. Ma Ervin napja van.
Barlangtól a királyi palotáig
2017-12-10 02:56:27
Barlangtól a királyi palotáig

Barlangtól a királyi palotáig

A Magyar Nemzeti Múzeum régész-muzeológusa, Pető Zsuzsa Eszter tart előadást Pécsett a középkori pálos rend régészeti és történeti kutatásokról.


Az egyetlen, magyar alapítású férfi szerzetesrend emléke régóta nem csak a közösségi, hanem a szakmai érdeklődés homlokterében áll. Nem mindig könnyű eligazodni a rengeteg információ között, amelyekkel a középkori pálos történetet kutatók szembesülhetnek. Pető Zsuzsa Eszter, a Magyar Nemzeti Múzeum régész-muzeológusa  december 12-én e témáben tart előadást Pécsett a Csontváry Múzeumban.


Az előadás egyfajta iránytűként kíván szolgálni, a benne elhangzó  jól ismert és kevésbé ismert történeti szálak, elsősorban a régészeti eredmények és történeti források megismertetésével. A tárgyi, építészeti emlékek, valamint a kolostorok természeti és ember alkotta környezetének bemutatásán keresztül  vázolva fel azt az utat, amelyet a pálos remeteközösségek bejártak. Azt a folyamatot, ami által a középkori Magyar Királyság egyik legmeghatározóbb szerzetesrendjévé váltak.


A pálosok múltjának megértése egy látszólag ellentmondó alapelvre épült, úgymint  az elvonult életmódból táplálkozó, mégis a közösséget szolgáló életútra, amelynek leképezését a középkori mindennapokban, azok ránk maradt morzsáiban találhatjuk meg.


A Magyar Nemzeti Múzeum régész-muzeológusa, Pető Zsuzsa Eszter 2013 óta foglalkozik pálos kolostorok felmérésével, emellett 2006 óta több középkori épületegyüttes  - például Regéc, Szendrő Felsővár, Budakalász, Kálvária-domb - feltárásában vett részt.

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott sz...
Bővebben >>