. Ma Zita napja van.
Egy mecseki láthatatlan nyomában
2017-04-12 21:00:13
Egy mecseki láthatatlan nyomában

Egy mecseki láthatatlan nyomában

A Szabadkikötőben Pécsett  szabadulós játék keretében ismerkedhetnek meg az érdeklődők  a legendás Mecseki Láthatatlanok életével, tetteikkel.


Az 1956-os forradalom  pécsi eseményeinek fontos szereplői volt a Mecseki Láthatatlanok  nevet viselő csoport. A néhány száz főt  számláló csapat emlékére, a 60. évforduló alkalmával szobrot állíttatott a város, az egyetem pedig  emléktúrát  szervezett, amelynek során a résztvevők végigjárták a nevükhöz fűződő események legfontosabb állomásait.


Tetteikről a  Szabadkikötőben április 11-én megnyílt és egy hónapon át látogatható, interaktív „kiállítás” egy újfajta módon emlékezik meg.
Az  Egy mecseki láthatatlan nyomában címet viselő szabadulós-nyomozós, ismeretterjesztő játék ugyanis egy olyan képletes időgép, ami visszarepíti a résztvevőket egy 61 évvel ezelőtti korba, az épületben kialakított különleges szabaduló-pálya  segítségével. Kitalálói és megvalósítói ezen az újszerű  módon kívánnak tisztelegni azok előtt, akik a szovjet tankok megérkezése után sem adták fel, tovább harcoltak.


Maga a kiállítás is egyfajta kísérlet, ami egy modernebb tárlatot ötvöz a mostanában népszerű szabadulós játékkal,  ugyanis  a hagyományostól eltérő  keretek  között  az érzékekre és a problémamegoldó-képességekre építve, különböző logikai és ügyességi feladatok megoldásával kíván ismereteket nyújtani  - elsősorban a fiataloknak - a Mecseki Láthatatlanok életéről, tetteiről. Akik miután végigjárják a különleges pályát, választ kapnak olyan kérdésekre, hogy miként lett egy gyári munkásból, egy egyetemi hallgatóból, egy nyugalmazott katonatisztből vagy akár egy bányászból ’56-os hős? Mi késztette ezeket az embereket arra, hogy a Mecsekben folytassák tovább a harcot?

Utoljára frissítve: 2017-04-12 21:02:37

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az Országos Színház Találkozón is látható lesz a Csirkefej, az egyik szereplő, Bacskó Tünde pedig az egyik jel...
Bővebben >>