. Ma Ervin napja van.
Akár telefontokot is nyomtathatnak
2020-10-23 20:03:42
Akár telefontokot is nyomtathatnak

Akár telefontokot is nyomtathatnak

Tíz éven belül annyira elterjedhetnek a 3D nyomtatók, hogy bekerülnek a háztartásokba, és bárki létrehozhat velük kisebb tárgyakat.

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnáziumával közö-sen, az egyetemen működő 3D Kutatóközpont partnerségével az elmúlt tanévben hirdette meg először középiskolásoknak a 3D nyomtató szakkörét.  Sikeres volt, ezért idén újra  indult  szakkör a Babits Gimnáziumban, ahol a diákok akár a maguk által tervezett kisebb tárgyakat, például mobiltelefonjuk egyedi tokját is kinyomtathatják a világszínvonalú berendezéseken.

A szakkör keretében a 3D nyomtató működésének megismerése és használata mellett a tanulók  elsajátíthatják a számítógépes 3D modellezés alapismereteit, a 3D szkennelést, illetve az elkészült munkadarabok összerakásában, festésében és utómunkáiban is jártasságot szerezhetnek.  A háromdimenziós gondolkodás, a program kezelése, a benne rejlő lehetőségek kiaknázása komplexitást, térben való kiváló tájékozódást kíván, akár a jövő mérnökei is kikerülhetnek a pécsi szakkörből.  A mai tizenévesek elképesztően fogékonyak a 21. századi technológiára. Az interneten keresztül rengeteg információt gyűjtenek be, feltérképezik, hogy mások milyen tárgyakat nyomtattak, videókat néznek a folyamatokról, ezek által is inspirálódnak és tanulnak.  

A tíz alkalmat magában foglaló szakkörbe olyan tizenéveseket vártak,  akik egy 21. századi technológia  segítségével fejleszthetik kreativitásukat és a saját maguk által megtervezett tárgyakat  elkészíthetik. Az elmúlt tanévben például  az egyik  fiú  kedvenc számítógépes figuráját tervezte meg 3D-ben, majd ki is nyomtatta, de a többiek közül többen is különleges formákat, egyedi modelleket hoztak létre. Ma még koránt sincsenek kiaknázva a 3D nyomtatásban rejlő lehetőségek, bár a technológia villámsebességgel terjed a világban. Talán egy évtized múlva ugyanúgy a háztartások részét képezi, mint a mai papíralapú nyomtató, ezért is elengedhetetlen, hogy a jövő munkavállalói, felnőttjei megismerkedjenek a működésével.

A középiskolában tanító pedagógusok számára az egyetem  összeállított a  3D nyomtatással kapcsolatos képzési anyagot, amelybe bevonták a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Babits Mihály Gimnáziumának tanárait. A kézikönyvben  a 3D szkenneléssel, a nyomtatási beállításokkal, a modellezéssel, a 3D nyomtatásban rejlő lehetőségekkel foglalkoznak az egyes fejezetek. E mellett  a tanárok közreműködésével hozhatták létre a  diákok saját projektjeiket.  A szakkörbe járók  e mellett  megismerkedtek a 3D Kutatóközpontban alkalmazott technológiával, az ott szerzett tapasztalataik alapján kezdtek ötletelni, modellezni, majd nyomtatni.  A tavalyi szakkörösök.

A Varga Gábor rendszergazda és Máté Zsolt informatika tanár által irányított szakkör lehetőséget ad a középiskolásoknak, hogy testközelből ismerjék meg a világszínvonalú technikát, emellett nem titkolt cél, hogy felkeltsék az érdeklődésüket az informatika, illetve a mérnöki pálya iránt.

Utoljára frissítve: 2020-10-23 20:08:46

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
Bővebben >>