. Ma Orbán napja van.
Európai szintű kezdeményezés
2024-03-18 02:48:31
Európai szintű kezdeményezés

Európai szintű kezdeményezés

A palliatív ellátás  beépítését a tüdőgyógyászatba szolgálja az EU PAL-COPD az első nagyszabású nemzetközi vizsgálata.


Az EU PAL-COPD projekt célja, hogy integrálja a palliatív ellátást az előrehaladott krónikus obstruktív tüdőbetegségben (COPD-ben) szenvedő betegek kezelésébe az európai egészségügyi ellátórendszerekben, ezzel elősegítve több millió COPD-s beteg és családtagjaik életminőségének javulását. A Vrije Universiteit Brussel koordinálásával,  az év elejétől indult projektet hét európai ország 13 szervezete valósítja meg. Magyarországról a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar Alapellátási Intézet Hospice-Palliatív Tanszéke vesz részt a programban.

A palliatív ellátás az életet veszélyeztető betegségekben szenvedők számára nyújt specializált támogatást, és a betegek, valamint családtagjaik fizikai, mentális, társadalmi és egzisztenciális jóllétének javítására törekszik. Hagyományosan a daganatos betegek ellátásában kapott szerepet Európában, azonban egyre inkább felismerésre kerülnek az előnyei nem daganatos betegségek esetében is. Korai alkalmazása az Európai Unió országaiban a nem daganatos betegségek, köztük a COPD esetén is csak korlátozottan történik, annak ellenére, hogy azt világszerte a harmadik leggyakoribb halálozási okként tartják számon.

A projektben az ICLEAR-EU elnevezésű beavatkozási modell klinikai vizsgálata valósul meg 2025 és 2027 között hat európai ország - Belgium, Egyesült Királyság, Hollandia, Dánia, Magyarország, Portugália - 18 kórházában. A modell az orvosi ellátás és a fizikai jóllét javítása mellett az ellátás előzetes tervezésével és a közös döntéshozatallal a beteg- és családközpontú ellátás erősítésére törekszik. A PTE orvosai és kutatói a nemzetközi programban a protokollok kidolgozásban vesznek részt, valamint a hazai klinikai vizsgálatokat koordinálják, ezekre három  helyen  az Országos Korányi Pulmonológiai Intézetben, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ I. sz. Belgyógyászati Klinika Pulmonológiai Osztályán, és a Komlói Kórház Pulmonológiai és Légzésrehabilitációs Osztályán kerül sor.

További híreink
Minden, amire egy gyerekszív csak vágyhat
Ismét a Zsolnay Negyedben rendezik meg a Városi Gyereknapot Pécsen, kicsiknek, nagyobbaknak és a felnőtteknek is kínálnak szórakozási lehetőséget.
2024-05-24 22:00:29, Hírek, Környezetünk Bővebben
Utcára fel! - urban art fesztivál Pécsen
Urban art fesztivál helyszíne lesz Pécs május 24 és szeptember 22 között.
2024-05-24 21:47:07, Hírek, Környezetünk Bővebben
A vadhús fogyasztásának előnyei
Szarvas és mangalica húsból készült stifoldert, vaddisznópörköltet is lehetett kóstolni a Nemzeti Agrárkamara Baranya Vármegyei Szervezete immár hagyományos vadétel kósto...
2024-05-22 22:19:15, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Urban art fesztivál helyszíne lesz Pécs május 24 és szeptember 22 között.
Bővebben >>