. Ma Ervin napja van.
Egy kis pécsi zene
2014-09-01 02:53:58
Egy kis pécsi zene

Egy kis pécsi zene

A városháza erkélyéről  szól a zene szeptemberben minden hétvégéjén, a mini koncerteken pécsi zenekarok,  énekegyüttesek  lépnek fel.


Mint  Bális Eszter, az ötletgazda  Pannon Zenebaráti Kör elnöke  elmondta, a pénteken, szombaton és vasárnap 16 órakor kezdődő, 20 perces mini koncertek elsődleges célja, hogy Pécsett  ismét a zene városaként is emlegessék.  Kitért arra is, az Egy kis pécsi zene a jövő évi pécsi Europa Cantat felvezetéseként is szolgál. Szólt arról is, mindemellett fontosnak tartják,  hogy  felmutassák a város színes  zenei életét, mindazt a tudást és tehetséget, amelyet Pécs - egyedülállóan a régióban, de talán a vidéki városok között is - naponta felhalmoz, újratermel.

E gondolatot továbbfűzve,  Lakner Tamás, a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karának dékánja elmondta, Pécsett naponta több százan, több órányit zenélnek. Kisgyerekek gyakorolnak a zeneiskolákban, amatőr zenekarok, kórusok készülnek fellépéseikre, művészeti karosok, középiskolások tanulnak új darabokat, készülnek vizsgára, diplomakoncertre. Hivatásos zenészek  játszanak a Kodály Központban, és biztosan sokan ülnek le csak úgy, kedvtelésből a hangszerükön játszani. Naponta, sokan, sokat. Mindebből a közönség csak nagyon keveset hall.

 

Szólt arról is, nem volt könnyű kiválasztani a megfelelő időpontot, végül a szeptember mellett döntöttek, mert ekkor ismét benépesül a város, visszatérnek a diákok is. Miután Baranya székhelye komoly fúvószenei hagyományokkal rendelkezik, ezért  kiemelt helyen szerepelnek majd a fúvós együttesekre írt darabok,  de  hallható lesz népzene, kórusmuzsika és fellép egy  kamarazenekar is.


A mini koncertek során fellép a Vizin Zenekar, a Symphonic Brass, az Amadeus Kürtkvartett, a Trombitakvartett, a PTE Brass Band, a Bartók Béla Férfikar, a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakközépiskola diákjai vagy az Enigma Trió.

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Magyarországon a költészet napját József Attila születésnapján, április 11-én tartják 1964. óta.
Bővebben >>