. Ma Vendel napja van.
Cél a vámunió megszilárdítása
2020-09-28 18:15:38
Cél a vámunió megszilárdítása

Cél a vámunió megszilárdítása

Az Európai Bizottság útnak indította a vámunióra onatkozó új cselekvési tervét, amely egy sor intézkedést irányoz elő az elkövetkező négy évre az Unió vámügyeinek intelligensebbé, innovatívabbá és hatékonyabbá tétele érdekében.


Azt intézkedések célja az egységes piac egyik sarokkövét jelentő vámunió megszilárdítása. Megerősítik továbbá a vámunió központi szerepét az EU bevételeinek, valamint az uniós polgárok és vállalkozások  védelme érdekében.


Ursula von der Leyen az Európai Bizottság elnöke a cselekvési terv kapcsán arra hívta fel a figyelmet, hogy a vámuniót magasabb szintre kell emelni, különösen a vámokkal kapcsolatos kockázatkezelés egy olyan integrált európai megközelítésének biztosításával, ami támogatja a hatékony tagállami ellenőrzéseket.


Paolo Gentiloni, gazdaságpolitikai biztos  pedig kiemelte, a  vámunió volt az európai integráció egyik első konkrét vívmánya. Immár több mint öt évtizede védi az európaiakat és segíti az uniós államok határain át folyó kereskedelmet. Kitért arra is, napjaink új kihívásai miatt intelligensebbé kell tenni az unió  vámszabályozását és biztosítani kell, hogy jobban működjön mind a tagállamok, mind pedig azok  polgárai és a jogszerűen működő vállalkozásai számára. Ez az adatok jobb felhasználását kívánja meg, jobb eszközöket és felszereléseket előfeltételez és szorosabb együttműködést kíván az unión belül és a partnerországok vámhatóságaival.


A  cselekvési terv számos területet érintő kezdeményezést tartalmaz, többek között a kockázatkezelés, az e-kereskedelem kezelése, a megfelelés előmozdítása és a vámhatóságok egységes fellépése terén. Az EU vámuniója – ami 2018-ban ünnepelte fennállásának 50. évfordulóját –  vámügyi szempontból egységes terület, amelyben közös szabályok alkalmazandók, valamint a tagállamok vámhatóságai az ellenőrzések széles és egyre szélesedő körének elvégzésével vannak megbízva. Éppen ezért az uniós vámhatóságokra fontos szerep hárul az uniós gazdaság és a jövőbeli növekedés támogatása terén. A vámhatóságoknak meg kell könnyíteniük az egyre  növekvő legális úton folyó kereskedelmi tevékenység során behozott illetve kivitt termékek  vámkezelését, mégpedig a lehető leggyorsabban és leggördülékenyebb módon.


Miután a hatóságok folyamatosan küzdenek a tiltott vagy nem biztonságos termékekkel kapcsolatos növekvő mértékű csalás és csempészet ellen, ezen felül a  vámhatóságok jelentős szerepet játszanak a példa nélküli egészségügyi válságból való kilábalásban. Az uniós vámhatóságok és vámtisztviselők a koronavírus-világjárvány kezdete óta központi szerepet játszottak olyan alapvető feladatok ellátásában, mint a védőeszközök behozatalának megkönnyítése, miközben az EU külső határain kiszűrték a hamisított termékeket, mint például a hamis védőmaszkokat és a hamisított gyógyszereket.

Utoljára frissítve: 2020-09-28 18:23:05

További híreink
A hangsúly hét kulcsfontosságú területen
Új tízéves tervet indít az Európai Bizottság az unióban élő romák támogatására.
2020-10-13 20:19:30, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Szent Kozma és Damján-díj Kalmár Nagy Károlynak
A Transzplantációs Alapítvány Szent Kozma és Damján díját a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ Sebészeti Klinika osztályvezető főorvosa, Dr. Kalmár Nagy Károly vehett...
2020-10-11 18:53:36, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Escargo Szobaszínház-egy különleges kulturális tér
Pécs egy újabb színházteremmel és rendezvénytérrel gazdagodott.
2020-10-10 19:59:03, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Új tízéves tervet indít az Európai Bizottság az unióban élő romák támogatására.
Bővebben >>