. Ma Ervin napja van.
Egy XIX. századi orgonaépítő naplója
2017-09-08 22:14:53
Egy XIX. századi orgonaépítő naplója

Egy XIX. századi orgonaépítő naplója

Angster József:  Életrajzom - Egy XIX. századi magyar orgonaépítő naplója címmel megjelent  korabeli fényképekkel és rajzokkal is illusztrált önéletrajzi kötetet ünnepélyes keretek között mutatták be Pécsett.


Angster József 1834-ben született a horvátországi Kácsfaluban, Eszéken inaskodott, majd hosszúra nyúlt vándorlásai Bécsbe, onnan Németország és Svájc különböző tájegységein át Párizsig vezettek. 1867-ben Pécsett telepedett le, mintegy 800 orgonát épített, üzeme az Osztrák-Magyar Monarchiában a legjelentősebbnek számított. Részt vett a párizsi Notre Dame és más nagy székesegyházak orgonáinak építésében. Ő az egyetlen magyar orgonaépítő, aki három éven át Párizsban, a világ leghíresebb műhelyében dolgozott Aristide Cavaillé-Colllnál. Magyarországon nevéhez fűződik a pécsi zsinagóga, a kalocsai székesegyház, a fasori református templom, majd fiai nevéhez többek között a budapesti bazilika, a szegedi Fogadalmi templom orgonájának megépítése.


Húsz évig vezette az általa  150 évvel ezelőtt, 1867-ben  alapított Angster orgona- és harmóniumgyárat, ami 1949-ig működött  Pécsen, a Mária utca 35. és a József utca 30.  alatt. A manufaktúra kiérdemelte a megrendelők óriási bizalmát, majd a család generációról generációra adta tovább az alapító által felhalmozott örökséget és tudást Angster József 1886-ban könyvet írt Az orgona története, lényege és szerkezete címmel.


Idős korában, családja számára vetette papírra élettörténetét fiatalkori naplói, emlékezete és cégének dokumentumai alapján. Így született meg ez az egyedülálló kortörténeti dokumentum, amely most végre teljes egészében hozzáférhetővé válik a nyilvánosság számára. A nyolcvan évet átívelő napló betekintést enged egy 19. századi mesterember életébe. Nyomon követhetők benne tanonc- és iparos évei, európai utazásai, majd hazatérése  Pécsre, ahol családot és orgonagyárat alapít.


A német anyanyelvű, de ekkor már évtizedek óta magyar közegben élő és dolgozó Angster naplójának szövege ízes nyelvezettel kalauzolja végig az olvasót Európa, Magyarország és Pécs másfél évszázaddal ezelőtti világába. Izgalmas szellemi kalandot kínál nemcsak az orgona szerelmesei számára, hanem mindenkinek, aki kíváncsi arra, hogy miként zajlottak e történelmi szempontból oly intenzív korszak dolgos mindennapjai.

Utoljára frissítve: 2017-09-08 22:15:48

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pia, drog, függőségek. Bár a probléma minden esetben összetett, a legújabb kutatások szerint a háttérben ADHD ...
Bővebben >>