. Ma Lukrécia napja van.
A világ 200 legjobb egyeteme között a PTE
2020-06-10 19:48:03
A világ 200 legjobb egyeteme között a PTE

A világ 200 legjobb egyeteme között a PTE

A világ legjobb felsőoktatási intézményeit összevető listára ezúttal is felkerült a Pécsi Tudományegyetem.


A Pécsi Tudományegyetem a londoni Quacquarelli Symonds cég rangsorában a  2018-ashoz képest két kategóriányit, vagyis száz pozíciónyit lépett előre. A  nemzetközi hallgatók kategóriájában a világ legjobb 200 egyeteme közé sorolják Magyarország első egyetemét.


A Quacquarelli Symonds (QS) szakemberei 2004 óta állítják össze évente a világ egyetemi rangsorát, hat szempont alapján. Az akadémiai szféra megítélése, a munkáltatók véleménye, az intézményhez köthető tudományos munkák idézési gyakorisága, az oktató-hallgató arány, valamint a külföldi oktatók és hallgatók száma alapján alakul ki a végső helyezés. Mintegy ezerhatzász egyetemet vizsgálnak, több mint 18 millió dokumentum és 138 millió idézet alapján, végül az ezer legjobbat rangsorolják.  


Mint Miseta Attila, az egyetem rektora elmondta, a külföldi hallgatók kategóriájában az igencsak előkelő 193. helyezést szerezte meg a Pécsi Tudományegyetem, bekerülve  ezzel a szűk elitbe e mutató alapján.  Kitért arra is, hogy mind a tudományos cikkek, mind a hivatkozások száma  is jelentősen növekedett a tavalyi eredményhez képest. Az egyik leginkább elfogadott nemzetközi rangsort felállító cég történelminek nevezte az egyetemi  kutatások  intenzitását „magas” kategóriába sorolta, míg az egyetemen folyó  képzéseket a  lehető legátfogóbbnak értékelte.


Mindehhez Betlehem József, a Pécsi Tudományegyetem általános, stratégiai és kapcsolati rektor-helyettese a következőket tette hozzá, a Pécsi Tudományegyetem eddig is az élharcosa volt a vírus elleni küzdelemnek nemzetközi szintű víruslaborjával és szakembereivel. Az egyetem mottója a szeptemberben kezdődő szemeszterre sem változik, a hallgatók és oktatók egészsége, valamint biztonsága a legfontosabb. Ennek szellemében továbbra is biztosítottak lesznek a szükséges higiéniai eszközök az oktatáshoz és vizsgáztatáshoz, és felkészülten várják vissza a külföldi és a magyar hallgatókat.


A  kiemelt beruházások kapcsán Jenei Zoltán, kancellár arról szólt, hogy az Általános Orvostudományi Kar új oktatási és kutatási épületszárnyának építése a veszély- és járványügyi helyzetben a lehetőségekhez képest is jól haladt. A kivitelezést végző cég viszonylag gyorsan pótolta a kiseső szakembereket, valamint a speciális, egyedi gyártású anyagok szállítási nehézségeit is kezelni tudta, így a munkálatok július közepére befejeződne, és megkezdődhet a műszaki átadás-átvétel, ami augusztusban lezárul.


Hozzátette, az elmúlt hónapokban többnyire külső munkálatok zajlottak, jelentős volt az északi park tereprendezése és a közlekedő felületek kialakítása. A több mint kétmilliárd forintos Fogászati Elméleti Tömb beruházás az ütemterv szerint halad, a terület előkészítése, az alapozás, a szerkezetépítés történt meg  az elmúlt hónapokban. Ha minden az eddigiek szerint halad, úgy a 2021. augusztus-szeptemberi átadás tartható lesz.

Utoljára frissítve: 2020-06-10 19:49:32

További híreink
Lemerünk ülni a kedvenc padunkra?
A koronavírus-járvány miatt megváltozott köztérhasználati szokásokat vizsgálja egy wuhani egyetemmel a Pécsi Tudományegyetem.
2020-07-08 21:32:04, Hírek, Környezetünk Bővebben
Ismét látható a Spirál
A Nagyharsányi Szoborpark vadonatúj fogadóépülete és az új Kikerics panorámasétány átadásának hetében befejeződött a szabadtéri szoborkiállítás emblematikus darabjának, B...
2020-07-05 19:48:34, Hírek, Környezetünk Bővebben
Az Odú-egy különleges installáció
Fusz György, Ferenczy Noémi-díjas keramikus- és szobrászművész kiállítása „belakja” a Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában teljes teret.
2020-07-02 14:29:04, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Európai Bizottság és a Global Citizen nemzetközi érdekvédelmi szervezet által indított„Globális cél: együtt...
Bővebben >>