. Ma Ervin napja van.
Félidejéhez ért a SHARE
2018-12-21 21:28:18
Félidejéhez ért a SHARE

Félidejéhez ért a SHARE

A kulturális örökség védelme, fejlesztése, mind szélesebb körben ismertté tétele a célja annak a nemzetközi projektnek, ami a félidejéhez ért.


A turisták jelentős része egy napot tölt el Pécsett,  éppen  ezért még nagyobb hangsúlyt kell fektetni a többnapos turisztikacsomagok kialakítására, amelyek által a vendégéjszakák száma is növelhető – derült  ki a projekt keretében készült turisztikai felmérésből. A „SHARE”- megosztás - projekt célja a kulturális örökség fenntartható fejlesztésével foglalkozó szakpolitikai eszközök befolyásolása.

 

Az olasz Umbria régió regionális fejlesztési ügynökségének vezetésével és a Greenwichi Egyetem szakmai irányításával valósult meg az első időszak, amelyet követően a Pannon Európai Területi Társulás 2017-ben vette át a Dél-Dunántúli Fejlesztési Ügynökségtől, ezzel az eddigi horvát, szlovén, magyar nemzetközi  együttműködésen túl, szélesebb körű, 7 országot érintő európai partnerségben is tapasztalatot szerezhetett. A projekt megvalósítására az Interreg Europe Program keretében 1.197.720,55 euro támogatás  áll rendelkezésre. A négy éves projekt félidejéhez ért.


A felmérést több találkozó előzte meg, amelyen a kulturális örökség kezelésével, fenntartásával foglalkozó szervezetek képviselői osztották meg tapasztalataikat, s ezeket felhasználva  egy kérdőívet állítottak össze, amelyet ezer turistával töltettek ki. A megkérdezettek közel 90 százaléka magyar volt, több mint 70 százaléka már többször is járt Pécsett. A  kis létszámú külföldi turisták közel 60 százaléka rokonlátogatásra érkezett hazánkba és Pécsre.


A projekt első szakaszának lezárásaként akcióterv készült, amelynek ajánlásai hamarosan hozzáférhetővé válnak az Interreg Europe és a Pannon Európai Területi Társulás honlapján.


Mint  Madaras Zoltán, a Pannon Európai Területi Társulás elnöke elmondta, a korábbi elnök, Nagy Csaba által irányított munkának köszönhetően a 2018-as év a társulás  legsikeresebb évének tekinthető, ugyanis az intenzív együttműködés és a horvát kapcsolatok erősödése jellemezte, ma már a társulás tagja az összes határ menti horvát megye.


Kitért arra is, a szervezet a SHARE projekten kívül újabb két projekt megvalósítására nyert el támogatást. Az egyik a helyi- és őstermelők határ menti értékesítésének elősegítését, jogi gátak megszűntetését szolgálja, amelyre  20.000 euro támogatást nyertek el. A  másik  a kis- és közepes  méretű vállalkozások fejlődését segíti elő, társulás tevékenysége közvetve gazdaságfejlesztéssel is bővült.


Szólt arról is, hogy várhatóan jövő év elején meghirdetésre kerülő Interreg Magyarország – Horvátország 2014-2020 Program keretében elnyerhető forrásokra  újabb pályázatokat nyújtanak majd be.

Utoljára frissítve: 2018-12-21 21:30:25

További híreink
Április 11. a Parkinson betegek világnapja
Nem csak az idősek betegsége. Ígéretes új módszerek, nagy társadalmi hiányosságok a Parkinson-kór kezelésében
2024-04-11 22:55:44, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
Világszenzáció: Karikó Katalin után egy nappal újabb magyar tudós kapott Nobel-díjat
Kutatótársával, az amerikai Drew Weissmannel megosztva Karikó Katalinnak ítélte a Svéd Királyi Akadémia a 2023-as fiziológiai-orvostudományi Nobel-díjat a mRNS-alapú orvo...
2023-10-03 17:21:29, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben
A tangó tüzében izzik ismét Pécs
Ismét várja az érdeklődőket a Pécsi Nemzetközi Tangó Ünnep, immár harmadszor.
2023-09-29 02:19:13, Hírek, KÖZ-TÉR Bővebben

Hozzászólások

Még nem érkezett be hozzászászólás! Legyen ön az első!

Hozzászólás beküldéséhez kérjük lépjen be vagy regisztráljon!
Oldal tetejére
Ezt olvasta már?
Ünnepi nyitva tartás, menetrendek, parkolás Pécsett és országszerte
Bővebben >>