. Ma Ervin napja van.
Az új magyar űrhajóstól a következő Holdra szállásig
2023-03-18 02:50:59
Az új magyar űrhajóstól a következő Holdra szállásig

Az új magyar űrhajóstól a következő Holdra szállásig

Újra Csillagászati Hetet rendeznek Pécsen a Zsolnay Negyedben március 23–26. között.

A négy nap során előadás hangzik el a többek között a James-Webb űrtávcső legújabb felfedezéseiről, a magyar űrkutatás aktualitásairól, a leendő magyar űrhajós kiválasztásáról, a sci-fi filmek valóságtartalmáról. Kizárólag ekkor  tartanak fulldome vetítéseket a szokásos előszavas planetáriumi előadások mellett.

A magyar űrtevékenység jelene és jövője címmel tart előadást Ferencz Orsolya űrkutatásért felelős miniszteri biztos, ugyanis rövidesen  négy jelölt közül választják ki a magyar űrhajóst. Ennek hátteréről, érdekességeiről is szó lesz.
 
Még az előző évszázadban kezdték tervezni, végül több mint 10 milliárd dollárba került és 2021 decemberében állították pályára. Mi történt azóta a James Webb-űrtávcsővel és melyek az első év eredményei? Kiderül Frey Sándor előadásán.

Az Apollo program során utoljára 1972-ben járt ember a Holdon, majd a NASA a 2010-es évek végén meghirdette az Artemis programot, amelynek célja az újbóli Holdra szállás, amelyhez az első lépések már sikeresen meg is történtek. A Vissza a Holdra – Az Artemis-program című előadás a projekt eddigi történetéről és a tervezett következő lépéseiről ad áttekintést.

Sci-fi vagy valóság – mit higgyünk el a hollywoodi filmekből? Az űrkutatás népszerű kérdései évről évre megihletik a filmkészítőket, ám sokszor kiszínezik azt. Mit higgyünk el mindebből? Olyan sci-fi filmek jelenetei alapján ismerhetjük meg a választ, mint az Armageddon, a Csillagok között, a Mentőexpedíció, a Star Wars és a Star Trek.

A gyerekek izgalmas Mars-küldetésen vehetnek részt, amely során tablet segítségével robotot is irányíthatnak a vörös bolygó felszínén, vagy akár űrhajós sisakot is felpróbálhatnak.

Az Utazó Planetárium közreműködésével az szokásos planetáriumi vetítések mellett fulldome vetítések is lesznek több korosztály számára. Ezek a filmek teljes kupolás, látványos 3 dimenziós térhatásúak, amely során a nézők szinte megérinthetik a csillagokat, bolygókat.

Ezen kívül számos kísérő program várja az érdeklődőket, többek között távcsöves bemutatók, biztonságos napfoltmegfigyelés, planetáriumi előadások, Varázsóra fizikai bemutatók és virtuális valóság játékok a VR Univerzumban.

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az építőipari megrendelések csökkenése magával hozza a külföldi, uniós munkavállalás lehetősége iránti fokozot...
Bővebben >>