. Ma Klaudia napja van.
Alapvető érték a nemek közötti egyenlőség
2018-03-08 02:32:14
Alapvető érték  a nemek közötti egyenlőség

Alapvető érték a nemek közötti egyenlőség

Az Európai Unió élen jár a nemi alapú megkülönböztetés elleni küzdelemben, Európa a világ egyik legbiztonságosabb és a legnagyobb egyenlőséget nyújtó helye a nők számára.

Az Európai Bizottság tizennégy  biztosa, valamint Frans Timmermans első alelnök és Federica Mogherini, az unió külügyi és biztonságpolitikai főképviselője, az Európai Bizottság alelnöke által közreadott nőnapi nyilatkozatutban  egyebek mellett hangsúlyozták, hosszú  út vezet ahhoz, hogy a teljes egyenlőséget átültessék a gyakorlatba. A nők és a lányok még mindig gyakran találják magukat szemben zaklatással, bántalmazással, erőszakkal.  E mellett továbbra is túl gyakran ütköznek üvegplafonba szakmai életük során – alacsonyabb fizetésük, valamint kevesebb lehetőségük nyílik a karrierépítésre, vagy a szakmai fejlődésre.

Kitértek arra is,  kiemelt prioritások között szerepel a nők vezető szerepének előmozdítása és gazdasági szerepvállalásának növelése. Éppen ezért fontos annak előmozdítása, hogy a nők és a lányok az élet valamennyi területén kivívják egyenlőségüket, ugyanolyan feltételekkel férhessenek hozzá az oktatáshoz, azonos munkáért azonos fizetést kapjanak, vezető pozíciókat tölthessenek be a gazdasági és a politikai életben egyaránt, valamint védelemben részesüljenek az erőszakkal szemben. Mindezek  megvalósítására az Európai Unió új jogszabályokat terjesztett elő a dolgozó szülők és gondozók munka és magánélet közötti egyensúlyának javítása érdekében, valamint cselekvési tervet dolgozott ki a nemek közötti bérszakadék felszámolására. Ez év februárjában az Európai Bizottságnál vezető pozíciót betöltő nők aránya 36 százalék volt – ez az arány 2014. novemberében, még mindössze 11 százalék volt – 2019. október  végéig,  a tervek szerint  eléri majd a  40 százalékot.
 
Az idei Európai Fejlesztési Napok középpontjában a nők és a lányok fenntartható fejlődésben betöltött létfontosságú szerepe, valamint a társadalom legkülönbözőbb területein való egyenlő részvétele és vezető szerepe áll majd. Ezen túlmenően az idei évben az unió áll a nemi alapú erőszak elleni védelmet célzó cselekvési felhívás élén. Ez a több mint 60 országot és szervezetet tömörítő kezdeményezés a nemi alapú erőszak kezelésének biztosítására törekszik a humanitárius válságok során.

Az Európai Unió világszerte támogatást nyújt – például a Reflektorfény kezdeményezés révén – azon nőknek és lányoknak, akik úton vannak, vagy a lakóhelyüket elhagyni kényszerültek, akik erőszak áldozataivá váltak,  vagy nem tanulhatnak, nem vehetik igénybe azonos feltételekkel az egészségügyi és családtervezési szolgáltatásokat, nem dolgozhatnak, illetve általánosabb értelemben nem vehetnek részt a politikai életben. A világon több mint 15 millió általános iskolás korú lány nem jár iskolába, így az EU arra törekszik, hogy megkönnyítse az oktatáshoz való hozzáférésüket Afrikától, Latin-Amerikától és a Közel-Kelettől kezdve egészen Délkelet-Ázsiáig.

A nemek közötti egyenlőség nem pusztán az Európán belüli méltányosság vagy igazságosság kérdése – elengedhetetlen ahhoz is, hogy az egész világon megvalósulhasson a fenntartható béke, biztonság, fejlődés, gazdasági jólét és növekedés.

További híreink
Megújultak a barlangok, a tanösvények
Befejeződött a mecseki barlangok környezetbarát átalakítása, felújítása.
2019-03-11 22:49:49, Hírek, Környezetünk Bővebben
A kutya érző lény
Fogadj örökbe! címmel kutyák örökbefogadását segítő kiadványt jelentetett meg a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal.
2019-03-09 21:39:21, Hírek, Környezetünk Bővebben
Antik gyerekkimonók Pécsett
Japán antik gyermekkimonók és japonizáló Zsolnay dekormotívumok láthatók Pécsett.
2019-03-03 18:17:54, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Csempészcigarettán keresztül szólt a zene a román uszályon.
Bővebben >>