. Ma Beáta napja van.
APAktiviti - különleges társasjáték
2022-07-22 21:07:38
 APAktiviti - különleges társasjáték

APAktiviti - különleges társasjáték

Sürgősségi szakemberek alkották azt az új társasjátékot, ami APAktiviti néven augusztus elsején lát napvilágot, az Akut Pécs Alapítvány kiadásában.

A játékot 2021-ben, sportolás közben álmodta meg Deák András Sándor, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Sürgősségi Orvostani Tanszék Sürgősségi Betegellátó Osztály ápolásszakmai igazgatóhelyettese, miközben azt találgatta,  sürgősségi szakdolgozók oktatására milyen alternatíva létezhet a megszokott tantermi mellett. Ötletét azonnal felkarolta dr. Kanizsai Péter László tanszékvezető, aki  a társasjátékot szakmailag lektorálta is.
 
Az APAktiviti elnevezés az Akut Pécs Alapítvány rövidítése és a társasjáték módszere nyomán született. Létrehozásának alapvető célja, hogy a sürgősségi betegellátás során alkalmazandó eljárások alapjainak elméleti, gyakorlati elsajátítása játékos formában történjen. Elsősorban  a sürgősségi betegellátásban dolgozóknak, illetve, azoknak akik ezen a szakon tanulnak fejlesztették ki a játékot, de azok számára is élvezetes és tanulságos lehet, akik nem egészségügyi intézményekben  dolgoznak. A társasjáték kérdéskártyákat is tartalmaz, amelyek a játék nélkül is segítik az ismeretek elsajátítását.

„A kártyákon orvos- és ápolásszakmai  kérdések olvashatók. Tizenhat éves kor felett, minimum ketten, maximum négyen játszhatják. A játékmező hét részből áll, minden résznek saját kérdésköre van. A játékosoknak minden egyes részből legalább egy kérdést meg kell válaszolniuk, amiről teljesítésigazolást kapnak. Ha ez egy körön belül nem teljesül, úgy a játékosnak a célba érés helyett el kell kezdenie egy újabb kört. Tennie kell ezt addig, míg az összes részt nem teljesítette” - mondja a szabályrendszerről Deák András Sándor.

Kitért arra is, jelenleg sem itthon, sem külföldön nem található hasonló, kifejezetten a sürgősségi betegellátásra, az SBO felépítésére fókuszáló társasjáték.  Hangsúlyozta, bíznak abban, hogy ezzel a játékos, szórakoztató eszközzel is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy egyre több okos „sürgésze” legyen az országnak. Megfelelő forrás esetén angolul is megjelentetik, hogy a hazai felsőoktatásban tanuló külföldi hallgatók is megismerhessék.

Utoljára frissítve: 2022-07-22 21:45:18

További híreink
Frank Sinatra szimfonikus swingest
A swing nem csupán a zene és a tánc egymásba gabalyodása, hanem egy kortalan életérzés: az előadók és a közönség magával ragadó együtt lüktetése.
2023-03-04 02:20:42, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Két nap Vasarely jegyében
A Pécsi Nemzeti Színház a Pécsen született festő és szobrász, Victor Vasarely előtt két napos programsorozattal tiszteleg május 27-én és 28-án.
2022-05-24 20:19:59, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Évtizedek óta fennálló problémákat orvosolnak
Siklós Váralja szegregátum rehabilitációja projekt keretében közterületek, közösségi terek és önkormányzati bérlakások újulnak.
2022-02-04 02:20:55, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Országos felmérés indult a családi házak energetikai állapotáról.
Bővebben >>