. Ma Ervin napja van.
Az év madara a barkóscinege
2023-01-31 21:02:19
Az év madara a barkóscinege

Az év madara a barkóscinege

Világon  1.500.000 - 3.000.000 pár barkóscinege él becslések szerint, de Európában csak 232 - 437 ezer pár fészkel.

A barkóscinege költőterülete Spanyolország déli részétől kezdve egészen Mandzsúriáig terjed, de Európában csak foltszerűen fészkel. Északon Közép-Finnországig, délen Görögországig fordul elő. Ázsiában Észak-Irán és Észak-Afganisztán a déli elterjedésének határa. Összefüggő költőterületei csak a Kaszpi-tengertől keletre eső ázsiai térségben vannak. A világálon 1.500.000 - 3.000.000 pár él a becslések szerint, de Európában csak 232 - 437 ezer pár fészkel. A hazai költő párok száma 5.400-6.300 között mozog. Baranyában 5-10
szigetszerű fészkelő területe van, ahol 40-60 pár költ a feltételezések szerint.

A barkóscinege állandó madarunk, de ősztől tavaszig rövidebb, hosszabb időre elkóbról. Ilyenkor akár többszáz kilométert is megtesz, és esetenként a Mediterráneum északi részébe is eljut. A Magyarországon gyűrűzött példányok közül a távolságrekordot egy Olaszországban
megkerült barkóscinege tartja, amelyik 716 kilométert tett meg. A vizes élőhelyek - halastavak, mocsarak, holtágak - keskeny levelű gyékénnyel kevert nádasainak és homogén gyékényeseinek a lakója. Egész életét az ilyen típusú élőhelyeken tölti.

Táplálékát tavasztól őszig a nádasok és gyékényesek apró ízeltlábú rovarai alkotják, de kisebb csigákat is felszed. Télen főleg a nád és gyékény termését fogyasztja. Ezeknek a növényeknek a jégre, vagy a hóra hullott magjait is szívesen felcsipegeti. A fűz- és pázsitfűfélék, valamint a laboda termését sem veti meg.

Fészkét az avas nádra vagy nádtorzsaalapra, megtört nádszálak alá építi a vízfelszíntől leggyakrabban 5-70 centiméter magasságban. Külső része avas gyékény és nádlevelekből áll, ami belül nádbugákkal finoman átszőtt, legbelül pedig pihetollakkal puhán bélelt. A fészeképítésben mindkét szülő részt vesz.

Évente kétszer költ, de ritkán 3. és 4. költése is előfordulhat. Az első fészekalj nem ritkán már március utolsó harmadában teljes. A tojó gyakran a fészek befejezése előtt elkezdi a tojásrakást, és naponta rakja le a tojásokat. A kotlás az utolsó előtti tojás lerakása után kezdődik meg. A fészekalj 4-9 tojásból áll, de előfordulhatnak ennél nagyobb, 10-11 tojásból álló fészekaljak is. Ezek azonban mindig összetojásból származnak.

Mindkét szülő kotlik. A kotlási idő 11-13 nap. A fiókák 10-13 nap elteltével repülnek ki, és 3-4 hetesen válnak önállóvá. A fiatalok a kirepülést követő hetekben együtt maradva csapatosan kóborolnak, esetenként besegítenek a következő fészekalj felnevelésébe. A párkapcsolat is ezekben a hetekben, hónapokban alakul ki, és a párok életük végéig együtt maradnak.

Hazai állománya jelenleg nem veszélyeztetett, de a klímaváltozás kedvezőtlen kilátásokat jelent a vizes élőhelyekre, így a nádasokra is. A nagyobb tavak mellett a parti beruházásokhoz köthető nádszegélyek eltűnése csökkenti a fészkelésre alkalmas területek arányát. A nádaratás során visszahagyott avas nádfoltokkal viszont elősegíthetjük folyamatos fészkelését az adott területen.


A barkóscinege védett madárfaj. Természetvédelmi értéke 50 000 Ft.

Utoljára frissítve: 2023-01-31 21:04:42

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jel...
Bővebben >>