. Ma Ottó napja van.
Faluhelyi Ferenc-díj Heil Helmut koreográfusnak
2019-12-20 21:59:19
Faluhelyi Ferenc-díj  Heil Helmut koreográfusnak

Faluhelyi Ferenc-díj Heil Helmut koreográfusnak

A pécsi önkormányzat Heil Helmut koreográfust, a Fünfkirchen-Leőwey Táncegyüttes vezetőjének Faluhelyi Ferenc-díjat adományozott.


Sokoldalú közéleti és közösségépítő tevékenysége, a német nemzetiségi civil társadalom sikeres szervezése, valamint a pécsi nemzetiségi hagyományőrzés és tánckultúra gazdagításában végzett több évtizedes elkötelezett és fáradhatatlan munkájának elismeréseként vehette át a Faluhelyi Ferenc-díjat Heil Helmut koreográfust, a Fünfkirchen-Leőwey Táncegyüttes vezetője, a Pécsi Német Önkormányzat, valamint a Magyarországi Németek Országos Önkormányzata közgyűlésének tagja a Nemzetiségek Napján a pécsi Koch Valéria Iskolaközpontban megtartott ünnepségen.


Az eseményen részt vett Englenderné Hock Ibolya, a Magyarországi Németek Országos Önkormányzatának elnöke, Gugán János, az Országos Horvát Önkormányzat elnöke és Péterffy Attila, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere, továbbá jelen voltak a helyi nemzetiségi önkormányzatok, intézmények és civil szervezetek képviselői és a város közgyűlésének tagjai.


A megjelenteket Bognár Szilvia alpolgármester köszöntötte. Egyebek mellett arról szólt, hogy Pécs befogadó, soknemzetiségi volta számos területen tetten érhető, többek közt  a város gazdag történelmi múltjában. Kiemelte, ha a jóakaratú és tehetséges emberek nemzetiségüktől, vallásuktól függetlenül utat találnak egymáshoz, akkor abból korokon átívelő, nagy dolgok születhetnek.


Pécs nemzetiségi tanácsnokaként most először szólalt meg Auth István, aki rövid beszédében hangsúlyozta, a hagyományok ápolásában a nemzetiségeknek meghatározó a szerepük, s a jelenlétük ezeken keresztül sokszínű élményeket és fejlődést hozhat a közösségeknek és a városnak egyaránt, értékeik a többségi társadalmat is gazdagítják.


Heil Helmut gyermekkorát Erdősmárokon, majd Pécsett töltötte. Középiskolai tanulmányait a pécsi Leőwey Klára Gimnázium Német Nemzetiségi Tagozatán végezte, ahol 1973-ban végzős diákként megalakította, és azóta is vezeti a Leőwey Táncegyüttest. A csaknem fél évszázada működő tánccsoport elsődleges célja a hazai német hagyományok ápolása, a néptánc és népzenekincs, a népdalok, szokások és népviseletek gyűjtése, feldolgozása és színpadra állítása.


Ezen felül aktív szerepet vállal a gyermektánc-oktatásban, a német nemzetiségi tánctanárok képzésében és továbbképzésében. Megannyi népzenét és népdalt tartalmazó CD, valamint nemzetiségi népviseleteket összegyűjtő és bemutató kiadvány létrehozásában is tevékenyen részt vett. Kezdetektől fogva megválasztott képviselője a Pécsi Német Önkormányzatnak, és több ciklus óta tagja az országos német önkormányzat közgyűlésének.

A kitüntetett több mint tíz éven keresztül a horvát nemzetiségű Baranya Táncegyüttes tagja, szólótáncosa volt. Számos olyan kezdeményezésében vett részt, ami a Pécsett élő nemzetiségek együttműködését, egymás kulturális értékeinek megismerését tűzte ki célul.  (fotó: Csortos Szabolcs)

Utoljára frissítve: 2019-12-20 22:07:05

További híreink
Az Odú-egy különleges installáció
Fusz György, Ferenczy Noémi-díjas keramikus- és szobrászművész kiállítása „belakja” a Zsolnay Kulturális Negyed m21 Galériájában teljes teret.
2020-07-02 14:29:04, Hírek, Környezetünk Bővebben
Pécs Nyitva
A vendéglátóhelyek teraszai és belső terei után kinyithatnak Pécs múzeumai, kiállítóterei, és a szálláshelyek nagy része is újra fogad vendéget.
2020-07-01 14:27:47, Hírek, Környezetünk Bővebben
Az első mini KRESZ-Ovi
Szigetváron a Zöldmanó Óvodában hozták létre a térség első mini KRESZ-Oviját.
2020-07-01 08:12:19, Hírek, Környezetünk Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Tizenhat középiskolás szerepelt sikeresen és nyert el támogatást a Pécsi Rotary Club első alkalommal meghirde...
Bővebben >>