. Ma Ervin napja van.
Az ismeretlen Vasarely
2016-10-13 08:47:09
Az ismeretlen Vasarely

Az ismeretlen Vasarely

Eddig soha nem látott Vasarely alkotásokból nyílt tárlat Pécsett.

Ha valaki kíváncsi arra, hogy hogyan is kezdte a Pécsett született, világhírű Victor Vasarely alkotói pályafutását, az mindenképp látogasson el a Káptalan utcában található Vasarely Múzeumba, ahol az op-art festészet megalapítójának korai reklámgrafikáiból nyílt kiállítás.

Nem mindenki tudja, hogy Pécs  szülötte,  a 20. századi egyetemes képzőművészetében iskolát teremtő Victor Vasarely (Vásárhelyi Győző) reklámrajzokkal kezdte munkásságát. A festő életútjának kezdetét  a Vasarely Múzeumban  látható Vasarely – A pályakezdés évei – Reklámgrafikák című kiállításon a művész 33 korai – francia magángyűjteményből származó – reklámgrafikája látható, amelyeket  Párizsban gyógyszergyárak, orvosok, könyvkiadók, és reklámcégek számára készített az 1930-as és 1940-es években.

Pierre Vasarely, a művész unokája és a Vasarely Alapítvány elnöke, a megnyitó kapcsán szólt arról is, büszke arra, hogy az elmúlt 10 év alatt  szoros kapcsolat alakult ki a franciaországi Aix-en-Provence és Pécs között. Arra különösen, hogy ez  nemcsak a Vasarely életmű gondozásában nyilvánul meg, hanem a két város egyetemei és középiskolái  számos területen működnek együtt.

A kiállított képekkel kapcsolatosan pedig megjegyezte, azokat elnézve egyértelmű kell, hogy legyen mindenki  számára, nagyapja nem csak kockákat és gömböket tudott festeni, hanem a hagyományos műfajokban is jelentőset alkotott.  Kitért arra is, nagyapja mindig büszke volt magyar származására, pécsi születésére és arra, hogy 1929-ben a "magyar Bauhausként" is emlegetett budapesti Bortnyik Sándor Műhely iskolájában tanult festeni.

A 110 éve született művész pécsi múzeuma – az Aix-en-Provence-ban található Vasarely Múzeumhoz hasonlóan – 40 éve nyílt meg. A pécsi szülőházában kialakított múzeumban közel 400 festménye, grafikái, szőnyegei és plasztikái láthatók. Az évforduló alkalmából nem csak országszerte  - Budapesten, Veszprémben és Pécsett -, hanem a világban is sorra nyitnak a Vasarely-kiállítások Aix -en-Provence, Stuttgart és Brüsszel mellett jövőre Isztambulban és Izmirben is megtekinthetők lesznek a pécsi festő remekművei.        

A pécsi időszaki kiállítás december 18-ig látogatható.

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Halas tanösvénnyel gazdagodott Pécs egyik kedvelt kiránduló helye a Malomvölgyi parkerdő.
Bővebben >>