. Ma Melinda napja van.
APAktiviti - különleges társasjáték
2022-07-22 21:07:38
 APAktiviti - különleges társasjáték

APAktiviti - különleges társasjáték

Sürgősségi szakemberek alkották azt az új társasjátékot, ami APAktiviti néven augusztus elsején lát napvilágot, az Akut Pécs Alapítvány kiadásában.

A játékot 2021-ben, sportolás közben álmodta meg Deák András Sándor, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Sürgősségi Orvostani Tanszék Sürgősségi Betegellátó Osztály ápolásszakmai igazgatóhelyettese, miközben azt találgatta,  sürgősségi szakdolgozók oktatására milyen alternatíva létezhet a megszokott tantermi mellett. Ötletét azonnal felkarolta dr. Kanizsai Péter László tanszékvezető, aki  a társasjátékot szakmailag lektorálta is.
 
Az APAktiviti elnevezés az Akut Pécs Alapítvány rövidítése és a társasjáték módszere nyomán született. Létrehozásának alapvető célja, hogy a sürgősségi betegellátás során alkalmazandó eljárások alapjainak elméleti, gyakorlati elsajátítása játékos formában történjen. Elsősorban  a sürgősségi betegellátásban dolgozóknak, illetve, azoknak akik ezen a szakon tanulnak fejlesztették ki a játékot, de azok számára is élvezetes és tanulságos lehet, akik nem egészségügyi intézményekben  dolgoznak. A társasjáték kérdéskártyákat is tartalmaz, amelyek a játék nélkül is segítik az ismeretek elsajátítását.

„A kártyákon orvos- és ápolásszakmai  kérdések olvashatók. Tizenhat éves kor felett, minimum ketten, maximum négyen játszhatják. A játékmező hét részből áll, minden résznek saját kérdésköre van. A játékosoknak minden egyes részből legalább egy kérdést meg kell válaszolniuk, amiről teljesítésigazolást kapnak. Ha ez egy körön belül nem teljesül, úgy a játékosnak a célba érés helyett el kell kezdenie egy újabb kört. Tennie kell ezt addig, míg az összes részt nem teljesítette” - mondja a szabályrendszerről Deák András Sándor.

Kitért arra is, jelenleg sem itthon, sem külföldön nem található hasonló, kifejezetten a sürgősségi betegellátásra, az SBO felépítésére fókuszáló társasjáték.  Hangsúlyozta, bíznak abban, hogy ezzel a játékos, szórakoztató eszközzel is hozzájárulhatnak ahhoz, hogy egyre több okos „sürgésze” legyen az országnak. Megfelelő forrás esetén angolul is megjelentetik, hogy a hazai felsőoktatásban tanuló külföldi hallgatók is megismerhessék.

Utoljára frissítve: 2022-07-22 21:45:18

További híreink
Két nap Vasarely jegyében
A Pécsi Nemzeti Színház a Pécsen született festő és szobrász, Victor Vasarely előtt két napos programsorozattal tiszteleg május 27-én és 28-án.
2022-05-24 20:19:59, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Évtizedek óta fennálló problémákat orvosolnak
Siklós Váralja szegregátum rehabilitációja projekt keretében közterületek, közösségi terek és önkormányzati bérlakások újulnak.
2022-02-04 02:20:55, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
210 éve van jövője a pécsi komolyzenének
Illat-, zene- és vizuális különlegességekkel várja a közönséget a jubiláló Pannon Filharmonikusok december 9-én Pécsett a Kodály Központban.
2021-12-09 10:47:48, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Vasárnap télköszöntő börzét tartanak Pécsen az uránvárosi Hajnóczy piacon.
Bővebben >>