. Ma Károly, napja van.
Advent egy kicsit másként
2020-11-27 19:25:08
Advent egy kicsit másként

Advent egy kicsit másként

A járványügyi veszélyhelyzetben a kormány által elrendelt korlátozásokat betartva, új és megszokott elemekkel indul pénteken  Pécsett az  advent.


A pandémia miatt a korábbi években megszokottnál visszafogottabbnak, mégis meghittnek ígérkezik az ünnepi rendezvénysorozat, ami részben az online térbe költözik. Pénteken sötétedéskor kapcsolódtak fel először a Mindenki Karácsonyfájának ünnepi fényei a Széchenyi téren. A 17 méteres Hosszúhetényből érkezett Mindenki Karácsonyfája Pécsre. Ahogy az megszokott, idén is a város több helyszínén áll majd karácsonyfa.  A Budai városrészben a Komját Aladár utcában, Kertvárosban a Csontváry sétányon, Uránvárosban a Mecsek Áruház előtti téren, valamint a Magyarürögi út és Ráczvárosi út sarkán, újdonság, hogy idén Pécs-Hirden is lesz, a fák Mikulás előtt, december első hetében érkeznek majd meg.


Folyamatosan kerülnek a helyükre az ünnepi fények, a belvárosban már mind a helyére került, a külvárosokban pedig a jövő hét közepéig helyezik ki őket. Összesen 73 helyre kerülnek fel  az  út, vagy járda felett átívelő fénydíszek, és 114 oszlopdísz is  világít majd a forgalmas belterületi utak mellett.


Az egész ország megmozdult a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. fényfestő gyermekrajz-pályázatára, amelyre összesen 1200 pályamű érkezett. A szervezők arra kérték a 14 év alatti gyerekeket, hogy álmodjanak mintákat a pécsi dzsámi fényfestésére.  Három korcsoportban a legjobbnak ítélt 60-60 művet vetítik majd ki a Széchenyi téri dzsámi homlokzatára. A Laluz Visuals alkotócsoport fényművészei péntektől december 20-ig esténként 16.30-19.30 között öltöztetik fényköntösbe az épületet, a  gyermekrajzok mellett egyéb alkotások is láthatók lesznek majd. A fényfestésről készült felvételek online is elérhetők lesznek, így otthon, biztonságos körülmények között is megtekinthetők.


Idén hetedszer rendezi meg a Pécsi Rotary Club a város egyik legnagyobb jótékonysági eseményét, a Rotary Adventet, amelyen  28 pécsi általános és középiskola egy-egy tehetséges, de nehéz szociális helyzetben lévő tanulója veheti át a szervezet 100.000 forintos adományát. Pécsi vállalkozások és magánszemélyek által adományozott  2,8 millió forintot osztanak szét a jótékonysági akció keretében. Újdonság, hogy a pandémia miatt nem a főtéren előadott műsorral mutatkoznak be az érintett iskolák és tehetséges diákjuk, hanem az online térben. Az iskolák a kitüntetettjük köszöntésére rövid videókat készítenek, amit az átadás napján a Rotary Club Facebook-oldalára, illetve Youtube-csatornájára töltenek fel. November 30-tól december 23-ig minden nap egy-egy iskola egy-egy köszöntő videója  lesz látható.

Utoljára frissítve: 2020-11-28 19:40:03

További híreink
Fotókat gyűjtenek az egykori Caflish Cukrászdáról
Az egykori pécsi Caflish, később Éva cukrászda belső teréről és a kávégépéről gyűjt fotókat a Janus Pannonius Múzeum
2021-01-27 19:47:49, Hírek, Környezetünk Bővebben
PTE! Kultúrfeszt
Az Irány a PTE! Kultúrfeszt megmutatja, miért jó pécsi egyetemistának lenni. Tíz kar 170 programja várja az érdeklődőket több napon át, közel 300 szereplővel.
2021-01-26 19:58:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nyílt nap online
Az országban elsők között rendezett VR-felületen nyílt napot leendő hallgatói számára a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara decemberben, a következőre janu...
2021-01-26 19:41:24, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Folyamatos a párbeszéd a pécsi önkormányzat és a város cégei között, első alkalommal szakértők bevonásával 20...
Bővebben >>