. Ma Ervin napja van.
A vörös csillagtól a Mecseki Láthatatlanokig
2016-10-21 15:02:25
A vörös csillagtól a Mecseki Láthatatlanokig

A vörös csillagtól a Mecseki Láthatatlanokig

Az 1956. október 22. és november 16. között  Pécsett és a Mecsekben zajló forradalmi és harci eseményekre méltó módon és a vizuális élményekre összpontosítva emlékezik a Janus Pannonius Múzeum időszakos kiállítása.

A Várostörténeti Múzeum kiállításán tizenhat  kétnyelvű  - magyar és német -  kevés szöveget, de gazdag fotóanyagot megjelenítő tabló vezeti végig a látogatót a történelmi eseményeken. Az érintett korszakot a tárlókban, enteriőrökben elhelyezett tárgyak, dokumentumok, valamint pécsiek visszaemlékezései, emléktárgyai teszik személyessé.

A tablókon megelevenedik a forró napok sűrű eseménysora, egyebek mellett a forradalom országos előzményei, a rendszer válsága, az 1956 októberében Szegeden életre hívott Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségén át egészen  a Sztálin szobor október 23-i ledöntéséig. A másik tablósor pedig a forradalom győzelméhez közvetlenül vezető eseményeket mutatja be a fegyveres csoportok szerveződésétől a vidéki, azon belül kiemelten a pécsi forradalmi eseményeken át  egészen november 4-ig, amikor Nagy Imre a rádión keresztül tudatta az ország lakosságával a szovjet csapatok bevonulását.

A fotókat,  a szövegeket hanganyagok, interjú és dokumentumfilm-részletek, korabeli filmfelvételek egészítik ki is. Megtekinthetők lesznek a városa által idén kezdeményezett lakossági felhívására érkezett relikviák, egyebek mellett a Magyar Egyetemisták és Főiskolások Szövetségének határozata, 16 pontja, az 1956. október 24-én kiadott Pécsi Egyetem című lap. A látogatók beleolvashatnak egy akkori gimnazista, Turi Edit naplóbejegyzéseibe, valamint óriás posztereken válnak szinte „érinthető” közelségbe az 1956-os pécsi események, egy  veszteglő tank, a Nádor Szállóról levert vörös csillag, ami a földön, kockakövekre fektetve is látható..

A tárlat fontos küldetése, hogy láttassa mindazt, amit az 1956 novemberében mindössze 10-12 napig működő Mecseki Láthatatlanok nevű csoport képviselt. A tablókról, tárlókban, valamint a vitrinekben elhelyezett tárgyak  - fegyverek, lőszerek - segítségével ismerkedhetnek meg az érdeklődők a tevékenységükkel, nagyméretű térképasztalon követhetők a mecseki csapatmozgások és események, de az ezt ábrázoló térképe is kiállításra került, valamint  egykori iratok, újságkivágások és a forradalom után kiadott könyvekis.

A  Várostörténeti Múzeum kiállítása  december 31-éig látogatható.

Utoljára frissítve: 2016-10-21 15:08:26

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyarországon a költészet napját József Attila születésnapján, április 11-én tartják 1964. óta.
Bővebben >>