. Ma Zita napja van.
Advent egy kicsit másként
2020-11-27 19:25:08
Advent egy kicsit másként

Advent egy kicsit másként

A járványügyi veszélyhelyzetben a kormány által elrendelt korlátozásokat betartva, új és megszokott elemekkel indul pénteken  Pécsett az  advent.


A pandémia miatt a korábbi években megszokottnál visszafogottabbnak, mégis meghittnek ígérkezik az ünnepi rendezvénysorozat, ami részben az online térbe költözik. Pénteken sötétedéskor kapcsolódtak fel először a Mindenki Karácsonyfájának ünnepi fényei a Széchenyi téren. A 17 méteres Hosszúhetényből érkezett Mindenki Karácsonyfája Pécsre. Ahogy az megszokott, idén is a város több helyszínén áll majd karácsonyfa.  A Budai városrészben a Komját Aladár utcában, Kertvárosban a Csontváry sétányon, Uránvárosban a Mecsek Áruház előtti téren, valamint a Magyarürögi út és Ráczvárosi út sarkán, újdonság, hogy idén Pécs-Hirden is lesz, a fák Mikulás előtt, december első hetében érkeznek majd meg.


Folyamatosan kerülnek a helyükre az ünnepi fények, a belvárosban már mind a helyére került, a külvárosokban pedig a jövő hét közepéig helyezik ki őket. Összesen 73 helyre kerülnek fel  az  út, vagy járda felett átívelő fénydíszek, és 114 oszlopdísz is  világít majd a forgalmas belterületi utak mellett.


Az egész ország megmozdult a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. fényfestő gyermekrajz-pályázatára, amelyre összesen 1200 pályamű érkezett. A szervezők arra kérték a 14 év alatti gyerekeket, hogy álmodjanak mintákat a pécsi dzsámi fényfestésére.  Három korcsoportban a legjobbnak ítélt 60-60 művet vetítik majd ki a Széchenyi téri dzsámi homlokzatára. A Laluz Visuals alkotócsoport fényművészei péntektől december 20-ig esténként 16.30-19.30 között öltöztetik fényköntösbe az épületet, a  gyermekrajzok mellett egyéb alkotások is láthatók lesznek majd. A fényfestésről készült felvételek online is elérhetők lesznek, így otthon, biztonságos körülmények között is megtekinthetők.


Idén hetedszer rendezi meg a Pécsi Rotary Club a város egyik legnagyobb jótékonysági eseményét, a Rotary Adventet, amelyen  28 pécsi általános és középiskola egy-egy tehetséges, de nehéz szociális helyzetben lévő tanulója veheti át a szervezet 100.000 forintos adományát. Pécsi vállalkozások és magánszemélyek által adományozott  2,8 millió forintot osztanak szét a jótékonysági akció keretében. Újdonság, hogy a pandémia miatt nem a főtéren előadott műsorral mutatkoznak be az érintett iskolák és tehetséges diákjuk, hanem az online térben. Az iskolák a kitüntetettjük köszöntésére rövid videókat készítenek, amit az átadás napján a Rotary Club Facebook-oldalára, illetve Youtube-csatornájára töltenek fel. November 30-tól december 23-ig minden nap egy-egy iskola egy-egy köszöntő videója  lesz látható.

Utoljára frissítve: 2020-11-28 19:40:03

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem véletlen, hogy elődeink igen sok színes és érdekes szokással ünnepelték a húsvétot.
Bővebben >>