. Ma Ervin napja van.
Az I. világháborúról rendhagyó módon
2018-11-19 22:06:23
Az I. világháborúról rendhagyó módon

Az I. világháborúról rendhagyó módon

Az I. Világháború végét jelentő fegyverletétel 100 éves évfordulóját ünnepeljük ebben az esztendőben, ebből az alkalomból történelmi szabaduló játék részesei lehetnek a vállalkozó kedvű pécsiek.

Az első világháború befejezésének 100 éves évfordulója alkalomból sorra kerülő események egyik programeleme a LABOR Pécs Kulturális Egyesület „Béke-küldetés” nevet viselő rendhagyó megemlékezése, ami a ma oly népszerű szabaduló-játékok mintájára személyes élményen keresztül vezet be a háború borzalmaiba.

Az esemény szervezői egy interaktív kiállítást álmodtak meg, ahol nincs szükség hozott tudásra, hanem a játékon keresztül, emberközpontúan, személyes történetet feltárva jutnak élményhez a benne részt vevők. Fontosnak tartották, hogy az egyes elemek átélhetővé tegyék a háború borzalmait, mert azok ma tőlünk messze zajlanak, nehezen tudjuk elképzelni, belehelyezni magunkat abba, mit is élnek át naponta  az ott élők, vagy az onnan menekülők. A világ ma is tele van feszültségekkel, amelyek könnyedén egy új háborúba sodorhatnak minket, de talán az emlékezés, a háború borzalmainak megidézése egy lehetőség arra, hogy ez ne következzen be.
 
A  történelmi szabaduló játékban számos ügyességi feladatot és fejtörőt kell megoldani ahhoz, hogy a játék résztvevői megtalálják a kivezető utat, ehhez szükség arra, hogy a csapat tagjai együttműködjenek. Az élményt különböző hang és video-effektek is színesítik. A küldetés során egy katonaorvost kell megtalálniuk, és az ő tárgyi emlékein keresztül kapnak betekintést a háború hétköznapjaiba, miközben a saját bőrükön is sok mindent megtapasztalhatnak. A játékban háromfős csapatok vehetnek részt, s a küldetést 30 perc alatt kell teljesíteniük. A játékosokat játékvezető figyeli és segíti, ha valamelyik helyszínen -  lövészárok, röntgenállomás, fogolytábor barakkja -   elakadnak.

A következő hónapokban egészen 2019. júniusáig többször is sor kerül majd a hasonló, az I. világháborúra - hőseire és áldozataira - emlékező programokkal, kiállításokkal és egyéb látványosságokkal az INTERREG Duna Transznacionális Program keretében megvalósuló NETWORLD projekthez kapcsolódóan. A projektet nyolc másik ország - Ausztria, Bosznia-Hercegovina, Bulgária, Cseh Köztársaság, Horvátország, Magyarország, Románia, Szlovákia és Szlovénia – szervezeteivel, valamint Veszprémmel közösen bonyolítja le a Labor Pécs Kulturális Egyesület.

Utoljára frissítve: 2018-11-19 23:02:42

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátad...
Bővebben >>