. Ma Ervin napja van.
Elkezdődött a villamos hálózat fejlesztése
2023-01-28 15:11:51
Elkezdődött a villamos hálózat fejlesztése

Elkezdődött a villamos hálózat fejlesztése

Csaknem 15.000 különböző méretű beruházást valósít meg az E.ON 2026 nyaráig a Dunántúlon és Pest megyében.

A fejlesztések elősegítik, hogy újabb napelemes rendszerek csatlakozhassanak a villamos hálózatra, ezzel egy időben az érintett területeken az ellátásbiztonság is javul.  A projekt keretében a hálózaton jelentős mértékű, összesen 726 MW többletkapacitás jön létre a  mintegy 74 milliárd forintos beruházás  eredményeként, amelynek költségeit fele részben a Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) alapból elnyert források fedezik, valamint a kormány előfinanszírozásával és támogatásával valósulhat meg.

A több éves hálózatfejlesztési programot közösen valósítja meg az E.ON Dél-dunántúli és Észak-dunántúli Áramhálózati Zrt., valamint az ELMŰ Hálózati Kft. Az elsődleges cél az időjárásfüggő megújuló energiaforrások - kiemelten a napelemek -  csatlakoztatásának elősegítése az ország észak- és dél-dunántúli régióiban, valamint Pest megye területén. A fejlesztéseknek köszönhetően a  villamos hálózat a jelenleginél jóval nagyobb mennyiségű, megújuló forrásból származó villamos energiát képes majd fogadni, így hozzájárul a lakossági ügyfelek és a vállalkozások részéről is tapasztalható, megnövekedett naperőműlétesítési igény kiszolgálásához, ezzel is segítve a tiszta, zöld energiához való hozzáférést és a biztonságosabb energiaellátást.

A beruházások kiemelten támogatják a magyar klímatörvény végrehajtását is, mivel elősegítik a megújuló energiaforrások villamosenergia-rendszerbe történő csatlakoztatásához szükséges infrastrukturális feltételek megteremtését.

A projekt során mintegy 15.000 különböző nagyságrendű beruházás valósul meg, várhatóan 2026 nyaráig. A 2026 nyaráig megvalósuló  74 milliárdos fejlesztések költségének felét, 37 milliárd forintot az E.ON Hungária Csoport saját forrásból fedezi, másik fele pedig az úgynevezett Helyreállítási és Ellenállóképességi Eszköz (RRF) forrásaiból valósul meg, a magyar kormány előfinanszírozásával és támogatásával.

„A háztartások és a vállalkozások minden korábbi várakozáshoz képest nagyobb mértékben szeretnék energiaszükségleteiket napelemes rendszerekkel biztosítani, ehhez pedig elengedhetetlen a villamos hálózatok további fejlesztése. Az E.ON kiemelt célja, hogy hálózatait minél gyorsabban felkészítse erre a kihívásra és lehetővé tegye, hogy minél több megújuló energiaforrást, köztük elsősorban napelemes rendszereket tudjon hálózatára csatlakoztatni. A jövő energiája a villamos energia. A hálózatokat üzemeltető cégek legfontosabb feladata,  hogy a megváltozó körülményekhez igazodva továbbra is biztonságos, az ügyfeleik igényeit szem előtt tartó fejlesztésekkel készüljenek fel erre a változásra és támogassák a hazai energia- és klímapolitikai célokat. Az RRF támogatásból megvalósuló beruházások ennek a munkának jelentős mérföldkövét jelentik” – emeli ki Katona Ádám, az E.ON Hungária Csoport hálózatokért felelős vezérigazgató-helyettese.

A beruházás keretében az E.ON Hungária Csoport egyebek között fejleszti nagy-, közép- és kisfeszültségű hálózatát, több alállomási transzformátort telepít, és növeli a meglévő hálózat és eszközök ellátásbiztonságát. A fejlesztések Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Pest, Somogy, Tolna, Vas és Zala megyében valósulnak meg. A munka már elkezdődött.

Utoljára frissítve: 2023-01-28 15:16:16

További híreink
Az unió történetének legnagyobb bővítése
Ünnepi ülés keretében emlékezett meg az Európai Parlament az unió legnagyobb bővítésének 20. évfordulójáról.
2024-04-24 17:17:05, Hírek, Környezetünk Bővebben
Nagyobb védelem az egyre kifinomultabb emberkereskedelem ellen
Nagyobb védelmet nyújtanak az emberkereskedőknek áldozatul esetteknek az Európai Parlament által elfogadott szabályok.
2024-04-23 19:19:20, Hírek, Környezetünk Bővebben
Díjátadó borkóstolóval színesítve
Pécsen a Jókai Rendezvényházban került sor a Pécsi Borvidék Hegyközsége által szervezett Best of Pécs Díjátadóra és Sétáló Borkóstolóra.
2024-04-21 21:49:36, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Pia, drog, függőségek. Bár a probléma minden esetben összetett, a legújabb kutatások szerint a háttérben ADHD ...
Bővebben >>