. Ma Zita napja van.
Elkezdődött a Fejlesztés Európai Éve
2015-01-10 16:32:03
Elkezdődött a Fejlesztés Európai Éve

Elkezdődött a Fejlesztés Európai Éve

Elkezdődött a Fejlesztés Európai Éve 2015, amelynek elsődleges  célja, hogy felhívja a figyelmet az unió nemzetközi fejlesztési együttműködésére.

Az év témájára az Európai Bizottság tett javaslatot, amit az Európai Parlament és az Európai Tanács is egyhangúlag elfogadott. A rendezvénysorozat lehetőséget teremt egyben arra is, hogy az unió és a tagállamok megmutassák, mennyire elkötelezettek világszerte a szegénység felszámolására.

 

A tematikus év keretében azon fejlesztési együttműködési támogatások állnak majd a középpontban, amelyeket az unió határain kívüli fejlődő országokkal és régiókkal folytat a szegénység felszámolása és a világ fenntartható jövőjének érdekében. A további cél, hogy európai polgárokként mindenki magáénak érezze e kérdéskört, valamint társadalmi párbeszéd alakuljon ki az EYD2015 mottójáról: „A mi világunk, a mi méltóságunk, a mi jövőnk”.


Az elkövetkezendő év kiemelkedő jelentőségű, hiszen a fejlesztéspolitikai, a környezetvédelemi és a klímapolitikai kérdésekben  egyaránt érintett partnereknek lehetőségük van a döntéshozatali folyamatokban való részvételre.  E mellett 2015 a Millenniumi Fejlesztési Célok elérésének céldátuma is,  ugyanis az ENSZ szeptemberi közgyűlésén egyeznek meg a globális,  ez évet követő időszakra  érvényes a szegénység felszámolásáról és a fenntartható fejlődésről szóló egységes keretrendszerről. Mindemellett idén születik döntés az új nemzetközi klíma-megállapodásról Párizsban.


A Fejlesztés Európai Éve kapcsolatot teremt a fiatalok, döntéshozók, a civil társadalom, a magánszektor és a tudományos intézmények képviselői, valamint az egyének között, annak érdekében, hogy meghatározzák közös fejlesztéspolitikai céljaikat. Ez az első tematikus európai év, amelynek középpontjában az Unió külpolitikája áll.


- A Fejlesztés Európai Évének célja, hogy tájékoztassa az uniós polgárokat a fejlesztési együttműködésről, kiemelve azon eredményeket, melyeket az EU mint globális szereplő a tagállamokkal együtt ért el –   hangsúlyozza  Neven Mimica, az Európai Bizottság nemzetközi együttműködésért és fejlesztésért felelős biztosa. -  Mind a kedvezményezettek, mind az uniós polgárok figyelmét fel kell hívnunk azon előnyökre, melyek az  unió nemzetközi fejlesztési együttműködéseiből származnak. Ez egy vissza nem térő lehetőség, amelyet meg kell ragadni annak érdekében, hogy a nemzetközi fejlesztéspolitika is a világ figyelmének középpontjába kerülhessen, és remélem, hogy az unió minden polgára csatlakozik hozzánk és aktívan részt vesz majd az Európai Év eseményeiben.


Az EYD2015 esemény naptára igen sűrű, így mindenkinek lehetősége lesz helyi, regionális, országos és uniós szinten is bekapcsolódni. Az Európai Év hivatalos indulását Jean-Claude Junker, az Európai Bizottság elnöke Rigában  jelentette. Az elkövetkezendő hónapokban számos rendezvényre kerül sor az Európai Év tematikus program jegyében.  Március 2-án a nemek kérdésével foglalkozó tematikus nap lesz, májusban 20 kilométeres futást rendeznek Brüsszelben, továbbá olyan különleges kreatív versenyeket hirdetnek unió szerte, mint például az Európa Ragyogó Csillagai nevet viselő  videó-verseny.


Mind a 28 tagállamban megrendezik az úgynevezett Kapuscinki előadás-sorozatot, amelynek keretében az európai egyetemistáknak nyílik  lehetőségük arra, hogy a nemzetközi fejlesztéspolitika aktuális kérdéseiről elismert szakemberektől halljanak. A 2015-ös milánói EXPO-n is megjelenik a Fejlesztés Európai Éve 2015, valamint idén is kiosztják a Lorenzo Natali-díjat, amellyel az Európai Bizottság azon újságírókat ismeri el, akik a nemzetközi fejlesztés, emberi jogok és demokrácia témákban kimagasló munkát végeznek.


Az EYD2015 számos kreatív lehetőséget kínál a tagállamokban élők bevonására, művészeti és fejlesztési projektektől kezdve, az iskolákkal, egyetemekkel és nagyszabású sporteseményekkel kapcsolatos aktivitásokig. A tematikus év minden hónapja egy adott téma köré szerveződik. Egyebek mellett januárban az Európa helye a világban, míg februárban az oktatás, márciusban a nemek kérdése, áprilisban az egészség  kerül a fókuszba.

Utoljára frissítve: 2015-01-10 16:37:38

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Az építőipari megrendelések csökkenése magával hozza a külföldi, uniós munkavállalás lehetősége iránti fokozot...
Bővebben >>