szegénység felszámolása a cél
2015-02-11 14:32:44
A szegénység felszámolása a cél

A szegénység felszámolása a cél

A Globális partnerség a szegénység felszámolásáért és a fenntartható fejlődésért 2015 után címmel  tett közzé közleményt az Európai Bizottság.


A közleményben szereplő álláspont kidolgozásában részt vett Federica Mogherini főképviselő/alelnök, Neven Mimica, a nemzetközi együttműködésért és a fejlesztésért felelős biztos, valamint Karmenu Vella, a környezetpolitikáért, a tengerügyekért és a halászati politikáért felelős biztos, tartalmát a fenntartható fejlődésért horizontális felelősséggel tartozó első alelnök, Frans Timmermans is jóváhagyta.


A dokumentum javaslatokat tartalmaz arra, hogy a nemzetközi közösség miként szervezze meg tevékenységét a fenntartható fejlesztési célok előmozdítása érdekében, ugyanakkor arra is rámutat, hogy az unió és tagállamai miként vehetik ki részüket a nemzetközi erőfeszítésekből.


Az idei esztendő a globális fenntartható fejlődés meghatározó éve. A nemzetközi közösség a millenniumi fejlesztési célok helyébe lépő, 2015 utáni fejlesztési menetrend elfogadása alapján kezeli a jelenlegi világszintű kihívásokat. A békés és virágzó társadalmak megteremtése érdekében felszámolja a szegénységet, e mellett inkluzív és fenntartható fejlődést valósít meg a jelen és a jövő nemzedékek számára,  valamint garantálja valamennyi emberi jog és alapvető érték érvényesülését és védelmét.


Mint Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke  elmondta, ez az év meghatározó esztendő lesz a globális közösség számára.  Kitért arra is, a szegénység felszámolása és a világ fenntartható fejlődési pályára állítása közös kihívást jelent. Az erre vonatkozó célok teljesítése közös érdekünk. Hangsúlyozta, az unió továbbra is konstruktívan működik együtt partnereivel a közelgő tárgyalások során, és készen áll arra, hogy  teljes mértékben részt vállaljon e menetrend végrehajtásában.


Az egyetemes és mindenre kiterjedő keret alapja az országok, továbbá a civil társadalom és a magánszektor közötti partnerség. Valamennyi országnak méltányosan ki kell vennie a részét a globális célkitűzések megvalósításából – erről polgáraiknak és a nemzetközi közösségnek tartoznak elszámolással. Kulcsfontosságú lesz a legmagasabb szintű politikai kötelezettségvállalás, és az országoknak minden fejlődési szakaszban be kell kapcsolódniuk és felelősséget kell vállalniuk a 2015 utáni menetrend végrehajtásáért.


A partnerségnek olyan egyetemes értékekre kell épülnie, mint az emberi jogok, a jó kormányzás és a jogállamiság, a demokratikus intézmények támogatása, a befogadás, a megkülönböztetés-mentesség, valamint a nemek közötti egyenlőség.


A közlemény bemutatja a globális partnerségbe ágyazandó fő elemeket. Ezek közé tartoznak a következők, úgymint a kedvező szakpolitikai környezet, a kapacitásépítés, a belföldi és nemzetközi közforrások mozgósítása és hatékony felhasználása, a kereskedelem és a technológia maradéktalan kiaknázása, a migráció pozitív velejáróinak hasznosítása, valamint a magánszektorbeli források és a természeti erőforrások hatékony felhasználása. Ezen túlmenően nyomatékosítja, hogy minden szinten erős monitoring-, elszámoltatási és ellenőrzési rendszerre van szükség.


A közlemény megerősíti, hogy az Európai Bizottság támogatja az ENSZ-főtitkárnak azon felhívását,  mely szerint minden fejlett ország teljesítse a 0,7 százalékos ODA/GNI arányra érvényes ENSZ-célkitűzést, a közepes jövedelmű országok felső sávjába tartozó országok és a feltörekvő gazdaságok pedig növeljék a nemzetközi közfinanszírozáshoz való hozzájárulásukat, és erre vonatkozóan jelöljenek ki konkrét célokat és határidőket.


A közlemény háttéranyagként szolgál majd a 2015 júliusában Addisz-Abebában sorra kerülő harmadik fejlesztés finanszírozási konferencián, illetve a 2015 utáni menetrendről szóló, ez év  szeptemberében sorra kerülő New York-i ENSZ-csúcstalálkozón képviselendő uniós álláspontok előkészítéséhez. A 2015 utáni menetrendről való megállapodás ugyancsak jelentős hatással lesz az ENSZ Éghajlat-változási Keretegyezménye kapcsán folytatott tárgyalásokra.

Utoljára frissítve: 2015-02-11 14:34:11

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jel...
Bővebben >>