. Ma Zita napja van.
A Zenit az Év Újbora
2016-12-09 14:31:58
 A  Zenit az Év Újbora

A Zenit az Év Újbora

Az Év Újbora címet  a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetének bora nyerte el.

Idén 13. alkalommal rendezték meg hazánk  egyik legrangosabb borversenyét, a Magyarországi Újbor- és Sajtfesztivált, ahol a legjobb újborokat  isdíjazták. A Pécsi Tudományegyetem (PTE) Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet (SZBKI) Pécsi Zenit bora „Magyarország 2016. Év Legjobb Újbora” díjat nyert a fesztiválon.

A kutatóintézetet, mint tudományos műhelyt 1949-ben   több évszázados múltra visszatekintő egyházi szőlőbirtokra és pincészetre alapozva a földművelésügyi miniszter hozta létre  annak érdekében, hogy 1950-től az országos Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet kísérleti telepeként segítse az ültetvények tervezett rekonstrukcióját.

Az alapítók az intézet kiemelt feladatául a kutatást, a szaktanácsadást és az oktatást jelölték meg. Az itt folyó munkát az 1983-tól folyamatosan újratelepített harminc hektárnyi szőlőültetvény, a csaknem 5000 hektóliter kapacitású pince és egy többfunkciós laboratórium szolgálja. Az intézet 2003 óta a szőlészet és a borászat terén is, mint hivatalosan elismert bemutatóüzem tevékenykedik, s lehetőséget teremt a bejelentkező csoportoknak az ültetvények, a pince, s az ott folyó munka megismerésére. A munkatársak aktívan részt vesznek a graduális és posztgraduális oktatásban, így az egyetem  2016-ban indult szőlész-borász mérnök BSc képzésben is.

A Magyarországi Újbor- és Sajtfesztiválon hazánk valamennyi borvidéke képviseltette magát 2016-os újboraival. A bírák 304 bortétel közül választották ki Magyarország legjobb újborait. Az idei évben a Pécsi Tudományegyetem Szőlészeti és Borászati Kutatóintézete 2016-os Zenit bora „Magyarország 2016. Év Legjobb Újbora” díjat nyert.

Mint Jakab Gábor egyetemi tanár, a PTE SZBKI igazgatója a díj kapcsán el-mondta,  bár az intézet elsődleges feladata az oktatás és a kutatás, az elnyert díj jól  mutatja, az innováció  1949 óta folyamatosan jellemzi tevékenységét. A Király Ferenc által nemesített Zenit a pécsi intézetben született1951-ben.  Kitért arra is, borászati vezetőjük, Hevér László technológiai fejlesztésének köszönhetően pedig mára bebizonyosodott, a belőle készített bor a mai ízlésvilághoz jól illeszkedik, kiemelkedő minőségű, s megállja a helyét a nagy fajták között is.

Utoljára frissítve: 2016-12-09 14:33:05

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Rendkívül bonyolult, oldalsó-koponyaalapi műtéteket végeznek a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ fül-orr-...
Bővebben >>