. Ma Ervin napja van.
Angela Merkel fogadta német kisebbségi képviselőket
2016-11-11 18:46:59
Angela  Merkel  fogadta német kisebbségi képviselőket

Angela Merkel fogadta német kisebbségi képviselőket

Az Európai Népcsoportok Föderális Uniójának Német Kisebbségi Munkacsoportja Berlinben ülésezett, amelynek  keretében a résztvevők találkoztak  Angela Merkellel  a szövetségi kancellári hivatalban.

 

A vélemény nyilvánítás és az információ csere igazán különleges alkalmára adódott  lehetősége a német kisebbségek képviselőinek az AGDM idei berlini tanácskozásán, ugyanis  fogadta őket a német kancellár. Angela Merkel elismerését fejezte ki a negyedszázados jubileumát ünneplő  szervezetnek a kisebbségek érdekében végzett munkájáért,  az általuk betöltött értékes híd-szerepért.

 

 – A kancellár asszony nagy érdeklődést tanúsított a tevékenységünk iránt, a közvetítő szerepünk fontosságát hangsúlyozta, mindnyájunkat arra biztatott, hogy továbbra is ápoljuk a német kultúrát és identitást,  ehhez a német kormány további támogatásáról biztosított bennünket  –  emelte ki  találkozó   eseményeit  felidéző Heinek Ottó, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke. – Lehetőségünk nyílt arra, hogy mintegy fél órán át beszélgessünk vele és az aktuális célkitűzéseinkről is tájékoztathassuk. Én magam például arra hívtam fel a figyelmét, hogy Magyarországon ismét egyre többen tanulnak németül.

 

Az Európai Népcsoportok Föderális Uniójának Német Kisebbségi Munkacsoportja, az AGDM olyan informális szervezet, ami  húsz ország német kisebbségei között keresi és segíti elő a párbeszédet és az együttműködést. A szokásos tanácskozások lehetőséget kínálnak a politika és a közigazgatás képviselőivel való egyeztetésre. A hazai német közösséget Heinek Ottó és dr. Gutai Hajnalka, az Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának hivatalvezetője képviselte. Az Angela Merkellel való találkozáson Ritter Imre parlamenti szószóló is jelen volt.  

 

 -A német kisebbségek összekötő szerepet töltenek be az anyaország és a hazájukban élő többségi társadalom között, valamint az országukon belül is – hangsúlyozta a Szövetségi Elnöki Hivatalban tartott találkozón David Gill államtitkár.

Az AGDM „kisebbségek segítik a kisebbségeket” mottója szerinti munkamegbeszélések, valamint a Német Szövetségi Parlament és az illetékes minisztériumok politikusaival folytatott tanácskozások alkották a Német Kisebbségi Munkacsoport éves ülésének feszített programját, amelynek részben a Német Szövetségi Belügyminisztérium adott helyet. A  kisebbségek képviselői többek között az együttműködési lehetőségek bővítéséről, és az ifjúsági és médiamunka fontosságáról ejtettek szót.

 

A Külügyi Hivatalban – prof. dr. Maria Böhmer államminiszter asszony és Hartmut Koschyk, a német szövetségi kormány  nemzeti kisebbségekért felelős megbízottja jelenlétében – hivatalosan is útjára indulhatott az úgynevezett Mind-Netz-projekt. A kezdeményezés célja az, hogy a közösségi média segítségével még szorosabban összekapcsolja, és egyúttal informálja is egymásról a német kisebbségeket, valamint az irántuk  érdeklődőket. Ugyanott a Goethe Intézet, a Német Akadémiai Csereszolgálat és a Külföldi Oktatási Ügyek Központja munkatársaival való egyeztetésre is sor kerülhetett.

Utoljára frissítve: 2016-11-11 18:59:46

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jel...
Bővebben >>