. Ma Ervin napja van.
Az egész Kárpát-medencére számítanak
2015-07-02 00:06:58
Az egész Kárpát-medencére számítanak

Az egész Kárpát-medencére számítanak

A Magyarok Kenyere program az idei évben a Magyarok Kenyere Alapítvány, Pécs városa és a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara partnerségében valósul meg.

 

A Magyarok Kenyere program 2011-ben indult pécsi civil kezdeményezés, amely az évek során a sok jó szándékú magyar ember összefogása által a nemzet összetartozását és a szolidaritást jelképező eseménysorozattá nőtte ki magát. A program célja, a rászorulók megsegítése egyedülálló összefogással.


A szervezők minden hazai és határon túli magyarok lakta  megyéből, településről búzaadományokat gyűjtenek, ezeket ünnepélyes Összeöntés alkalmával egyesítik. A búzát megőrölik, e lisztből  készül egyebek mellett az augusztus 20-i kenyér az ország összes megyei jogú város ünnepségére, valamint a budapesti Szent Jobb Körmenetre. A  megmaradt liszt nagy részét az erdélyi és a kárpátaljai árva gyermekek kapják, de ebben az esztendőben minden magyarországi megye egy karitatív szervezete is részesül a lisztadományból.


Mint a program ötletgazdája, Korinek László elmondta,  a korábbi évek sikerei, az öszegyűjtött gabona mennyiségének  jelentős növekedése  egyértelművé tette, a magyar gazdák  készek összefogni annak érdekében, hogy segítsenek rászorulóknak.


Kitért arra is, hogy ebben az esztendőben már a Nemzeti Agrárgazdasági Kamarával karöltve gyűjtik a gabonát a Nemzet Kenyeréhez. Szólt arról is, az augusztus 20-i kenyerekhez a só idén is Erdélyből, Parajdról érkezik, a kovász pedig a Vajdaságból, Székelykevéről.


Pécs polgármestere, Páva Zsolt kiemelte, ezúttal elsősorban a kárpátaljai magyaroknak szánják az adományokat, illetve a kenyeret, hiszen ott most különösen nagy szükség van a segítségre. Mint elmondta, elképesztő nehézségekkel, hihetetlenül magas energiaárakkal, csaknem éhínséggel kell megküzdeniük az ott élő embereknek, köztük a magyaroknak, éppen ezért  a Magyarok Kenyere programból befolyó adományok és élelmiszerek jelentős részének oda kell mennie.


Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke mindehhez a következőket tette hozzá, a kamara már megalakulásának évében csatlakozott a Magyarok Kenyere programhoz, tavaly 120 tonna búza összegyűjtésével járult hozzá a sikerhez.

Utoljára frissítve: 2015-07-02 00:10:11

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
Bővebben >>