. Ma Ervin napja van.
Bravúros kézvisszaültetés Pécsen a Traumatológiai és Kézsebészeti Klinikán
2022-07-01 20:55:27
Bravúros kézvisszaültetés  Pécsen a Traumatológiai és Kézsebészeti Klinikán

Bravúros kézvisszaültetés Pécsen a Traumatológiai és Kézsebészeti Klinikán

A zalalövői férfi  faaprító gép által levágott  végtagjait a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Traumatológiai és Kézsebészeti Klinika replantációra, vagyis visszaültetésre specializálódott dr. Kromek Lóránd, a klinika osztályvezető főorvosa által vezetett orvosi teamje  nyolc órás műtéttel hozta rendbe, így megmentve a páciens kezét.

Az 54 éves férfit Zalalövőn, tűzifavágás közben érte a baleset, amikor a jobb kezével a fadaraboló gépbe nyúlt. Két hete, vasárnapról hétfőre virradó éjjel szállította az Országos Mentőszolgálat a Zala Megyei Szent Rafael Kórházból a PTE Klinikai Központ Traumatológiai és Kézsebészeti Klinikájára, ahol azonnali operáció történt. Nyolc órás műtéttel varrta vissza dr. Kromek Lóránd által vezetett team a beteg három  amputált ujját és fél kézfejét, megmentve ezzel a vasúti műszaki ellenőrként dolgozó férfi kezét.

Dr. Kromek Lóránd főorvos bizakodó a gyógyulási folyamatot illetően, de azt is hozzátette: ”betegünk még hosszú gyógyulási folyamatnak és rehabilitációnak néz elébe”. Sérülése súlyosságát és jelentőségét az is fokozza, hogy jobbkezes. A lágy részek vérellátása több nappal a sikeres operáció után is stabil, így a beteg hazatérhetett.

A páciens így fogalmazott: “Ahogy ideértünk a pécsi klinikára, pikk-pakk mentek a dolgok: bekerültem a vizsgálóba, és rögtön a műtőbe. Elaltattak, és másnap a kórteremben ébredtem. Nagyon kába voltam, de azt láttam, hogy vissza tudták varrni az ujjaimat. Annyira örülök! Minden elismerésem az orvosi csapaté. Nagyon köszönöm.”

A PTE Klinikai Központja nagy múlttal rendelkezik a replantáció terén: Magyarországon először Dr. Nyárády József professzor végzett kisvégtag-visszaültetést 1979-ben, 1982-ben pedig ugyancsak Pécsett ültettek vissza először kart hazánkban. A sikeres replantációk sorát ma egy külön erre, illetve mikro-sebészetre specializálódott team folytatja.

Utoljára frissítve: 2022-07-01 21:09:39

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Nem véletlen, hogy elődeink igen sok színes és érdekes szokással ünnepelték a húsvétot.
Bővebben >>