. Ma Elza napja van.
Akár telefontokot is nyomtathatnak
2020-10-23 20:03:42
Akár telefontokot is nyomtathatnak

Akár telefontokot is nyomtathatnak

Tíz éven belül annyira elterjedhetnek a 3D nyomtatók, hogy bekerülnek a háztartásokba, és bárki létrehozhat velük kisebb tárgyakat.

A Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara a PTE Babits Mihály Gyakorló Gimnáziumával közö-sen, az egyetemen működő 3D Kutatóközpont partnerségével az elmúlt tanévben hirdette meg először középiskolásoknak a 3D nyomtató szakkörét.  Sikeres volt, ezért idén újra  indult  szakkör a Babits Gimnáziumban, ahol a diákok akár a maguk által tervezett kisebb tárgyakat, például mobiltelefonjuk egyedi tokját is kinyomtathatják a világszínvonalú berendezéseken.

A szakkör keretében a 3D nyomtató működésének megismerése és használata mellett a tanulók  elsajátíthatják a számítógépes 3D modellezés alapismereteit, a 3D szkennelést, illetve az elkészült munkadarabok összerakásában, festésében és utómunkáiban is jártasságot szerezhetnek.  A háromdimenziós gondolkodás, a program kezelése, a benne rejlő lehetőségek kiaknázása komplexitást, térben való kiváló tájékozódást kíván, akár a jövő mérnökei is kikerülhetnek a pécsi szakkörből.  A mai tizenévesek elképesztően fogékonyak a 21. századi technológiára. Az interneten keresztül rengeteg információt gyűjtenek be, feltérképezik, hogy mások milyen tárgyakat nyomtattak, videókat néznek a folyamatokról, ezek által is inspirálódnak és tanulnak.  

A tíz alkalmat magában foglaló szakkörbe olyan tizenéveseket vártak,  akik egy 21. századi technológia  segítségével fejleszthetik kreativitásukat és a saját maguk által megtervezett tárgyakat  elkészíthetik. Az elmúlt tanévben például  az egyik  fiú  kedvenc számítógépes figuráját tervezte meg 3D-ben, majd ki is nyomtatta, de a többiek közül többen is különleges formákat, egyedi modelleket hoztak létre. Ma még koránt sincsenek kiaknázva a 3D nyomtatásban rejlő lehetőségek, bár a technológia villámsebességgel terjed a világban. Talán egy évtized múlva ugyanúgy a háztartások részét képezi, mint a mai papíralapú nyomtató, ezért is elengedhetetlen, hogy a jövő munkavállalói, felnőttjei megismerkedjenek a működésével.

A középiskolában tanító pedagógusok számára az egyetem  összeállított a  3D nyomtatással kapcsolatos képzési anyagot, amelybe bevonták a PTE Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium Babits Mihály Gimnáziumának tanárait. A kézikönyvben  a 3D szkenneléssel, a nyomtatási beállításokkal, a modellezéssel, a 3D nyomtatásban rejlő lehetőségekkel foglalkoznak az egyes fejezetek. E mellett  a tanárok közreműködésével hozhatták létre a  diákok saját projektjeiket.  A szakkörbe járók  e mellett  megismerkedtek a 3D Kutatóközpontban alkalmazott technológiával, az ott szerzett tapasztalataik alapján kezdtek ötletelni, modellezni, majd nyomtatni.  A tavalyi szakkörösök.

A Varga Gábor rendszergazda és Máté Zsolt informatika tanár által irányított szakkör lehetőséget ad a középiskolásoknak, hogy testközelből ismerjék meg a világszínvonalú technikát, emellett nem titkolt cél, hogy felkeltsék az érdeklődésüket az informatika, illetve a mérnöki pálya iránt.

Utoljára frissítve: 2020-10-23 20:08:46

További híreink
Európai gyógyszerstratégia
Legyenek megfizethető, hozzáférhető és biztonságos gyógyszerek mindenki számára.
2020-11-29 20:19:53, Hírek, Környezetünk Bővebben
Advent egy kicsit másként
Új és megszokott elemekkel, a járványügyi veszélyhelyzetben a kormány által elrendelt korlátozásokat betartva indul pénteken Pécsett az advent.
2020-11-27 19:25:08, Hírek, Környezetünk Bővebben
Egy munka – dupla fizetség
Újabb visszaéléseket tárt fel a pécsi önkormányzat, ezúttal a Pécsi Országos Színházi Találkozó átvilágítása során.
2020-11-25 19:21:48, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A pezsgő gyakorta kerül elő családi ünnepek, jeles alkalmak és nagyobb sikerek apropóján, mint a koccintáshoz ...
Bővebben >>