. Ma Zita napja van.
Bor és költészet kézfogása
2024-03-16 20:36:50
 Bor és költészet kézfogása

Bor és költészet kézfogása

Új szintre lép a Pécsi Egyetemi Borbirtok és a Pécsi Nemzeti Színház együttműködése.


Két évvel ezelőtt a SzínHáz borával indult a Pécsi Nemzeti Színház és a Pécsi Egyetemi Borbirtok együttműködése, amelynek célja a hegy levének mind szélesebb körben történő népszerűsítése mellett a teátrum hírének vitele is volt. Mára a SzínHáz bora megválasztása hagyománnyá vált, az együttműködés azonban más területekre is kiterjedt.


Ebben az évadban első alkalommal a Szentmiklós dűlőben, a Borbirtok szőlészeti kutatásokat szolgáló ültetvényén tartotta a színház évadnyitó sajtótájékoztatóját és társulati ülését. A színészek a Borbirtok borait népszerűsítő, Csendül a pohár videósorozat elkészítésében. Minden borhoz kapcsolódik egy, annak ízvilágát, szellemiségét idéző vers, ami majd rendszeresen  a közösségi médiában lesz látható és hallható. A színház hangstúdiójában a videóval  egy időben művészek előadásában hangfelvételek is készültek.


A hegy levének népszerűsítését szolgálja a 2022-ben indult  Borkulturális ismeretek kurzus a Pécsi Tudományegyetemen, amelyek keretében félévente 300 hallgató számára nyújt lehetőséget arra, hogy  bepillantást nyerjenek a szőlőtermesztés és borkészítés rejtelmeibe. Heti rendszerességgel, összesen 14 alkalommal sorra kerülő előadások keretében  egyaránt bővíthetik ezen a területen elméleti és gyakorlati ismereteiket. A kurzus elsődleges célja, borkultúra mind szélesebb körben történő elterjesztése és népszerűsítése a fiatalok körében.


A Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet számos rendezvény keretében kívánja népszerűsíteni tevékenységét, kiemelten az intézményben folyó kutatások eredményeinek ismertetésével,  szaktanácsadással., ezen felül a borászok számára szervezett képzések szervezésével. Három évvel ezelőtt  indultak el ezek a széles nyilvánosság számára is elérhető programok, éves szint nyolcvan ezekhez kapcsolódó eseménynek adott otthont azóta a Szentmiklós hegyen kialakított rendezvényterem.  Elengedhetetlenné vált az épület és a környezetének felújítása, korszerűsítése, így a 2024-es évben augusztus végén indulnak a nyáresti, őszi programok.


Az intézet kutatói mellé, az elmúlt évben  csatlakozott kettő a borok bemutatásában szerepet vállaló szakember, akik a borértékesítésben is szerepet vállalnak. A több mint 70 éves múlttal rendelkező intézet célja a folyamatos innováció, pályázati lehetőségek kihasználása, valamint a tevékenységének mind szélesebb körben, több helyszínen történő bemutatása.

Utoljára frissítve: 2024-03-16 20:38:25

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jel...
Bővebben >>