. Ma Magdolna napja van.
Egy éjszaka, ezer élmény a pécsi múzeumokban
2019-06-21 21:31:04
Egy éjszaka, ezer élmény a pécsi múzeumokban

Egy éjszaka, ezer élmény a pécsi múzeumokban

A Múzeumok Éjszakája pécsi eseménysorát évről évre a lüktetés, az egymásba érő, változatos, sokszínű események sora jellemzi, idén sem lesz másként.
 
Június 22-én  tárlatvezetések, műhelyfoglalkozások, előadások, bemutatók egész sora várja az érdeklődőket. Nehéz, sőt, szinte lehetetlen kiemelni néhányat a hatalmas kínálatból.

Az idei eseménysor újdonsága, hogy teljesen önálló műsorblokként is értelmezhető az O.Z.O.R.A. Fesztivál színes, gazdag vizuális-zenei élményekkel teli programsora, amely a JPM igazgatósági épülete mögötti udvarba csábítja majd az „éjszakázókat”. Zenei programok, kiállítások, filmvetetés, kézműves foglalkozások (batikolás, recycling ékszerkészítés, medálkészítés), élőfestés, illetve élő fényfestés, hastánc- és cirkuszi bemutatók adnak kavalkádszerű élményt a hétköznapokon igen csendes kertben.

A Modern Magyar Képtárban a Múzeumok Éjszakáján nyílik meg Az Ablaknál ülő nő és a Festőlegény – Selmecbánya és tengerparti városok látképével című kiállítás (20:00), ami hét ritkán látható Csontváry festményt mutat be a Magyar Nemzeti Galéria gyűjteményéből. A képtárba amúgy is érdemes ellátogatni: műhelyfoglalkozások, tárlatvezetések egyaránt lesznek az állandó és az időszaki kiállításokon egyaránt.
 
A Zsolnay Múzeumban (Káptalan u. 2.) a Zsolnay-kerámiák sajátos forma- minta- és színvilágát középpontba helyező műhelyfoglalkozás mellett Dévényi Sándor Kossuth-díjas építész szubjektív (21:00), valamint dr. Kovács Orsolya művészettörténész szakmai (22:30) tárlatvezetése segít felfedezni az állandó kiállítás rejtett értékeit.

A Vasarely Múzeumban (Káptalan u. 3.) műhelyfoglalkozás keretében (17:00–20.00) készíthetnek az oda ellátogatók kinetikus képeslapot az Op-art padláson. Este pedig (20.00–22.00) interaktív vetítésen (Dr. habil. Kovács Balázs), valamint egy szakmai (Pusztai Tünde), illetve egy szubjektív (Horváth András építész) tárlatvezetésen vehetnek részt az érdeklődők, az op-art irányzat pécsi születésű, jelentős alkotójának alkotásai között.
 
A Mecseki Bányászati Múzeum felszíni kiállítását is szakvezetésekkel ismerhetik meg a pécsiek és a városba látogatók egyaránt (18:00, 20:45), mint a Múzeum Galéria (Káptalan u. 4.) Ez sör! című tárlatát (19:00, 21:00, 23:00). A galéria előtti udvarban  pedig harmonikazene garantálja a kiváló hangulatot, amelyhez sörkóstoló is kapcsolódik. A Pierre Székely Kőkertben régészeti (17:00–20:00) és csiszolási (19:00) bemutatók adnak bepillantást a szakmai kulisszák mögé. 
 
A Csontváry Múzeumban a kicsik és nagyok éppúgy megtalálják számításaikat ezen az éjszakán. Az udvarban (19:00–21:00) a Napszínező műhelyfoglalkozás keretében Csontváry alkotói korszakának csúcsán elért „napút” színeket idézik meg színkör pörgetővel, térbeli képeslapot, homokképet, origami lepkéket készítenek. Tárlatot vezetnek az állandó kiállításban a KERO (azaz a Pécsi SZC Zsolnay Vilmos Szakgimnáziuma és Szakközépiskolája) diákjai (16:00, 17:00), este pedig Aknai Tamás művészettörténész (21:00), s 19:00 órakor Ancil Anita és zongorista növendékei adnak interaktív koncertet. Az épület előcsarnokában (18:30–19:30 között) Füzes Petra grafikus szívesen teljesíti azon vendégek kívánságait, akik Csontváry Magányos cédrus című képét szeretnék viszontlátni táskájukon vagy pólójukon.
 
A múzeum foglalkoztató termében egymást érik az érdekes témákat boncolgató előadások. Szó lesz a római kori épületek 3D modellezéséről, háromdimenziós rekonstrukcióról tartanak bemutatókat. Tám László vezetésével (21:30) pedig a Múzsák kertjében tehetnek a látogatók  képzeletbeli barangolást, amelynek keretében a fotóművész Palmyra, Damaszkusz, Kairó régészeti emlékeit, s a Vatikáni Múzeum és a Louvre értékeit mutatja be. Az első falvak című kiállítás értékeibe szakemberek avatják be az e téma iránt fogékonyakat (19:00, 21:00.
 
A Természettudományi Múzeumban (Szabadság u. 2.) már 16:00 órától várják a fiatal korosztályt a legváltozatosabb foglalkozásokkal, amelyek között talán a legnagyobb érdeklődésre számot tartó a Pécs környéki lelet- és ásványgyűjtők bemutatója. A jégkor vándora – a „pécsi mammut” című időszaki kiállításban – a kincskeresés és a kiscsoportos gyűjteménylátogatások mellett – a témák szakértői (felnőttek számára) mamutok és emberek kapcsolatáról (19:00), viharvadászatról (20:00), valamint az éghajlatváltozásról (21:00) tartanak előadásokat.
 
Átellenben, a Néprajzi Múzeumban (Rákóczi út 15.) a 16:00 órától kezdődően lesznek folyamatosan programok, egyebek mellett búzaőrlés, kézműves vásár és bemutató, bőrpénztárca készítés, papírmerítés. Zajácz Gábor görögkatolikus atya pedig  A keleti rítus kincsestára című időszaki kiállításon tart tárlatvezetést. Sturm Melitta és Wolf Janka pajzán vásári zenés komédiát ad elő(20:00), Szentes Anett és Balogh János népzenei műsora színesíti a programot elő (20:30). A programok sora betegségűző almasütéssel (21:00) és a szokásos Szent Iván éji tűzugrással (23:00) zárul.
 
A Szerecsen Patikában (Apáca u. 1.) foglalkozások és tárlatvezetések is lesznek, a Vasváry-házban (Király u. 19.) pedig szakmai alaposságú, de közérthető, előadások lesznek hallhatók a repülés történetéről. A Várostörténeti Múzeumban a fegyverek kerülnek célkeresztbe, az előadások (18:00–19:30) a tüzérség történetéből szemezgetnek. Pásztor Andrea és Rónaky Gizella a 2008-2019 közötti mecseki múzeumi túrákról mesélnek, majd 22:30-tól Gál Éva tart tárlatvezetést a Pécs története című állandó kiállításban.
 
Aki egy kicsit nagyobb távban, több mozgásban gondolkodna, idén is lesz a Jakab-hegyet érintő éjszakai túra. A részvevők 17.30-kor az Égervölgyi tó északi oldalán, a szalonnasütő helynél találkoznak. Nemcsak hegyet mászhatnak, hanem a föld alatt is kalandozhatnak a Múzeumok Éjszakájának résztvevői. Idén is megnyílnak  a Szent István tér alatti pezsgőpincék három alkalommal.

Utoljára frissítve: 2019-06-21 21:55:56

További híreink
Vállalkozói szemlélet, folyamatos alkalmazkodás
A problémaorientáltság kora jött el a munkaerő piacán.
2020-05-27 21:19:10, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Tudományos Diákköri Konferencia online
Egyedülálló módon,országban elsőként szervezi meg online Tudományos Diákköri Konferenciáját a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kara.
2020-05-17 21:35:32, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Megoldották a digitális gyakorlati képzést
Pécsen is sikeres tanévet zárhatnak az E.ON duális képzéseiben részt vevő diákok.
2020-05-15 20:56:26, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
A japán kormány adományaként száz beteg gyógyításához elegendő 12.200 tablettát kapott a PTE Klinikai Közpon...
Bővebben >>