. Ma Ervin napja van.
Egyedülálló siker a magyar bölcsészetben
2013-05-05 07:05:20
Egyedülálló siker a magyar bölcsészetben

Egyedülálló siker a magyar bölcsészetben

Egyedülálló eredményt ért el a pécsi egyetem professor emeritája, Pócs Éva Népi vallás a keleti és nyugati kereszténység  határán: folyamatosság, változások és kölcsönhatások címet viselő pályázatával.

A pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Néprajz – Kulturális Antropológia Tanszékének professor emeritája, Pócs Éva az ERC  (Európai Kutatási Tanács) Advanced Grants 2011-es felhívására beadott, Népi vallás a keleti és nyugati kereszténység határán: folyamatosság, változások és kölcsönhatások című pályázata, eddigi egyedüli nyertes pályamű Magyarországon a bölcsészettudományon belül.


Az Advanced Grant az Európai Bizottság és az Európai Kutatási Tanács közös, egyéni alapkutatásokat támogató ösztöndíja, amely ma Európában az egyik legrangosabb szakmai elismerést és anyagi támogatást jelenti, amelyet az Európai  Bizottság adhat. A pályázat célja egy Pócs Éva professor emeritus vezetésével működő, a Bölcsészettudományi Kar Néprajz – Kulturális Antropológia Tanszékére telepített „Kelet-Nyugat” Vallásetnológiai Kutatóközpont létrehozása, illetve ennel anyagi feltételeinek biztosítása öt  éven keresztül. A kutatásra több mint két millió eurót nyert el.


A kutatás célja a népi vallás néhány kulcsjelenségének antropológiai, történeti és folklorisztikai vizsgálata Közép-Kelet-Európa egy vallási határzónájában. A latin és bizánci kereszténység európai kezdetei óta kulturális és vallási kapcsolatok, párhuzamok és ellentétek lecsapódása figyelhető meg a helyi vallásokban. Ezeknek a múltbeli és jelenbeli lecsapódásait és folklorisztikus reprezentációit vizsgálja a kutatócsoport, az eltérő felekezetek határzónájában, illetve vegyes vallású -  magyar, román, szerb, horvát és vegyes etnikumú falvak, hagyományos felépítésűi közösségeiben.


A pályázat a magyar tudományos életben szokatlanul gazdag eredményekkel kecsegtet. Megvalósul a vizsgálatba bevont történeti forrásokból egy térinformatikai alapokon nyugvó archívum és történeti dokumentumtár, amely rendezi és közzéteszi a történeti források anyagát. Elkészül tizenhárom szerzőtől tizenhat önálló könyv, hat közös tanulmánykötet, illetve konferenciakötet, valamint nyolc forráskiadvány.


Az Európai Bizottság támogatásával kifejezte, hogy fontosnak, támogatásra méltónak tartja a bölcsészettudományokat is. A pályázatok elosztásánál csak a tervezet minősége játszik szerepet, nem pedig a korosztályos, vagy egyéb megfontolások. A pályázat sikere a Pócs Éva professzorasszony életművének elismerése mellett a humántudományok, a néprajz és a kulturális antropológia, valamint a Pécsi Tudományegyetemen folyó tudományos munka elismerése is egyben.

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
Bővebben >>