. Ma Magdolna napja van.
Az uniós utasjogokat még mindig kevesen ismerik
2020-01-13 21:09:33
Az uniós utasjogokat még mindig kevesen ismerik

Az uniós utasjogokat még mindig kevesen ismerik

Közzétette az Európai Unión belüli utasjogokkal foglalkozó Eurobarométer felmérés eredményeit az Európai Bizottság.


A felmérés szerint az elmúlt 12 hónapban légi közlekedéssel, távolsági vasúttal, távolsági busszal, hajóval vagy komphajóval utazó uniós polgárok  43 százaléka tudja, hogy az Európai Unió szabályozza az utasokat megillető jogokat.


Mint Adina Vălean, a közlekedéspolitikáért felelős biztos elmondta, az Európai Unió a világ egyetlen olyan térsége, ahol a polgárok az utasjogok teljes körű védelmét élvezik, azonban ezeket ismertebbé, illetve könnyebben érthetővé és érvényesíthetővé kell tenni, valamint a szabályoknak nagyobb jogbiztonságot kell nyújtaniuk az utasoknak és az ágazatnak. Az Európai Bizottság ezért javaslatot tett a légi és vasúti közlekedés igénybe vevő utasok jogainak korszerűsítését. Jelenleg az ügy ott tart, hogy az Európai Tanács és az Európai Parlament között mielőbb megszülessen a megállapodás azokról a javaslatokról, amelyek segítségével az EU-ban utazók hatékony  védelemben részesüljenek.


Az utasjogokat uniós szinten határozzák meg. Alkalmazásuk a közlekedési szolgáltatók kötelezettsége, aminek felügyelete a nemzeti hatóságok feladata. A nemzeti gyakorlatok közötti eltérések megnehezíthetik az utasok számára, hogy világos képet kapjanak arról, hogy mi a teendő és kihez forduljanak, különösen mivel az utasok gyakran utaznak egyik EU-s országból a másikba.
Az Európai Bizottság nagyobb erőfeszítéseket tesz annak érdekében, hogy az utasok jogait világosabbá tegye, és hogy ezekre felhívja a figyelmet. Ennek érdekében jogalkotási javaslatokat terjesztett elő a légi és vasúti közlekedést igénybe vevő utasok jogaira vonatkozóan, valamint iránymutatásokat dolgozott ki és a vonatkozó ítélkezési gyakorlatról szóló rendszeres tájékoztatást nyújt, valamint figyelemfelkeltő kampányt is indított.


Az összes válaszadó 32 százaléka - beleértve azokat is, akik az elmúlt 12 hónapban nem vették igénybe a fent említett közlekedési módok egyikét sem - volt tudatában annak, hogy az EU-ban jogszabályok rendelkeznek az utasjogokról a légi, vasúti, távolsági busszal, hajóval vagy komphajóval történő közlekedés esetében is. Azonban csupán 14 százalékuk van kifejezetten tisztában a légi közlekedéssel, 8 százalék a vasúttal, 5 százalék a távolsági busszal és 3 százalék a hajóval vagy komppal történő utazással járó jogaikkal.

Utoljára frissítve: 2020-01-13 21:10:27

További híreink
Száz beteg gyógyulását segítheti
A japán kormány adományaként száz beteg gyógyításához elegendő 12.200 tablettát kapott a PTE Klinikai Központ Központi Gyógyszertára.
2020-05-25 21:27:47, Hírek, Környezetünk Bővebben
Vasarely ihlette ruhákat terveznek
Közös projektbe kezdett a pécsi Janus Pannonius Múzeum és a Budapesti Metropolitan Egyetem.
2020-05-22 21:50:21, Hírek, Környezetünk Bővebben
A cél, mindenki számára elérhető és megfizethető védelem
Az Európai Bizottság kutatási és innovációs programja, a Horizont 2020 révén további 122 millió eurót mozgósít a koronavírussal kapcsolatos sürgős kutatásokra.
2020-05-19 21:49:11, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Hazánkban és Európa-szerte szokás volt, hogy május elsején színes szalagokkal díszített májusfát állítottak.
Bővebben >>