. Ma Ipoly napja van.
Az unió tiszteletben tartja a britek döntését
2019-09-18 16:33:55
 Az unió tiszteletben tartja  a britek döntését

Az unió tiszteletben tartja a britek döntését

A megállapodás nélküli Brexittel speciális gazdasági övezetté válna Észak-Írország.

Az Egyesült Királyság uniós tagságának megállapodás nélküli megszűnése, a rendezetlen Brexit sohasem volt ennyire valószínű, mint most - jelentette ki Jean-Claude Juncker, az Európai Bizottság elnöke Strasbourgban, az Európai Parlament  szerdai Brexit-ügyi vitáján tartott beszédében. Hangsúlyozta, az Európai Unió sosem fogja a megállapodás nélküli brit kilépés lehetőségét választani, ugyanis annak elkerülése nemcsak kívánatos, de lehetséges is. Az unió és minden érintett számára az egyik legfontosabb kérdés az Írországgal összefüggő, még mindig nyitott kérdések megnyugtató lezárása, ugyanis a megállapodás nélküli Brexittel speciális gazdasági övezetté válna Észak-Írország.

Michel Barnier, az Európai Bizottság Brexit-ügyi főtárgyalója a vitában arra mutatott rá, hogy az ír-északír határellenőrzés elkerülésére szolgáló tartalékmegoldás, a backstop kérdésének tisztázása  nagyon fontos. Az észak-írországi felekezeti erőszaknak véget vető 1998-as nagypénteki megállapodás a tartós béke záloga, védőhálót és garanciát jelent arra, hogy ne lehessen újra fizikai határ a brit szigeteken.

Hangsúlyozta, senki sem akarja elszabotálni a Brexitet, a brit állampolgárok szabad és demokratikus döntését, és az unió tiszteltben tartja azt, még ha sajnálatosnak is. Azonban arra is felhívta a figyelmet, hogy nem szabad alábecsülni a megállapodás nélküli brit uniós kilépést, annak mindkét fél számára bekövetkező rendkívül negatív hatásait. Kiemelten kell kezelni az állampolgárok – brit és uniós - jogainak védelmét, e mellett tiszteletben kell tartani a pénzügyi vállalásokat, meg kell őrizni az egységes belső piac integritását, valamint rendezni kell az ír határellenőrzés kérdését.
 
Az új Európai Parlament teljes súlyával az uniós álláspont mögött áll, ezt bizonyítja, hogy a rendezett Brexitet támogató állásfoglalást 544 szavazattal, 126 ellenszavazat és 38 tartózkodás mellett fogadták el. Ebben egyebek mellett szerepel, hogy a rendezett kilépési megállapodás tiszteletben tartja az Egyesült Királyság feltételeit és az unió alapelveit, és tisztességes és kiegyensúlyozott megoldást jelent. Éppen ezért a képviselők elutasítanak minden olyan kilépési megállapodást, ami az ír-északír határellenőrzés újbóli bevezetését megelőző védőháló nélküli, ugyanis ez a garancia a nagypénteki megállapodás betartására,  és az Írország-Észak-Írország közötti együttműködés biztosítására, a szigeten kialakult béke megőrzésére.


A megállapodás ügyel az európaiak és a brit állampolgárok jogaira és életlehetőségeire, pénzügyi elszámolási mechanizmust biztosít az Egyesült Királyság kötelezettségeinek kiegyenlítésére, és figyelembe veszi az átmeneti időszakra vonatkozó brit igényt.
A képviselők az állásfoglalásban leszögezik, hogy készen állnak visszatérni az EU által eredetileg javasolt, csak Észak-Írországot érintő védőháló megoldáshoz - az ír-északír határról az Ír-tengerre helyezné át a kötelező határellenőrzést -, azonban nem adják beleegyezésüket olyan kilépési megállapodáshoz, ami ezt nem tartalmazza. Alternatív megoldásokat is megvizsgálnak, amennyiben azok jogilag elfogadhatók és a gyakorlatban kivitelezhetők, valamint összhangban állnak az uniós alapelvekkel.
 
A vitában felszólalók rámutattak arra is, amennyiben az Egyesült Királyság megállapodás nélkül lép ki az EU-ból, a következményekért teljes mértékben az Egyesült Királyság kormányát terheli majd felelősség. A megállapodás nélküli brexit nem jelenti  egyébként azt, hogy megszűnnek az Egyesült Királyság pénzügyi és egyéb kötelezettségei az Európai Unió felé. Az országnak továbbra is tiszteletben kell tartania az állampolgárok jogait és a nagypénteki megállapodást. Ezen előfeltételek teljesülése nélkül az Európai Parlament semmilyen jövőbeli kapcsolathoz nem járul hozzá az Európai Unió és az Egyesült Királyság között.

Az Egyesült Királyságban élő uniós, és az unióban élő brit polgárok jogai és életlehetőségei továbbra is a legfontosabb kérdés, éppen ezért a felszólaló képviselők az Egyesült Királyság letelepedési rendszerének végrehajtásával kapcsolatos aggodalmuknak is hangot adtak, ami nagyon bürokratikus, a tagállamokat éppen ezért arra biztatták, hogy következetességgel és nagyvonalúan kezeljék az unióban élő brit polgárok jogait, és teremtsék meg  számukra jogbiztonságot.
 
A képviselők nyitottak az 50. cikk szerinti tárgyalási időszak meghosszabbítására abban az esetben, ha az Egyesült Királyság erre irányuló kérése indokolt és konkrét célja van, mint például a megállapodás nélküli brexit elkerülése, általános választások vagy népszavazás kiírása, az 50. cikk szerinti eljárás visszavonása, vagy a kilépési megállapodás elfogadása. Hozzáteszik: a hosszabbítás nem befolyásolhatja az európai intézmények működését.

Utoljára frissítve: 2019-09-18 18:46:05

További híreink
Pályaorientáció másként
Élményekkel teli nyári tábort szervezett a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamara.
2020-07-23 16:08:45, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Vajna Tímea a fánkok után filmet készít
Elhunyt férje álmát valósítaná meg Vajna Tímea, ugyanis a korábbi hollywoodi rendező egy életrajzi filmet szeretett volna készíteni az egykori legendás labdarúgóról.
2020-07-20 10:07:36, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Feltehetően öngyilkos lett Bogdán László, Cserdi polgármestere
Hiteles forrásból megerősített információink szerint ma éjjel elhunyt Bogdán László, Cserdi polgármestere. A falut sikertörténetté emelő polgármester élete 47 évében önke...
2020-07-14 10:23:18, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pénzt csaltak ki unokának adva ki magukat egy idős embertől.
Bővebben >>