. Ma Zita napja van.
Az országos döntőt Pécsett rendezik
2024-03-20 02:15:16
Az országos döntőt Pécsett rendezik

Az országos döntőt Pécsett rendezik

Az EUTeens4Green európai támogatási program is elismerte a Tervezz te is ökoházat!, mint a fenntarthatóságot, annak gondolatát innovatív módon szolgáló programot.

Egy három gyermekes fiatal házaspár számára kellett tetszőleges anyagok és technológia felhasználásával ökoházat tervezniük az immár negyedik alkalommal a Pécsi Tudományegyetem Műszaki és Informatikai Kara, valamint stratégiai partnere, a Baranya Megyei SZC Pollack Mihály Technikum és Kollégiuma által középiskolások számára meghirdetett Tervezz te is ökoházat! verseny résztvevőinek. Az építésztechnikumban tanuló fiatalok a három fordulós verseny döntőjében, március végén mutatják be Pécsen az elképzeléseiket a zsűrinek, miután személyesen is megtekintettek egy ökoházat és megismerték a bent lakók tapasztalatait.

Az ökoházak esetében az építőanyagokat környezettudatos eljárásokkal állítják elő, újrahasznosított vagy újrahasznosítható anyagokkal dolgoznak, és olyan technológiákat építenek be, amelyek által a kész ház energiatakarékos, fenntartható módon működik. A jövő építészei felé egyre nagyobb lesz a környezettudatosságot fókuszba állító gondolkodás iránti elvárás, ezért hasznos, ha az építészetet választó középiskolások mielőbb megismerkednek e szemlélet alapjaival.

A hagyományos tananyagnak nem önálló részei az ökotudatos technológiák, ezért a verseny hiánypótló szerepet is betölt. Célja, hogy a diákok megismerjék a modern berendezések által miként lehet ma ökotudatos egy épület, és miként volt az néhány száz éve, amikor olyan építőanyagokat használtak, amelyek az élettartamuk végén annak károsítása nélkül visszakerülhettek a természetbe.

A Tervezz te is ökoházat! felhívásra az idei tanévben jelentős számú és igen színvonalasan elkészített projekt érkezett, az iskolák egyre komolyabban veszik a versenyt. A győri technikum még szakkört is szervezett a gyerekeknek a felkészüléshez. A döntőben öt három fős csapat méri össze a tudását, a legjobb három csapat pénzjutalomban részesül.

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ismét gazdag programkínálatot ígér az ünnepre és előtte a nagyhétre a zengővárkonyi Míves Tojás Múzeum, megren...
Bővebben >>